reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Zdrowa ciąża po dwóch poronieniach

U mnie pierwsze poronienie w roku 2020 w 12 tc z przyczyn nieznanych, nie badaliśmy zarodka, w 2021 w 14tc dziecko z wadą genetyczną ( triploidia) przebadaliśmy się z mężem od stóp dla głów- oboje jesteśmy zdrowi.
teraz jestem w 15+4 i na razie wszystko idealnie i mam nadzieję że tak zostanie do października 😉
Aha w domu mam 6 letnią córkę

reklama
Noi też zastanawia mnie czy któraś z Was po lyzeczkowaniu zaszła szybko i w szczęśliwa ciążę czy znowu potrwa to prawie rok jak ostatnio :( czy prawdą jest że po łyżeczkowaniu ciężko i dłużej zachodzi się w kolejną tylko zdrową ciążę ? 😒🤔
O ciążę po pierwszym łyżeczkowaniu staraliśmy się 9 cykli, po drugim udało się w 6 cyklu starań

U mnie pierwsze poronienie w roku 2020 w 12 tc z przyczyn nieznanych, nie badaliśmy zarodka, w 2021 w 14tc dziecko z wadą genetyczną ( triploidia) przebadaliśmy się z mężem od stóp dla głów- oboje jesteśmy zdrowi.
teraz jestem w 15+4 i na razie wszystko idealnie i mam nadzieję że tak zostanie do października 😉
Aha w domu mam 6 letnią córkę
Gratulacje 🥰🥰🥰
Czyli od drugiego poronienia ile minęło do obecnej ciąży ? Hmm tez miałam termin na pazdziernik 😔

U mnie dwa razy następowało obumarcie płodu, potem w szpitalu indukowanie poronienia tabletkami a na koniec i tak łyżeczkowanie.
Pierwszym razem tabletki nic nie dały w macicy został cały płód, drugim razem urodziłam maleństwo ale zostało zbyt dużo skrzepów i resztek i też było łyżeczkowanie.

Rozumiem , dziekuje zz odpowiedź to bardzo ciężka i prywatna sprawa ...hm czyli po lyzeczkiwaniu trochę dłużej niż po 3 cyklach kobiety zachodzą w ciąże..

Ja po łyżeczkowaniu zaszłam w ciążę w pierwszym cyklu starań po poronieniu zatrzymanym w 9 tc. Zabieg był 1 września, okres przyszedł po 50 dniach. W październiku cykl bezowulacyjny, w listopadzie zaszłam w ciążę. Dziś jestem w 23 tygodniu :) Trzymam kciuki, wszystkiego dobrego.

Ja po łyżeczkowaniu zaszłam w ciążę w pierwszym cyklu starań po poronieniu zatrzymanym w 9 tc. Zabieg był 1 września, okres przyszedł po 50 dniach. W październiku cykl bezowulacyjny, w listopadzie zaszłam w ciążę. Dziś jestem w 23 tygodniu :) Trzymam kciuki, wszystkiego dobrego.

Czyli jest nadzieja że nawet po lyzeczkiwaniu uda się w miarę szybko ...wiem że każdy organizm jest inny i matka natura sama sobie wybierze odpowiedni nasz dla naszego ciała ale tak bym chciała zajść w ciążę a nie czekać znowu prawie rok :( staraliśmy się i ciągle nic ...w lutym 14.02 test ciąża wszystko przebiegało fajnie nie plamiłam tylko typowe objawy ciąży czyli senność piersi powiększone 8.03 wizyta i brak serduszka a tydzień później zabieg :(

reklama
Noi też zastanawia mnie czy któraś z Was po lyzeczkowaniu zaszła szybko i w szczęśliwa ciążę czy znowu potrwa to prawie rok jak ostatnio :( czy prawdą jest że po łyżeczkowaniu ciężko i dłużej zachodzi się w kolejną tylko zdrową ciążę ? 😒🤔
Śledząc historie forumowe widać raczej odwrotny trend - po łyżeczkowaniu dziewczyny wcale nie zachodzą w ciąże dłużej, tylko szybciej :) U nas serducho przestało bić w 13/14 tygodniu, po porodzie i łyżeczkowaniu zaszłam w ciąże od razu, po tym jak trafiłam na owulację ok 7 tygodni po zabiegu. Nie doczekałam pierwszej miesiączki po zabiegu. Obecna ciąża bez problemów, ale robiąc badania na samym jej początku okazało się, ze bez acardu i heparyny nie donosiłabym zadnej. Nie mam zakrzepicy, ale mam wysokie przeciwciała anty-z i działa to praktycznie tak samo jak zakrzepica powodując takie właśnie specyficzne straty w 12-14 tygodniu. W Twoim przypadku może będzie sens sprawdzenia tych genów powodujących wrodzoną zakrzepicę, upewniłabym się też, czy nie masz wysokiej homocysteiny, czy tarczyca jest w normie, ewentualnie jeszcze badanie nasienia i działałbym po wynikach, nie mw sensu dłużej czekać. Czasem w podobnych przypadkach nawet bez wyników powyższych badań lekarze dają ten acard zapobiegawczo. Może to tez jest do przedyskutowania z lekarzem… Powodzenia!

Do góry