reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Zdrowie naszych dzieci/opieka nad maluszkami

to w sumie dobrze sie złożyło, że nasze dzieciaczki pokończyły już pół roczku, bo trzeba by znowu do początkowego wracać...:rofl2: nie wiedziałam o tych zmianach i mocno się zdziwiłam jak zobaczyłam w kauflandzie nie dość, że inne opakowanie, to jeszcze inna granica wiekowa...ciekawe z czym jest związana ta zmiana???:baffled:

reklama
cudują z tym schematem, trudno nadążyć. Ja podaję od 5 miesiąca mleko 2, jak pisze na opakowaniu ( wyprodukowano w lipcu 2008). Myślę, ze jeśli dziecko karmione sztucznie i tak mało by przybierało na wadze to pediatra( który powinien powiedzieć kiedy przejść na 2)decyduje o pozostawieniu dziecka na 1. Jak szukałam różnic między 1 a 2 to wyszło mi, ze 2 ma m.in oleje ( sojowy,kokosowy, słonecznikowy) i mniej węglowodanów.
Ja juz po pierwszych testach maści z apteki ( 5 zł). Żadne tam cuda wianki. Coś co sie nazywa Lekobaza ( i normalnie jest bazą - kremem do którego farmaceuci dodaja aktywne składniki )( 80%)+ woda destylowana ( 2%)
Lekobaza:
olej parafinowy 3,0g
wazelina biała 32,0g
monostearynian glicerolu 3,0g
Lanetta O 9,0g
Tween 40 7,0g

Krem jest super , jak masa do ciasta, puszysty taki. Ładnie nawilża. Ciekawe czy robia cos takiego bez recepty?

Na moja skore neutrogena nie dziala.Ogolnie co chwile kupuje jakis inny krem do rak i mam ich mnostwo w lazience bo kazdy podziala fajnie przez kilka dni a pozniej zero rezultatu.
Calkiem dobry jest jakis parafinowy z avonu, ale zapach ma okropny.

mm, a może spróbuj właśnie moczyć dłonie w oilatum czy oilanie albo używać takich właśnie kremów...ja po każdej kąpieli Matiego mocze sobie nogi w wodzie z Oilanem i naprawdę mam o wiele fajniejsze piętki - co zawsze było moim utrapieniem...

kochane maly mi sie podziebil psika kicha pokasluje ale troszke ... kupilam wczoraj nasivin wydaje mi sie ze pomaga do tego sol morska w spreyu syrop prawoslazowy pol lyzeczki dwa razy dziennie (mm pisala chybatak) acha i kupilam witaminki cebionmulti (Iwonka chyba ty o nich wspoinalas) ... acha maz krzyczy ze wietrze mieszkanie ale ja zabiram malego z sypialni otwieram okno drzwi zamykam jak sie wywietrzy to zamykam okno po chwili maly idzie tam polezec wydaje mi sie ze jak ma katar i pokasluje to lepiej mu sie takim powietrzem oddycha fakt jest tam chlodniej ale nie jest zimno a on jest cieplej ubrany skarpeteczki i na spioszki ma zalozona taka bluze srednio cienka ... moge tak robic z tym wietrzeniem czy nie ?
Jak macie jeszcze jakies rady to pomorzcie, acha slyszalam tez o inchalacjach z sody o ile sie nie myle ale nie mam o tym pojecia niechce brac go do przychodni bo wiecie jak to na dzieciach chorych jest ...

Wiktoria z wietrzeniem masz rację. Oby malucha nie było w tym pomieszczeniu jak otwierasz okno. Będzie lżej mu oddychać. Mój mąż też ciągle ględzi że wietrze, żę zimno w domu. A to nawet pediatra mi mówiła żeby tak robić. Co do inhalacji to nie pomogę bo nigdy tego nie robiłam. Zdrówka życzę:tak:

Wiktoria mozesz mu mokra pieluszke powiesic przy lozeczku, bedzie mu sie lepiej oddychac.
Mi pediatra tez polecala oklepywanie po plecach. Kladzie sie dziecko przez kolano, glowa w dol i dlonia oklepuje sie plecki.
Mozesz jeszcze podac wapno w syropie np sanosvit 5 ml 3*dz.

Wiktoria co do kataru- żadne krople nie pomagają niemowlętom działaja one tylko przez 15 min. nie warto ich podawać bo one działają tylko na "rodziców" radze tylko spray do noska- sól fizjologiczna i frida i tak cały czas. Moja Zosia miała prawie dwa tygodnie katar byliśmy u alergologa-pediatry i mówił właśnie o kropelkach. Powiedział że u niemowląt katar trwa dłużej niż u dorosłych i żadne kropelki tylko sól sól sól fizjologiczna no i przeszło:tak:

reklama
Polka moja Ania miala raz niezly katar i po kilku dawkach Euphorbium katar sie skonczyl. Wczesniej dostawala Nasivin bez rezultatow.Zaczelam wierzyc ,ze jednak te leki homeopatyczne dzialaja.

Do góry