reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Zakupy

Kasiek -możecie tam spać w piżamach? Tu mowy nie ma, ma być dostęp powietrza (dobrze robi ranie) i dla oczu lekarzy...

Eevciaa koszulę do rodzenia dostaniesz szpitalną, sterylną, jak nie masz/nie chcesz brać własnej. Na "po" musisz mieć tak jak pisze Roszpunka takie do karmienia, rozpinane, wygodne, z bawełny.
Sztućce, kubek tez lepiej mieć. No i kapcie, klapki pod prysznic, dobrze mieć tantum rosa np w spryskiwaczu, ręczniki papierowe do osuszania krocza itd.
A Asioczek nie robiła listy do szpitala? Wydaje mi się że robiła - gdzieś koło 5 strony tego wątku...

Poprawka, strona 36 ;))
made by Asioczek:

TORBA NR 1 – do porodu:

Dla mamy:
-dowód osobisty,
-karta ciąży,
-NIP swój i zakładu pracy,
-wyniki badań,
-laczki,
-klapki pod prysznic,
-koszula do porodu,
-koszula do karmienia,
-szlafrok,
-majteczki siateczkowe – 3 szt.,
-2 pary skarpet,
-stanik laktacyjny (o numer większy niż w ciąży),
-wkładki laktacyjne jednorazowe,
-pieluchy Bella – 1 op.,
-podkłady na łóżko – 3 szt.,
-Tantum Rosa – 3 saszetki,
-jednorazowe ręczniki – 1 rolka,
-papier toaletowy,
-jednorazowa lewatywa (Enema),
-czopki glicerynowe,
-jednorazowa maszynka do golenia,
-chusteczki higieniczne,
-mydło,
-szczoteczka i pasta do zębów,
-krem do twarzy,
-pomadka do ust,
-patyczki dla dzieci (do naoliwienia śluzówki nosa),
-krem na rozstępy,
-2 ciemne ręczniki,
-mały ręczniczek do przemywania twarzy i dekoltu,
-woda niegazowana z dziubkiem (Żywiec 0,75 l),
-herbatka Hipp dla kobiet karmiących,
-discman z płytami,
-aparat fotograficzny z ładowarką,
-telefon komórkowy z ładowarką,
-kubek, talerzyk i sztućce,
-ciekawa książka,
-reklamówka (mąż zabierze w niej zbędne rzeczy do domu).

Dla dziecka:
-Pampersy – 12 szt. (na dzień),
-ręcznik kąpielowy,
-mydełko,
-oliwka (bez dodatków),
-krem do pupy (Linomag, Bepanthen),
-3 body rozmiar 56-62,
- chusteczki do pupy
-czapeczka bawełniana,
-rękawiczki niedrapki,
-2 pieluszki tetrowe (do wycierania buzi).

Dla taty:
-klapki pod prysznic,
-Sprite,
-Snickers,
-śniadapki,
-ochraniacze na buty.

TORBA NR 2 – mąż przywozi po porodzie:

Dla mamy:
[FONT=&quot]-[/FONT]koszula do karmienia (zapasowa),
[FONT=&quot]-[/FONT]stanik laktacyjny (zapasowy),
[FONT=&quot]-[/FONT]krem Medela PureLan (albo Bepanthen) – na sutki,
[FONT=&quot]-[/FONT]laktator z butelką,
[FONT=&quot]-[/FONT]pieluchy Bella – 1 op.,
[FONT=&quot]-[/FONT]szampon do włosów,
[FONT=&quot]-[/FONT]suszarka do włosów,
[FONT=&quot]-[/FONT]jedzonko i coś do picia,
[FONT=&quot]-[/FONT]ubranie i obuwie do wyjścia;

Dla dziecka:
[FONT=&quot]-[/FONT]rożek,
[FONT=&quot]-[/FONT]Pampersy – 20 szt.,
[FONT=&quot]-[/FONT]czapeczka bawełniana,
[FONT=&quot]-[/FONT]gencjana i jałowe gaziki,
[FONT=&quot]-[/FONT]sweterek na wyjście,
[FONT=&quot]-[/FONT]ubranko na wyjście

reklama
Dziewczyny chcę Wam pokazać jakie zakupiłam łóżeczko ( najprostsze chyba jakie było) i przy okazji pokazać jak pomalowałam pokój dziecięcy ( pomalowałam i nakleiłam naklejki z Kubusiem Puchatkiem), a zasłonki widoczne na zdjęciu sa z Ikei.
Mam też już pościel do łóżeczka , może przy okazji zrobię zdjecie.

28453180mj3.jpg

minkota pokoik śliczny :-)
co do rzeczy dla dziecka warto się dowiedzieć w szpitalu, bo w moim dają wszystko i ubrania, i pampersy bez problemu, no i ta suszarka do włosów, czy to nie przesada?:-p;-)

Rapunzel to lista orientacyjna, zwłaszcza dla mam które jeszcze nie rodziły :) Każda z nas ta listę zmodyfikuje wg własnego gustu i potrzeb, nikt nie każe się jej trzymać sztywno :] Moja też będzie nieco inna.

Minkota pokoik śliczny :)

Co do wózków to bardzo chciałam mieć z pompowanymi kołami , ale nie gondolę.Nic ciekawego nie mogłam znaleść.Najczęściej spotykanymi były trójkołowce - a co do tych nie do końca byłam przekonana , względy estetyczne.
Jednak jeden z takich bardzo mi się spodobał i zamierzam po porodzie dużo spacerować (marszo-biegać) i taki też postanowiłam kupić.
510lrlw1eelss500bs0.jpg

Ma przekładaną rączke ,rozkłada się do leżenia , ma budke na nóżki - na zimę , ochrone przed deszczem , torbę na zakupy i nie pamiętam co jeszcze... Na razie jestem bardzo zadowolona ale zobaczymy w praniu , jak dzidzia sie urodzi.Jedyny mankament to trzeba mieć wiekszy samochód ,bo po złożeniu jest spory ( więc może i na to warto zwrócić uwagę przy wyborze wózka) i chyba z trudem by sie zmieścił do zwykłego osobowego samochodu.I nie polecałabym na wyższe piętra.

Minkota Ty kobieto masz talent!! Bardzo podoba mi sie ten pokoik:-) Przyjedz do mnie i wyczaruj tez cos takiego;-)Co do wozkow to jesli by patrzec na wyglad to duzo mi sie podoba ale chyba wazniejsze zeby byly praktyczne;-) Ja juz mam ten problem z glowy - na szczescie:happy:

Bena z talentem to tak sobie - szczerze mówiąc ;-)
Ale pomysłów mam trochę (choć nie zawsze praktyczne):-D.Pomalowanie ściany na dwa kolorki to w miarę proste , trochę się musiałam pobawić z chmurkami , a nalepki to każdy potrafi nalepić ;-)
Fajnie że Wam się podoba , mam nadzieję że dzidiz będzie się w nim dobrze czuła :)

byłam dzisiaj pospacerować troche po sklepach i wpadł mi w oko wózek Bertini x4 czy któraś z Was coś o nim słyszała? jest dość drogi ale bardzo mi się podoba, a jeszcze bardziej podoba się tatusiowi. tylko nie wiem jak z jego użytkowaniem będzie. dajcie znać jakbyście coś słyszały o nim

reklama
Do góry