reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Zakwalifikowane do ivf z rządowym dofinansowaniem

Witajcie dziewczyny,

Jakoś nie powiewa na forum optymizmem.
Smerfeta, Kasik - kurka ale jakaś masakra z tym badaniami immunologicznymi na NFZ. Chora służba.
GIzas- przykro mi z powodu zarodków. Tak czytałam pierwszą stronę, gdzie prowadzicie info. kto kiedy itd.. i można zauważyć że mało dziewczyn ma zamrożone blastki. Szkoda, że program wymusza hodowanie do blastki.Tak nie musiałybyśmy się tak często stymulować, a może jakieś większe szanse miały maluchy u nas w brzuszku niż na szkiełku, no ale cóż.
Keki - trzymam kciuki aby betka jednak Cię zaskoczyła.

Jest nas więcej do testowania :) Będę robić 18.11 to będzie mój 13dpt. Ciesze się, że poszłam do pracy przynajmniej czas mi szybko leci :-).

reklama
Smerfeta to może się okazać gdyby coś wyszło, że leczenie jest długotrwałe i kosztowne a ja nie mam czasu, moja rezerwa jajnikowa już się kończy, myślę, że za rok już w ogóle będzie zerowa :-( Ale wówczas w ogóle nie ma sensu podchodzić do ivf, stymulować się, obciążać organizm bo i tak nic z tego nie wyjdzie. Sama już nie wiem czy w ogóle iść do immunologa. Na wyszukiwarce, którą mi podałaś nie ma specjalności immunologia, jakoś inaczej można to nazwać? Ja mam tyle samo km do Olsztyna co do Gdańska ale pewnie inna kasa chorych :baffled:

Smerfeta poczytaj wypowiedzi na forum Nasz Bocian lekarzy-oni właśnie mówią że immunologia jest jeszcze nieodkryta i wgłabianie się w nią nie zwiększa odsetek ciąż. Są szczepionki autoimmunologiczne ale drogie i też nie do końca potiwerdzna skuteczność:eek:sama sie tym interesowałam po pierwszym nieudanym ivf. Człowiek żeby nie wpaść w czarną rozpacz choć i tak w niej jest szuka drogi żeby się to już nie powtórzyło.... ja też wtedy zaliczyłam genetyka, endokrynologa i dwoch innych ginów dla wyrobienia sobie opinii

Ewis Ty spokojnie możesz sobie jutro zrobić betę bo będzie to Twój 9 dpt 3 dniowego malucha, ja mam podanego dwudniowego dlatego czekam do 18 i miałam później od Ciebie transfer. Na in vitrowym też są chyba 2-3 dziewczyny na 18 go:tak:
Jak sie czujesz? mnie tylko boli kręgosłup w lędziwach no i mam jakies białe upławy ale w niewielkiej ilośći. Może progesteron jest wysoki:baffled:nie badałam go kontrolnie bo dopadlo mnie zwątpienie ale zwiększyłam sobie dawke luteiny podjęzykowej i biorę 3*3 no i do tego dupka 3*1 a z zalecenia lekarza miałam 3*2 luteiny. Ale to naturalny progesteron wiec sobie nie zaszkodzę.
Konmar a Ty jak się czujesz?
Brakuje mi jogi:-(ale położna powiedziała żebym sobie odpuściła więc się grzecznie posłuchałam.

Kasik i Smerfeta zadajcie pytanie na Lista pytań - novum
tylko podajcie wszelkie informacje o waszych wynikach, M, stymulacji itd no i możecie tez zadac pytanie na Zobacz forum - Niepłodność - pytania do eksperta z Białegostoku |
Ja zawsze jak nie wiem co się stało lub co zrobić piszę tam, dzięki temu mam opinie 3 lekarzy niezaleznych.

Hej, no to widzę że z niecierpliwością wyczekujemy 18.11 !

Genna - prosze o dodanie mnie do listy, punkcja będzie 16.11 !!!

Dziś po kolejnym USG okazało się, że moje komórki podrosły tak, że 6 będzie się liczyć a dwie być może :) Progesteron OK więc transfer będzie od razu teraz ! Teraz czekam na sobotę, o 8.15 mam być w szpitalu, punkcja o 09.00, zaraz po przebudzeniu dowiem się ile komórek pobrali i ile się nadaje do zapłodnienia, natomiast w niedzielę zadzwonią ile się zapłodniło ..... Od niedzieli mam brać 3 x 1 Lutinus i 1 x 1 Progynova (? czy coś takiego) no i kwas foliowy. Teraz to dopiero zaczyna się stres...........

dziewczyny dobre wieści :)
Esiek ale super , już niedługo będziesz mamuśką :)
[h=5]Stowarzyszenie "Nasz Bocian"
[/h][h=5]Po dzisiejszym posiedzeniu Rady Programowej Narodowego Programu Leczenia Niepłodności na latA 2013 - 2016 donosimy:

- wszystko wskazuje na to, że jest już bliżej niż dalej wciągnięcia leków do stymulacji na listę leków refundowanych (co nie oznacza, że nastąpi to w najbliższych tygodniach, ale prace są mocno zaawansowane)
- przekazaliśmy Ministerstwu prośbę od bardzo wielu z Was o ujednolicenie polityki zarządzania listami par zarejestrowanych i zakwalifikowanych, aby na stronach ministerialnych oraz stronach klinik zaczęły się pojawiać dane rzeczywiste (ile refundowanych procedur IVF dany ośrodek jest w stanie w danym miesiącu jeszcze wykonać)
...
są również inne zmiany na plus, ale o nich będziemy donosić sukcesywnie
Pamiętajcie, że zbieramy Wasze opinie nt. Programu, więc jeśli macie uwagi odnośnie funkcjonowania Programu i własne spostrzeżenia, możecie zamieszczać je tutaj lub wysyłać mailem na nasz adres:

stowarzyszenie@nasz-bocian.pl

[/h]

Esiek to super... zatem trzymam kciuki za transfer i za wysoką bete :-)

A ja dzis bylam u lekarza i tak: wszystko sie ladnie oczyscilo..tzn jeszcze plamie. Pani doktor zrobila mi USG i wszystko ladnie wyglada.... pytala mnie czy chce podchodzic do crio w tym cyklu czy za miesiac.... Wiec ja jej sie zapytalam czy mozna teraz i czy nie ma p/wskazan.... powiedziala mi ze nie i ze to nawet jest lepiej jeden po drugim... Przepisala mi estrofem, mam brac od jutra 2x1 tabl i wizyta w poniedzialek... moze akurat mi sie uda ze w moje urodziny mialabym transfer... :-D moze moj mrozaczek zechce zemna zostac....

Dziewczyny ktore chca robic badania immunologiczne? jak myslicie jakie ja ewentualnie moglabym zrobic badania? po poronieniu i nie udanych zajsc w ciaze? robilam toxo, cytomegalie, zespol antyfosfolipidowy, Ana cream, moze jednak warto cos wiecej zrobic? hmmm

Trzymam kcuki za testujace w najblizszym czasie....:happy2:

Hejka!
Ale tu dziś cichutko

Gizas dziękuję Ci bardzo za informacje. Próbuje podjąć decyzję co dalej i na pewno dodatkowe info przyda mi się. Jutro wyśle zapytania

Esiek to ja już trzymam kciuki za punkcje. Też się jej bałam bo nie wiedziałam co mnie czeka ale wyszło nawet miło, pewnie to co złe to przespałam ;-)

Genna super wieści. Tak fajnie by było gdyby refundacja weszła od stycznia :-)

Olusia nie podpowiem Ci nic bo sama dopiero zapoznaje się z tematem, ale pewnie nie będzie Ci ta wiedza potrzebna bo będziesz miała piękny prezent urodzinowy :-)

reklama
Genna
ale dobre wiesci
czekamy na następne
Ty to szpenio jesteś
ciekawe czy jak jestem już zakwalifikowana to załapie na darmowe leki

Do góry