reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Zakupy :)

mysle ze do tak wczesnego odpieluchowania musi byc determinacja ;] my odpieluchowalismy córke w wieku 2lat w 3/4 dni !! na początku czasem wpadka była a teraz nie ma w ogóle :) tylko na noc zakładamy pieluche ale przeważnie w nocy budzi sie na siusiu :)
oczywiście z nocnikiem juz po roku oswajalismy to bardziej sadzała na nie lalki pozniej po mału po mału sama siadala w pieluszce... i w złobku jak widziała jak dzieci robiły na nocnik to i ona chciała :)

reklama
A ja głupia się znowu do psów odniosę :) Słuchajcie, myślę, że coś w tym jest, że już u niemowlaka można zauwarzyć kiedy ma zamiar zrobić siusiu czy kupę, jeśli da się również i u psa ;) i nie mówię o sytuacji, w której pies podnosi nogę do góry, czy składa się do "dwójki", ale ja widzę to znacznie wcześniej. Tylko, że z psem jestem na spacerze 3/4 razy dziennie i to jest czas tylko dla psa - więc spoko. Poza tym jak np. pies próbuje podjąć decyzję o zrobieniu tego czy owego w niewłaściwym miejscu (a nie pozwałam sikać na samochody i murki, z kupą bez różnicy bo sprzątam) to po prostu zaczynam biec z nim w inne miejsce. Ale co z brzdącem (nawet jeśli doskonale będę wiedzieć) kiedy dziecko zamierza się załatwić - mam lecieć, w pośpiechu rozbierać je? Pewnie i tak nie zdążę... Oczywiście w momencie kiedy dziecko, choć trochę panuje na mięśniami Kegla - jak najbardziej! Ale u niemowlaka? mnie to nie przekonuje :/

bosmanka też właśnie sobie nie obrażam tego wyścigu, żeby zdążyć zanim dziecko się wysiusia.

Paulinek no właśnie, przecież na początku nie potrafiłybyśmy rozpoznać, że dziecko chce siusiu tylko po odgłosach. Jakoś nie mam aspiracji być aż tak idealną matką.

Mój młody ma 15 miesięcy i jakoś niezbyt chętnie siada na nocnik nieraz się zdarzy ale to żeby tylko posiedzieć bardziej.
Ja planuję odpieluchowanie na wakacje jak będzie ciepło nie wcześniej.

powiem Wam, że teraz własnie jestem na etapie oswajania z nocnikiem, i kupę można spokojnie przewidzieć bo mała zazwyczaj zaczyna szukać sobie ustronnego miejsca :-) i jest wystarczająco dużo czasu by rozebrać dziecko i posadzić na nocnik. z siusianiem gorzej ... dlatego raczej stawiam nacisk na to, by sama sygnalizowała że coś chce, niż żebyśmy robiły wyścigi do nocnika :-D

villandra my też od miesiąca siadamy na nocnik :-) chodzi o to żeby dziecko się do tego przyzwyczaiło, sadzam po każdym posiłku, zazwyczaj mała się załatwia, więc jest motywacja :happy: Jak ktoś chce odpieluchowywać dziecko 2 letnie to nikt mu przecież nie broni :-D

Kreatywna przy półtorarocznym dziecku to ja rozumiem, że można już coś zauważyć, ale ta babka w materiale przewidywała kiedy zrobi siusiu czy kupkę dziecko, które miało 4 miesiące.

reklama
Filmu nie moglam odtworzyc, ale jestem ciekawa jak takie 4 miesieczne malenstwo posadzic chocby na nocnik?

1,5 roczne dziecko to rozumizm, wtedy najlepiej zaczynac odpieluchowywanie. Mam wrazenie ze to w pl takie parcie na to sadzanie na nocnik. Mnie tu przekonywano ze dziecko musi samo sygnalizowac ze cos sie dzieje i ze nie ma sensu sadzac za wczesnie, bo ono jesli nie jest psychicznie przygotowane to to nie da zadnych efektow. I faktycznie chodza dzieci 3 letnie wpampersach i nikt nie mowi ze mja wyrodne matki czy cos w tym stylu.
U nas bylo tak ze maly dosc dlugo mial pampersa, ale w pewnym momecie zalapal o co chodzi i w 2 dni byl czysty, zarowno w dzien jak i w nocy.

Do góry