reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Zdrowie naszych dzieci/opieka nad maluszkami

Ja szczepilam na pneumokoki nastepne w wieku 12miesiecy jest.ALE TO MENINGOKOKI musze zapytac czy to tez bylo.Z tego co mi lekarz w PL powiedzial to ze to sa te same szczepienia a niektore w Polsce sa robione po roku dopiero bo sa wtedy tansze:szok::szok:nie wiem jak oni naliczaja ale bylam w szoku:sorry:

reklama
Czym mniejsze dziecko tym wiecej dawek,jak np z pneumokokami ktore chyba sa od narodzin 4 dawki a jesli sie za szczepi po drugim roku to juz jedna tylko dawka wystarczy,z tego co kiedys gdzie wyczytalam to kompleksowa oczywiscie nie 100% ochrona przeciwko sepsie,zapaleniu opon mozgowych i innych jest gdy sie szczepi na HIb ,pneumo i menigokoki.W Pl tylko Hib jest darmowy.

O znalazlam taki artykul http://leki-informacje.pl/48,zapalenie_opon_mozgowych.html

Ostatnia edycja:
Iwonka, dzięki za artykuł o morfologii. Bardzo przydatny, dzięki wielkie.
Czy ty jesteś jakimś tajnym agentem? Na zawołanie sypiesz linkami, jak z rękawa ;-)

Nie wiem, czy na odpowiednim wątku poruszę temat, wydaje mi się, że tak. Chodzi mi o ciemiączko waszych maluchów. Nadal mają duże, czy już nie? Wiem, że ciemiączko zarasta ok 18 miesięcy, ale Amelka ma już prawie zarośnięte (urodziła się już z małym ciemiączkiem). Wit. D mam jej podawać co trzy dni i się nie martwić, jak twierdzi pediatra, ale jej nie ufam ani trochę. Jak jest u was?

Nie wiem, czy na odpowiednim wątku poruszę temat, wydaje mi się, że tak. Chodzi mi o ciemiączko waszych maluchów. Nadal mają duże, czy już nie? Wiem, że ciemiączko zarasta ok 18 miesięcy, ale Amelka ma już prawie zarośnięte (urodziła się już z małym ciemiączkiem). Wit. D mam jej podawać co trzy dni i się nie martwić, jak twierdzi pediatra, ale jej nie ufam ani trochę. Jak jest u was?

My mamy instrukcję od ostatniej wizyty (miesiąc temu) i mamy dawać nadal witaminkę (2 kropelki). Idziemy na wizyte za jakies 3 tyg i wtedy spytam co dalej.
My nadal mamy i wcale nie wiedze zeby jakos sie szczególnie zmniejszało... Ale się nie martwię, bo ja akurat do naszej pediatry zaufanie mam :tak:

Z tym ciemiączkiem podobno jest tak że nie powinno całkowicie się zamknąć przez 7 miesiącem. Tyle wiem...

Shanta problem z ciemiaczkie nie zarastajacym sie mialam z Vanesska i jest jak pisalas ze powinno sie zarosnac do 18 miesiaca zycia,a u Klaudii jest na odwrot.Urodzila sie a malusienkim i praktycznie w tej chwili go juz nie ma,ale pediatra i tak w okresie zimowym zalecila podawac witamine D przeciw krzywicy,no i jest tak ze Klaudia na dzien dzisiejszy dostaje co drugi czasem trzeci dzien kompleks witamin w kroplach(3 krople) typu Juwit czy inny wielowitaminowy zestaw w ktorej jest walsnie odpowiednia dawka witaminy D,Witamina ta jest tez dostepna w kaszkach mleczno ryzowych,czy w deserkach z jogurtem czy samych jogurtach dla dzieci.
W niektorych krajach wit D wogole nie jest podawana niemowletom.

Tu jest kilka artykulow na ten temat Ciemiączko - małe
Specjalista radzi - Ciemiączko - opóźnione zarastanie

Iwonka masz racje,tutaj nie daja chyba ze sa ku temu powody.Polki oczywiscie sie pytaja i sie dziwia lekarze dklaczego mialy by dzieci brac:szok:w sumie maja troche racji bo wit.D jest w mleku(i jesli dziecko je co 3-4 godz to wystarczy:tak:)pozniej jest w kaszkach ktore dajemy:tak:ja dostalam latem cebion od peiatry w PL i pozniej CEBIONMULTI:tak:daje mu co drugi dzien.Obecnie mi sie konczy ale mysle ze nic sie nie dzieje.A jego ciemiaczko jeszcze calkiem sie nie zaroslo,ma malutkie jeszcze ale jest na to czas:tak:
Mam pytanie to wit.D pomaga w zaroscie ciemiaczka??

pogubilam sie czylipomaga:baffled:wiec do kiedy w sumie nie powinno sie zarosnac ciemiaczko???juz nie wiem.Ja nie mam w sumie samej wit.D tylko tez zestaw ale moj brat daje 2 krople malemu codziennie ale on to kolos.wyglada na roczne lub wiecej a ma 9,5mies:szok:

Kwiateczek, to pewnie jak wszystko inne to sprawa indywidualna każdego dziecka - patrz przykład Iwonki, jednej córci zarastało długo, drugiej szybko. Faktem w każdym razie jest, że cały "proces" trwa do 18 m-cy. Przeczytaj sobie te artykuły Iwonki, bardzo fajne i odpowiedzą na twoje wątpliwości :tak:
Ja przez pewien czas podawałam małej Devikap po 1 kropli dziennie i 5 kropelek Cebionmulti. Zawsze miałam wątpliwości, czy to nie za dużo.

Ostatnia edycja:
reklama
Shanta problem z ciemiaczkie nie zarastajacym sie mialam z Vanesska i jest jak pisalas ze powinno sie zarosnac do 18 miesiaca zycia,a u Klaudii jest na odwrot.Urodzila sie a malusienkim i praktycznie w tej chwili go juz nie ma,ale pediatra i tak w okresie zimowym zalecila podawac witamine D przeciw krzywicy,no i jest tak ze Klaudia na dzien dzisiejszy dostaje co drugi czasem trzeci dzien kompleks witamin w kroplach(3 krople) typu Juwit czy inny wielowitaminowy zestaw w ktorej jest walsnie odpowiednia dawka witaminy D,Witamina ta jest tez dostepna w kaszkach mleczno ryzowych,czy w deserkach z jogurtem czy samych jogurtach dla dzieci.
W niektorych krajach wit D wogole nie jest podawana niemowletom.

Tu jest kilka artykulow na ten temat Ciemiączko - małe
Specjalista radzi - Ciemiączko - opóźnione zarastanie
U nas też był problem za szybko zarastającego ciemiączka. W słoneczne dni nie podawałam mu wtedy wit D, a teraz daję 1 kropelkę co 2 dni.
Jednak muszę iśc do lekarza i zapytać, czy mam mu dalej dawać, bo on je Monte i Danonki (czasem)a tam jest wit.D

Do góry