reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Zdrowie naszych dzieci/opieka nad maluszkami

Ani po winogronach wyszla wysypka na skorze w okolicy obojczyka. Kosmetykow zadnych wtedy nie zmienialam wiec podejrzewam winogrona..Nie podaje jej nic co zawiera sok z nich.

Polozna w szkole rodzenia mowila ze kosmetyki j& j czesto cuzulaja wiec moze to oliwka?
Najlepiej odstaw jedno i drugie i za jakis czas jak skora bedzie dobra zrob prowokacje.

Sprobowalam ostatnio podac dania z bobovity z olejem sojowym i znowu skora na twarzy zrobila sie brzydka.Chyba bedzie musiala jesc glownie dania z gerbera.

Szopek a jak gotujesz zupki dla Dominika to kupujesz warzywa w zwyklym sklepie czy masz jakies ekologiczne??

reklama
mm dzięki
Nie kupuję warzyw dla Młodego w sklepie- mam od rodziny i teściu załtwił trochę ziemniaków. Wszystko niepryskane, bo nie hodowane na sprzedaż tylko dla siebie. Z tym , że to ziemniak, marchew , pietruszka tylko, buraki też mam ale nie daję nawet nie wiem czy można.
Jabłka kupuję w sklepie, zazwyczaj takie mało wyględne rodzaje wybieram, jak równe w kolorze, bez plamek , cud miód, znaczy pryskane ile wlezie.
Ponoć marchew też im gorsza tym mniej zasyfiona, ale to taka srednio prawda, bo myśmy mieli na działce machew giganty a niczym nie pryskana.

Ostatnio mieszłam kupne zupki z domowymi, bo mają w składzie szpinak, seler, kalfior, dynię, brokuł ( czyli warzyw które i tak musialabym kupić gdzieś w warzywniaku). Szpinak z ziemniakami Bobovity ma olej kukurydziany i sok jabłkowy w składzie.
Dobra nie rozpisuje sie bo to inny wątek.
Nutramigen ma soje w składzie i jak młody przeszedł na 2 to niezbyt mu to służyło. Myślałm, ze przez soje- wiec kupiłam zupkę z soja, zeby sprawdzić czy jak zwiekszę ilosć podawanej soi to alergia sie wzmocni. Nie wzocniła sie, a objawy przeszły- była to reakcja na zmiane mleka.

Szopek, Iga ma takie suche plamy na nóżkach, rączkach, szyjce i główce. Byłam z tym u dermatologa, stwierdził, że to uczulenie kontaktowe. Zmieniłam proszek na płatki mydlane i zaczęło schodzić wreszcie (było ponad miesiąc i nic nie pomagało). Tak więc myślę, że to mógł ten Johnson's sprawić. Nie wiem, czy te plamki u Dominika są podobne, ale myślę, że tak jak u nas trzeba je natłuszczać, najlepiej przy każdej zmianie pieluchy smaruj bepanthenem.

Dzięki.
Miko ma b. suchą skórę od urodzenia. Pediatra zaraz po urodzeniu , spytała ile jest przenoszony ( nie był)- bo miał przesuszona skórę a to podobno oznaka .Powiedzieli, ze to przejdzie, jakoś to nazwali nawet ( nie pamiętam).Od urodzenia kapiemy go w olilatum, krem oilatum lub ziajka, ostatnio trochę nivei ( tylko krem intensywnie nawilżający). Ostanio miał tak sucha skórę, ze nic nie pomagało wiec kupiłm oliwke najpierw bambino a potem Johnson. Po Bambino nic nie było, ani nawilżonej skóry ani uczulenia. Trzeba będzie siegnać do tradycyjnych metod ( krochmal).:tak:

Szopek w szkole rodzenia tez slyszalam ze j&j uczula a jak polozna byla w domu u nas tez powiedziala ze uczula jak zobaczyla ( to byla oliwka jak sie w ciazy smarowalam ) Co do buraczka ja mam z ogrodka i daje ale jak masz z ogrodka daj tyci tyci bo one sa bardzo "intesywne" kolor i smak jak dasz troche wiecej to jak sam buraczek ... A jablka ja biore z ogrodka z znaczy tesciowa ale nie swojego :zawstydzona/y: tam jest tyle opuszczonych ogrodkow ze :szok: tylko drzewa owocowe zostaly nie masz tak nigdzie ?
sory ze na tym watku ale uciekam juz ;-)

Szopek moja Vanesska byla alergikiem,ciagle byly problemu skorne,typu suche plamy,szorstka skora i sucha.U nas zadne kosmetyki natluszczajace nie wchodzily w gre oprocz specjalnej masci robionej w aptece na zamowienie( nie droga),recepte wypisala nam pediatra.Jest to masc cholesterolowa z wit E,bardzo tlusta i trzyma sie ja w lodowce.Super sprawa .Zapytaj pediatre o nia.

Ostatnia edycja:
Adaś ma atopowe zapalenie skóry, ja podejrzewam , że to od mleka też może być, jak używalam zwyklego mleka to byl caly wysypany na twarzy wszędzie. zmienilam jak pojechalam do polski na nan ha i dostal specjalne kremy i maści i oczywiscie hydrocortyzon. teraz mu wyszlo na piersi, takie suche liszaje, kolanka i lokcie najgorzej wyglądają. biedak jeden, i ciągle ma zieloną kupę, wygląda jak trawa. może on powinien dostać nutramigen? już nie wiem co robić, każdy przepisuje maści i tyle.

a co do j&j to ja też mam problemy ze skórą i nigdy nie moglam używać tej firmy bo mnie bardzo uczulalo, tylko nivea niebieska - cale życie, nawet ta sensitive mnie uczula:tak:

Jade- nieźle. Moim zdaniem powinni najpierw poszukać przyczyny a nie leczyć skutki sterydową maścią ( hydrokortyzon). Ja bym naciskała lekarza na Nutramign dla pewności. Nie rozumiem dlaczego tak sie szczypia z Nutramigenem, a bez mrugnięcia okiem przypisują maści sterydowe i antybiotyki przy byle infekcji.
Choć Mikochoć jest na Nutramigenie a i tak ma zielone kupy. Tyle, ze od kiedy nie karmię piersią to nie ma śluzu.

Na skórę ciaglę radzą Olilatum, ale on nie pomaga. Może jakies podobne Oilatuma kupić?! Jest też, jakaś specjalna odmiana do kapieli leczniczej.

Iwonka- dzieki, zapisał i pytam, bo idę w poniedziałek.

Wiktoria- nie bardzo mam bezpańskie sady i teraz i tak już za późno.

Ostatnia edycja:
Szopek, nasz Mati też miał takie problemy skórne, ale dostałam od pediatry zlecenie na zrobienie maści w aptece z wit. A, tak jak Iwonki, jest bardzo tłusta i trzyma się ją w lodówce; u nas zrobienie maści kosztuje tylko 5 złotych, więc moim zdaniem lepiej po prostu zrobić taką maść witaminową niż kombinować z jakimiś gotowymi :) moja siostra, która pracuje w aptece podrzuciła mi też próbki Linodermu i też jest super...ale najlepiej pokaż Mikiego pediatrze lub dermatologi ...

reklama
szopek moja tesciowa jeszcze czasami chodzi ale juz koncowka to pewnie te puzno jesienne jablka czy jakos tak

mm nie moge doczytac Ty dawalas mi linka z tymi szczepionkami chyba
wlasnie czytalam z ksiazeczka darka darek byl szczepiony hepavaxem wycofanym twoja mala chyba tez ale juz przywrocili do obrotu i euvax ta serie co nie spelnia wymagan tez.. chyba "troche" mozna odetchnac z ulga tylko zawsze jest to ale ..
Jutro tez pneumokoki boje sie strasznie

Do góry