reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Zdrowie naszych dzieci/opieka nad maluszkami

Ja szczepilam na pneumokoki nastepne w wieku 12miesiecy jest.ALE TO MENINGOKOKI musze zapytac czy to tez bylo.Z tego co mi lekarz w PL powiedzial to ze to sa te same szczepienia a niektore w Polsce sa robione po roku dopiero bo sa wtedy tansze:szok::szok:nie wiem jak oni naliczaja ale bylam w szoku:sorry:

reklama
Czym mniejsze dziecko tym wiecej dawek,jak np z pneumokokami ktore chyba sa od narodzin 4 dawki a jesli sie za szczepi po drugim roku to juz jedna tylko dawka wystarczy,z tego co kiedys gdzie wyczytalam to kompleksowa oczywiscie nie 100% ochrona przeciwko sepsie,zapaleniu opon mozgowych i innych jest gdy sie szczepi na HIb ,pneumo i menigokoki.W Pl tylko Hib jest darmowy.

O znalazlam taki artykul http://leki-informacje.pl/48,zapalenie_opon_mozgowych.html

Ostatnia edycja:
Iwonka, dzięki za artykuł o morfologii. Bardzo przydatny, dzięki wielkie.
Czy ty jesteś jakimś tajnym agentem? Na zawołanie sypiesz linkami, jak z rękawa ;-)

Nie wiem, czy na odpowiednim wątku poruszę temat, wydaje mi się, że tak. Chodzi mi o ciemiączko waszych maluchów. Nadal mają duże, czy już nie? Wiem, że ciemiączko zarasta ok 18 miesięcy, ale Amelka ma już prawie zarośnięte (urodziła się już z małym ciemiączkiem). Wit. D mam jej podawać co trzy dni i się nie martwić, jak twierdzi pediatra, ale jej nie ufam ani trochę. Jak jest u was?

Nie wiem, czy na odpowiednim wątku poruszę temat, wydaje mi się, że tak. Chodzi mi o ciemiączko waszych maluchów. Nadal mają duże, czy już nie? Wiem, że ciemiączko zarasta ok 18 miesięcy, ale Amelka ma już prawie zarośnięte (urodziła się już z małym ciemiączkiem). Wit. D mam jej podawać co trzy dni i się nie martwić, jak twierdzi pediatra, ale jej nie ufam ani trochę. Jak jest u was?

My mamy instrukcję od ostatniej wizyty (miesiąc temu) i mamy dawać nadal witaminkę (2 kropelki). Idziemy na wizyte za jakies 3 tyg i wtedy spytam co dalej.
My nadal mamy i wcale nie wiedze zeby jakos sie szczególnie zmniejszało... Ale się nie martwię, bo ja akurat do naszej pediatry zaufanie mam :tak:

Z tym ciemiączkiem podobno jest tak że nie powinno całkowicie się zamknąć przez 7 miesiącem. Tyle wiem...

Shanta problem z ciemiaczkie nie zarastajacym sie mialam z Vanesska i jest jak pisalas ze powinno sie zarosnac do 18 miesiaca zycia,a u Klaudii jest na odwrot.Urodzila sie a malusienkim i praktycznie w tej chwili go juz nie ma,ale pediatra i tak w okresie zimowym zalecila podawac witamine D przeciw krzywicy,no i jest tak ze Klaudia na dzien dzisiejszy dostaje co drugi czasem trzeci dzien kompleks witamin w kroplach(3 krople) typu Juwit czy inny wielowitaminowy zestaw w ktorej jest walsnie odpowiednia dawka witaminy D,Witamina ta jest tez dostepna w kaszkach mleczno ryzowych,czy w deserkach z jogurtem czy samych jogurtach dla dzieci.
W niektorych krajach wit D wogole nie jest podawana niemowletom.

Tu jest kilka artykulow na ten temat Ciemiączko - małe
Specjalista radzi - Ciemiączko - opóźnione zarastanie

Iwonka masz racje,tutaj nie daja chyba ze sa ku temu powody.Polki oczywiscie sie pytaja i sie dziwia lekarze dklaczego mialy by dzieci brac:szok:w sumie maja troche racji bo wit.D jest w mleku(i jesli dziecko je co 3-4 godz to wystarczy:tak:)pozniej jest w kaszkach ktore dajemy:tak:ja dostalam latem cebion od peiatry w PL i pozniej CEBIONMULTI:tak:daje mu co drugi dzien.Obecnie mi sie konczy ale mysle ze nic sie nie dzieje.A jego ciemiaczko jeszcze calkiem sie nie zaroslo,ma malutkie jeszcze ale jest na to czas:tak:
Mam pytanie to wit.D pomaga w zaroscie ciemiaczka??

pogubilam sie czylipomaga:baffled:wiec do kiedy w sumie nie powinno sie zarosnac ciemiaczko???juz nie wiem.Ja nie mam w sumie samej wit.D tylko tez zestaw ale moj brat daje 2 krople malemu codziennie ale on to kolos.wyglada na roczne lub wiecej a ma 9,5mies:szok:

Kwiateczek, to pewnie jak wszystko inne to sprawa indywidualna każdego dziecka - patrz przykład Iwonki, jednej córci zarastało długo, drugiej szybko. Faktem w każdym razie jest, że cały "proces" trwa do 18 m-cy. Przeczytaj sobie te artykuły Iwonki, bardzo fajne i odpowiedzą na twoje wątpliwości :tak:
Ja przez pewien czas podawałam małej Devikap po 1 kropli dziennie i 5 kropelek Cebionmulti. Zawsze miałam wątpliwości, czy to nie za dużo.

Ostatnia edycja:
reklama
Shanta problem z ciemiaczkie nie zarastajacym sie mialam z Vanesska i jest jak pisalas ze powinno sie zarosnac do 18 miesiaca zycia,a u Klaudii jest na odwrot.Urodzila sie a malusienkim i praktycznie w tej chwili go juz nie ma,ale pediatra i tak w okresie zimowym zalecila podawac witamine D przeciw krzywicy,no i jest tak ze Klaudia na dzien dzisiejszy dostaje co drugi czasem trzeci dzien kompleks witamin w kroplach(3 krople) typu Juwit czy inny wielowitaminowy zestaw w ktorej jest walsnie odpowiednia dawka witaminy D,Witamina ta jest tez dostepna w kaszkach mleczno ryzowych,czy w deserkach z jogurtem czy samych jogurtach dla dzieci.
W niektorych krajach wit D wogole nie jest podawana niemowletom.

Tu jest kilka artykulow na ten temat Ciemiączko - małe
Specjalista radzi - Ciemiączko - opóźnione zarastanie
U nas też był problem za szybko zarastającego ciemiączka. W słoneczne dni nie podawałam mu wtedy wit D, a teraz daję 1 kropelkę co 2 dni.
Jednak muszę iśc do lekarza i zapytać, czy mam mu dalej dawać, bo on je Monte i Danonki (czasem)a tam jest wit.D

Do góry