reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Zasiłek dla samotnej matki ?!

karolina do rodzinnego wlaczaja sie wsyztkie dochody, poza zasilkamiz mopsu.
czyli alimenty i jakies pozostale dochody. mi np przy stazu dochod rpzekroczyl i rodzinnego nie mam

reklama
ja też mam konkubenta i córkę z nim i syna z poprzedniego związku ojciec nie znany i gdy składałam o rodznne to mi nie dali bo facetowi przekraczały dochody,macierzyński dostałam z zusu na córkę też prowadziłam działalność ale trzeba regularnie płacić składki potem idziesz do zusu jaj już dziecko jest na świecie to oni z tego co wpłaciłaś jakoś dzielą i przyznają n
mac.nawet się z synem rozzliczyłam i dostałam 250 zł ale mi komornik skubnął z córką rozliczył się konkubent pracuje na kopalni więc miał prawie 2500 ale też mu komornik gwizdnął zamknełam działalnośc,przebywałam w ośrodku interwencji kryzys.złożyłam pozew o alimenty na córkę przyznali mi 1000zł na podstawie ugody powinnam dostać wye
równanie w pażdzierniku za wrzesień gdyż za pozno zaniosłam wyrok do komornika choć dalej mieszkam z tym facetem bo nie mam gdzie iść to prowadzę osobno gospodarstwo i dostaję na syna 170 samotnego 91 rodzinnego 100 zł dodatku na książki jednorazowo mam jużorzeczenie na syna więć powinnam dostać 80 zł więcej do samotnego 150 pielęgnacyjnego coś ok 90 z tytułu kształcenia i rechabilitacji złozyłam wnisek nacórkę i czekam na te wszystkie dezyzję ponadto korzystam z okresówwek,celówek,syn ma dożywianie w szkole teraz złożyłam na opał i odzież,korzystam z zajeć z kapitału ludzkiego od września do listopada łącnie 17 dni i pod koniec listopada ma być za to wypłata 680zł.

chciałam iść na staz 3mc płatny 860 mc ale boję się,żwe mi dochód przekroczy bo już sama niewem co się wlcza do rodzinnego

jak piszesz masz dwojke dzieci w wieku szkolnym,dzieci nie sa male,to nie lepiej isc do normalnej pracy i dostawac wyplate,niz tylko pobierac zasilki???

dziewczyny, proszę o pomoc :)

jestem samotna mamą 7tygodniowego Filipka [urodził się 03.09.br. ojciec dziecka nie uznał i nie uzna. dla naszego spokoju i bezpieczeństwa niech tak zostanie. w przyszłym tygodniu wybieram się do mopsu złożyć wniosek o becikowe i może przy okazji uda mi się dostawać jakieś świadczenia z tytułu samotnego wychowywania małego??

dodam że od 2005 roku jestem zatrudniona i dostawałam najniższą krajową, a od stycznia byłam na L4. Teraz dostaję macierzyński.

z góry dziękuję za pomoc

Witam,
jestem w 9 miesiącu ciąży. Niedługo rodzę. Ojciec dziecka nie chce go uznać. nie żyjemy razem. Dodam, ze sytuacja wyglada nieciekawie, dlatego ze tata jest obcokrajowcem. Ma problemy z pobytem w PL i możliwe, ze za jakis czas wogole opusci ten kraj. Zastanawiam się czy w takim wypadku bede miala jakiekolwiek szanse w walce o alimenty i ustalenie ojcostwa.
W kazdym razie na dzien dzisiejszy najprawdopodobniej synek bedzie nosil moje nazwisko. A w papierach bedzie widniało, ze ojciec jest nieznany. Chciałabym sie dowiedziec jakie należą mi się pieniądze... Narazie jestem na zwolnieniu lekarskim. Po porodzie zalapie sie na maciezynski. Dostaję najniższą krajową. A umowa z pracodawca jest do konca lipca. Chcialabym sie dowiedziec, czy bedzie mi przyslugiwalo prawo do zasilku rodzinnego oraz z jakich dodatkow moglabym skorzystac? Czy jeśli będę na urlopie wychowawczym moge skorzystac z dodatku do opieki nad dzieckiem w okresie korzystania z niego ? a dodatek z tytulu samotnego wychowania dziecka... ?
Bylam wdzieczna za odpowiedz... Bo z tego co czytam na różnych stronach internetowych zrobil mi sie metlik w glowie.
Pozdrawiam

Jeśli kobieta jest samotna matką przysługuje jej:
- ze względu na dochody 68 zł,
- z tytułu samotnego wychowywania dziecka (jeśli ojciec jest nie znany, lub gdy sąd oddalił alimenty) 170 zł,
- jeśli jest zarejestrowana w UP i/lub np: gdy dziecko jest pod opieką jakieś poradni może starać się o zapomogę, którą MOPS wypłaca co miesiąc (chyba 240 zł - dokładnie nie znam kwoty),
- dodatkowo może złożyć podanie na jednorazowe środki finansowe na odzież, na opał, dojazdy do szkoły, leki (wymagane są faktury). Z tego co wiem, chyba 2 razy w roku może złożyć takie podanie.
W każdym razie samotna matka na dziecko moze dostać nawet kilkaset złotych. wystarczy pójśćdo MOPS-u powiedzieć w jakiej jest się sytuacji i oni powiedzą co sie nalezy. Jeżeli dziecko jest rehabilitowane to z tego tytułu można otrzymać 180 zł, ale to już inna instytucja.

Tylko te wszystkie dodatki należą się jak nie przekroczy się określonej kwoty dochodów. Co z tego, że jestem samotna, jak pracuję i zarabiam trochę więcej niż progi, obowiązujące w MOPSIE. Osobiście uważam, że chociażby te 170zł powinna dostawać na dziecko każda matka, która nie ma zasądzonych alimentów i od ojca dziecka nic nie dostaje.

Osobiście uważam, że chociażby te 170zł powinna dostawać na dziecko każda matka, która nie ma zasądzonych alimentów i od ojca dziecka nic nie dostaje.

170 zł dostaje się z tytułu samotnego wychowywania dziecka i nie ma to nic wspólnego z dochodami. Czytaj uważniej.

170 zł dostaje się z tytułu samotnego wychowywania dziecka i nie ma to nic wspólnego z dochodami. Czytaj uważniej.
Nieprawda, zasiłek z tytułu samotnego wychowywania dziecka jest dodatkiem do zasiłku rodzinnego i dostaje się go tylko wtedy gdy należy Ci się zasiłek rodzinny.
Cytuję:

Jeżeli uzyskasz prawo do zasiłku rodzinnego, będą ci przysługiwały dodatki.
- z tytułu urodzenia dziecka w kwocie 1000 zł (nie myl tego dodatku z becikowym!). Możesz o niego wystąpić, jeśli dziecko nie ukończyło roku życia. Do wniosku o ustalenie prawa do zasiłku należy w takiej sytuacji dołączyć skrócony odpis aktu urodzenia dziecka.
- z tytułu opieki nad dzieckiem w czasie urlopu wychowawczego. Jeżeli zdecydujesz się na osobistą opiekę nad dzieckiem i pójdziesz na urlop wychowawczy, przez dwa lata będziesz otrzymywała dodatek w wysokości 400 zł miesięcznie. Nie otrzymasz jednak tych pieniędzy, jeżeli: oddasz dziecko do żłobka, przedszkola lub innej placówki, w której będzie miało zapewnioną opiekę, czyli nie będziesz zajmować się nim osobiście, podejmiesz pracę zarobkową, otrzymujesz zasiłek macierzyński, pobierasz rentę lub emeryturę.
- z tytułu rozpoczęcia roku szkolnego. Dodatek przysługuje jednorazowo z okazji rozpoczęcia roku szkolnego lub rocznego przygotowania przedszkolnego w zerówce. Jego wysokość wynosi 100 zł.
- z tytułu podjęcia przez dziecko nauki w szkole poza miejscem zamieszkania. Jeżeli twoja pociecha w czasie nauki mieszka poza rodzinna miejscowością przysługuje dodatek w wysokości 90 zł, a gdy dojeżdża do szkoły – 50 zł.Ten dodatek wypłaca się od września do czerwca.
- dla samotnych rodziców. Ten dodatek przysługuje tylko wtedy, gdy dziecko nie ma ustalonych alimentów, bo jedno z rodziców nie żyje lub ojciec dziecka jest nieznany. Wynosi on 170 zł miesięcznie na dziecko, nie więcej niż 340 zł na wszystkie dzieci. Jeżeli twoje dziecko ma orzeczoną niepełnosprawność, ten dodatek może być zwiększony o 80 zł (160 zł na wszystkie dzieci).Samotni rodzice, którzy nie mogą wyegzekwować alimentów, mogą ubiegać się o zaliczkę alimentacyjną .

reklama
Jeśli kobieta jest samotna matką przysługuje jej:
- ze względu na dochody 68 zł,
- z tytułu samotnego wychowywania dziecka (jeśli ojciec jest nie znany, lub gdy sąd oddalił alimenty) 170 zł,
- jeśli jest zarejestrowana w UP i/lub np: gdy dziecko jest pod opieką jakieś poradni może starać się o zapomogę, którą MOPS wypłaca co miesiąc (chyba 240 zł - dokładnie nie znam kwoty),
- dodatkowo może złożyć podanie na jednorazowe środki finansowe na odzież, na opał, dojazdy do szkoły, leki (wymagane są faktury). Z tego co wiem, chyba 2 razy w roku może złożyć takie podanie.
W każdym razie samotna matka na dziecko moze dostać nawet kilkaset złotych. wystarczy pójśćdo MOPS-u powiedzieć w jakiej jest się sytuacji i oni powiedzą co sie nalezy. Jeżeli dziecko jest rehabilitowane to z tego tytułu można otrzymać 180 zł, ale to już inna instytucja.
wiesz jakby to wszystko co napisalas byl takie piekne,ze pieniadza dadza ci,ze jestes samotna matka
aby dostac cos z mopsu twoj dochod nie moze przekroczyc 351 zl, rodzinne 504 zl, ale jak pracujesz i masz jedno dziecko i to przekraczasz dochod,aby dostac dodatek do samotnego wychowania ojciec dziecka musi nie zyc albo miec wpisane w akcie nn,
aby dostac dodatek na rahabilitacje chyba trzeba miec dziecko z orzeczeniem o niepelnosprawnosci-chyba nie jestem pewna???

ale nawet te zasilki 68,170 i 240 to niecale 500-ciekawe jak za to wyzyc z dzieckiem na miesiac i oplacic mieszkanie i chociaz prad

ja jestem samotna matka po rozwodzie,mieszkam sama z dzieckiem-pracuje,abysmy mieli co jesc i gdzie mieszkac, i z tego ze samotnie wychowuje dziecko nie dostaje nic,bo troche dochod o rodzinne,fundusz alimentacyjny czy dodatek do mieszkania i musze sobie jakos radzic,choc 2/3 mojej wyplaty to rachunki,bo nic za darmo ci nie da
fajnie sie mowi,jaka ta kase dostaje samotna matka- tylko ile w tym prawdy????

Do góry