reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Zasiłek opiekuńczy

Jedna osoba nie może pobierać dwóch świadczeń pielęgnacyjnych
dokładnie tak

sama mam dziecko z orzeczeniem niepełnosprawności i otrzymuje świadczenie pielęgnacyjne
dodatkowo moja mama niedawno dostała również orzeczenie o całkowitej niezdolności
i niestety nie mogę pobierac świadczenia na nia
1 osoba pobiera świadczenie tylko na 1 osobę

moze załapiesz sie z dochodem na 500+
jednak tu tez trzeba mieć zasadzone alimenty bo inaczej twój wniosek nie zostanie rozpatrzony

reklama
Jaki jest dochód na osobę w rodzinie? Jeżeli partner mieszka razem to jego dochód+ twój dochód/ liczbę osób w rodzinie.

Jesli zalapiesz się na 500plus to również na rodzinne i być moze na dodatek z tytułu samotnego rodzicielstwa ( o ile ojciec dziecka mieszka osobno)0

jeszcze możesz żłożyć o becikowe, zapomoga jednorazowo 1000 zl ale zawsze.
próg jest o ile dobrze pamietam 1922 zl na osobe

reklama
Nie wiem jaki jest dokładnie dochód na osobę w twojej rodzinie/ gospodarstwo domowe. Jeżeli mieszkasz tylko z dzieckiem to 1300 zł/2= 650zł na osobę. Mieszkacie z kimś jeszcze?
Obecnie kryterium dochodowe uprawniające do świadczeń rodzinnych wynosi 674 zł. Więc na zasiłek rodzinny powinnaś się załapać, jest to chyba niecałe 100zł miesięcznie, niedużo ale zawsze coś. Zapytaj w Ośrodku Pomocy Społecznej czy przysługują ci jakieś dodatki do rodzinnego.
Poza tym są jeszcze zwykłe świadczenia z pomocy społecznej. Niestety tutaj kryterium na osobę w rodzinie wynosi 529zł. Masz większy dochód, więc na załapujesz się.
Jest jednak coś takiego jak specjalny zasiłek celowy/
Art.41 ustawy o pomocy społecznej:
W szczególnie uzasadnionych przypadkach osobie albo rodzinie o dochodach przekraczających kryterium dochodowe może być przyznany:
1) specjalny zasiłek celowy w wysokości nieprzekraczającej odpowiednio kryterium dochodowego osoby samotnie gospodarującej lub rodziny, który nie podlega zwrotowi;
2) zasiłek okresowy, zasiłek celowy lub pomoc rzeczowa, pod warunkiem zwrotu części lub całości kwoty zasiłku lub wydatków na pomoc rzeczową.
Może warto napisać wniosek o taką pomoc, jednak jest to raczej pomoc doraźna, nie stała.

Do góry