Oj dziewczyny jakie roboty? dziecko usypiajace samo jest o wiele szczesliwsze, ma dluzsze przerwy nocne na karmienie, szybciej przesypia noce!
Najgorsze co mozna zrobic to uczenie dziecka usypiania na rekach, bujania w wozku, usypiania czy piersi czy butli! to uziemienie siebie i unieszczesliwienie dziecka bo nie umie zasypiac samodzielnie i bardzo sie meczy

moj do 7 miesiaca byl bujany na rekach...wymiekalam!
przeczytalam ksiazke
'Usnij wreszcie' i 'Jezyk niemowlat' i zastostoswalam. Oduczanie trwalo 2 dni...2 drzemki dzienne i 2 nocne. Poplakal ale szybko zalapal. Od tamtej pory mam spokoj a wiem, ze do dzis usypialabym go na rekach albo przynajmniej musialabym przy nim siedziec jak to robia moje kolezanki z dziecmi w podobnym wieku co moj... Musza siedziec lub lezec przy dziecku az usnie!
Wiecie jak najlepiej nie nauczyc i oduczyc zasypiania przy cycu? Nie dopuszczac zeby dziecko podczas jedzenia usnelo! ma zjesc, odbic i byc odlozone do lozeczka...tam ma usnac samodzielnie! tak od pierwszych dni dziewczyny!
najlepiej tez dziecko karmic przed kapiela, pozniej ubrac, poczytac czy potulic i zostawic, wyjsc z pokoju, zadne tam siedzenie obok!
Ja na spacer nigdy nie wychodzilam wgodzinach drzemki zeby wlasnie w wozku nie usnal....w domu byl prawdziwy, dlugi sen. Do lozeczka, papa i zamykalam dzrzwi.
Przeczytajcie ksiazki!!
kakakarolina jakie wstawanie w nocy, jaki ruch? dziecko ma sie w dzien wyszalec a w nocy spac! jesli umie samodzielnie zasypiac to wybudzajac sie w nocy takze samodzielnie usnie. Jesli nie umie, marudzi i placze az mama wstanie i uspi...cycem, butla czy bujaniem.
Same tworzymy sobie problemy...