reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

>>>Zdrowie grudniowych dzieciaczków<<<

reklama
aOLA, a napisz mi prosze jak wyglada sprawa higieny jamy ustnej u niemowlakow karmionych piersia? To co napisalas dziewczynom to akurat wiedzialam, bo przeczytalam o tym w kilku artykulach czy ksiazkach. Natomiast co sie tyczy tematu przy karmieniu piersia spotkalam sprzecznosci. Jakie jest Twoje zdanie na ten temat i co wiesz?

Pytam, bo my mamy od 2 miesiecy dwa zeby i wstyd sie przyznac ale raz sie zmobilizowalam zeby je umyc szczoteczka. Kuba zasypia mi przy piersi i jakos trudno by mi bylo wybudzic go po jedzeniu zeby umyc mu zebole.

oALA, ja nie uzywam kremu Nivea do pupki. My uzywamy masci robionej na recepte.

Gabi, ciemiaczko musi byc jeszcze wyczuwalne, nie powinno byc zarosniete. Sprawdz dobrze, byc moze nie znalazlas go na glowce. A co do wit. D3 to my mamy podawa jedynie w dni pochmurne i gdy nie jestesmy na spacerze.

Pozdrawiam,
Agnieszka

aOla my używaliśmy Nivea i wg mnie to takie mazidło, szybko zmieniliśmy. Ciężko posmarować cieniutką warstwę.

Gabi mieliśmy a raczej mamy ten sam problem - bardzo małe ciemiączko. Różni lekrze różnie mówią - jeden neurolog kazał przestać dawać wit. d3, drugi kazał dawać, pediatrzy różnie - jedni że dawać 2 kropelki, drudzy, że 1 co drugi dzień. Naprawdę pytałam wielu lekarzy i ten wg mnie najrozsądniejszy powiedział, żeby dawać 2 kropelki w pochmurne dni i 1 w słoneczne i żeby się nie martwić zarastającym ciemiączkiem, bo 1.głowa rośnie poprzez szwy czaszkowe 2.obwód główki jest kontrolowany przez pediatrę i jak coś byłoby nie tak (za mała główka) to od razu by zareagował.

Witamina D3 - moja lekarka kazała narazie odstawić witaminke (lipiec, sierpień) chyba, że dni będą pochmurne, bez spaceru - wtedy podać 1 kropelke dziennie.

Krem, maść - my stosujemy zawsze po kąpieli maść na przemian z sudokremem.
Skład maść (robiona na recepte): 1% kwas borny, Euceryna, Lanolina.

Nivea - krem p/odparzeniom - kiedyś stosowaliśmy, kiepsko sie rozprowadza, ale skóra po nim spoko - ładna, gładziudka

Ciemiączko - jest malutkie, lekko wyczuwalne, umiejscowione nisko nas czołem

ciemiączko i wit D3 - ilość witaminy, którą dziecko powinno dostać jest przecież uzależniona od wyglądu ciemiączka, więc ja sugerowałabymkonsultację z lekarzem i takie określenie dawki

nivea w ogóle nie używamy!

Kamila super ząbeczki :laugh: :laugh: :laugh:

aOla my też nie używamy maści Nivea, jedynie mleczko do kąpieli z tych Nivea a do pupy uzywamy właśnie Linomagu, bo od samego początku nam sie sprawdza.

Gabi co do ciemiączka to raczej zanika ono powyżej 1 roku tak coś mi sie kojarzy więc skonsultuj to lepiej z lekarzem :p Kacperek ma 0,5x 0,5 ale ja sama mu nie sparawdzałam zawsze lekarz przy wizycie.... my podajemy tylko 5 kropelek CebionMulti

czyli z nivejki rezygnuja A co innego stosujecie na dupke?

Agnesa dziąsełaka niemowlaczków powinno się przecierać nawet wtedy gdy karmi sie piersią Chociaz raz dziennie może to być np przy kąpieli wystarczy prztrzec gazikiem Nie ma sensu rozbudzać malucha bo przecież w nocy i tak sobie dojada

vit D3 w upały mam nie dawać

dzieki dziewczynki jutro pojdziemy skonsultowac bo sama juz nie wiem daje 1 lub 2kr.(zalezy czy jestesmy na slonku duzo czy wcale) wit d3 i 5kr. cebionmulti a przy ostatniej wizycie prawie miesiac temu bylo 1x1 cm ::) dzisiaj wyczulam ale sama nie wiem moze przez to ze wczoraj duzo beczal i byl zdenerwowany to bylo wypukle i dlatego go dobrze nie wyczylam ::)

Ola do dupki polecam puderek na zmiane z oliwka w balsamie nivea ;D

OLu u Nas linomag sie sprawdza, niestety dupka ostatnio troche sie odparzyla bo jest zaczerwienionie wokol dziurki ;) chyba przez upal bo pieluszki to zmieniam bardzo czesto ::) wiec teraz sudocrem poszedl w ruch :)
moja Ada dalej bezzebna, dolna jedynka nie moze wyjsc :( nie wiem ile trwa przedzieranie sie takiego jednego zabka od momentu powstalej dziurki w dziasle ???

reklama
dziś u nas w domu był nasz zaufany pediatra ale nic się nie stało nie martwcie się ;) miałam poprostu do niego biznes :p przy okazji zadałam mu kilka pytań i tak powiedział że do roczku on zaleca każdemu dziecku wit.d3 tylko różne dawki jeżeli jest wszystko ok to 1 kropelka
jeżeli chodzi o żółtko to powiedział mi że wcześniej zalecane było po siódmym miesiącu a teraz dopiero po roczku z tego względu że jest bardzo dużo alergików i takie tam nie pamietam dokładnie jak to uzasadnił jeszcze ale mu wierze ;)
zupeki lepiej gotować na bierząco raczej nie mrozić tracą przez to wiele witamin a w lodówce zupka własnej roboty nie powinna stać dłużej niż 24h

Ewie wreszcie po przerwie ponad dwumiesięcznej pojawia się kolejny ząbek górna jedyneczka :laugh: ;D

Do góry