reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Zakupy

Jutro składamy łóżeczko, tylko mam mały problem bo nie wiem jak się do niego przewijak przymocowuje... tata się namęczy.

Szukałam w bielsku Dzidziusia i nie było-szok. Ale sie okazało że u mnie w sklepie jest i to jeszcze w promocji- drugi za 50%. 19,20zł dałam za 1,5kg do białego i 1,5kg do kolorów, to dobra cena??? Jeśli dobra to lecę jutro kupić więcej. No ale w sumie może niewarto na zapas kupować skoro nie wiem czy Mała go "zaakceptuje".

Chciałam kupić też krem z filtrem. No i taki dla niemowląt Nivea50 kosztował 42zł- jak dla mnie strasznie dużo... Widziałam też z Ziajki za 17zł dla niemowlat ale tylko ochrona 30... A może by wystarczył taki??

Ubranka nowe trzeba wyprać... a pościel, pieluszki? Chyba tak, ale wolę się upewnić. Tak w ogólę to się boję że się to do sierpnia jakoś w półce zakurzy-a jak ja dalej będę te rzeczy tak miętolić i ciągle wyobrażać sobie w nich Kamilkę to będzie konieczne drugie pranie...

Te rzeczy o które pytam wydają mi się banalne i problemowe zarazem... tylu rzeczy jeszcze nie wiem...

Zrobię jutro foteczki mej ubogiej wyprawki (ubranek malutko bo narazie tylko rozmiar 62 kupuję).

Zamówiłam dziś jeszcze fotelik i wózek (a miałam czekać do lipca). No i uwaga- ciągle obstawiałam Bartatinę, byłam pewna i... w ciągu minuty postanowiłam zamówić inny- Deltim Focus. Taniej wyjdzie, opinie ma dobre, przypomina mi Bartatine a ja zaoszczędzę na spacerówkę lepszą na wiosnę. No więc dałam 679zł za wózek i 119zł za fotelik- chyba taki jak ona_mika.

Aha, jeszcze coś- jakie lampki kupujecie (o ile kupujecie), takie w sam raz na karmienie w nocy?

reklama
eevciaa myslę ze to dobra cena za proszek moja mama w CZEstochowie dała 11.99zł za 1.5kg nie wiem jak u Ciebie ale u mnie w REalu jest ten balsam z NIVEA za 29.95 ja używam tez z NIVEa tylko że 30 jest w promocji w Rossmanie myslę że takie spokojnie starczy używałam go jak fifi miał 2 miesiące i sprawdził sie.

JA pieluszki i pościel tez prałam a nie zdążą ci się zakurzyć co ty tylko fakt nie miętol ich tak hehhe

co do lampki pprzednio miałam taką zwykłą i na nią rzuconą apaszkę ale FIfi ją potrzaskał teraz mam niebieską gwiazdke nad łózeczkiem kupiłam w IKEA do karmienia w sam raz

rapunzel to trzeba wymyśłić inną okazję :-)

evcia co do lampki to fajny jest też w IKEA różowy kwiatuszek. Mojego brata córeczka ma nad łóżkiem i jest super. Ja będę chciała taką kupić :)

Ja ubranka mam już uprane i czekają ale powkładałam w torby foliowe i dopiero do szafki. Niestety raz na jakiś czas musze odpakować jedną torbę i też pomymłać jak ty :D inaczej bym nie wytrzymała :-D

Też jeszcze nie mam wszystkiego. Tak naprawdę mam ubranka pieluchy i trochę akcesoriów oraz pościel którą trzyma już o tygodnia strajkująca poczta :wściekła/y:. Teraz chce obkupić się w aptece oraz smoczkowo butelkowo. W lipcu kupimy łóżeczko a w sierpniu wózek i będzie wszystko :) Mam taką nadzieje że to wszystko.

eevciaa wg najnowszego Mamo to ja filtr 30 wystarcza, przecież
po 1 nie wystawiasz dziecka na bezpośrednie słońce
po 2 nawet jak wychodzisz, to nie w samo południe
po 3 mnie mama wystawiła w lipcu latem jak miałam z 2 tygodnie na dwór i zanim się spostrzegła cień się przesunął, a ja nabrałam barwę koloru miedzi i jakoś żyję ;-)

z tego, co pisali w tym Mamo to ja, to najważniejsze jest, żeby filtr był mineralny, a nie chemiczny

evcia ja mam krem z filtrem z Ziajki 30 od pierwszych dni życia. Teraz sama się nim smaruje i jest fajny :)

rapunzel też wydaje mi się że 30 powinna wystarczyć wg tego co piszesz

z tego, co pisali w tym Mamo to ja, to najważniejsze jest, żeby filtr był mineralny, a nie chemiczny

I właśnie za ten filtr mineralny tyle się płaci.

Rapunzel tylko pamiętaj że te 30lat temu dziury ozonowej aż takiej nie było. Ja niestety po opalaniu miałam spore problemy i wizytę u dermatologa z onkologiem w tle. Więc jak mi dermatolog mówi filtr 50 do 3 roku życia nie dyskutuję i Majkę smaruję.

Gazetom typu mamo to ja i programom do końca nie można ufać. Pamiętajcie, że często są sponsorowane przez konkretne firmy. Ja od czasu do czasu kupuję je ze względu na dodatki - i w ciągu 2 lat można znaleźć totalnie sprzeczne opinie. Jeszcze 2 lata temu po 6 miesiącu bezwzględnie zalecany był kubek niekapek a jakiś czas później w tej samej gazecie znalazł się artykuł, że tylko niedouczeni rodzice używają niekapka, bo jednak smoczek jest lepszy a najlepsza jest słomka. Obok reklama butelek ze słomką.

3146e335a3771039.jpg

wczorajsze szaleństwo:)
4e379db981b2ba3f.jpg

7f2992f467eaf17a.jpg

968dc73715644575.jpg

28cde6ef22fad6be.jpg

4b6ead02ad5e22e3.jpg
pidzamka i szlafroczek:)

Ostatnia edycja:
Asioczek nie zapominaj, ze lekarze też są nieraz sponsorowani i za przepisywanie leków wybranej firmy tudzież rekomendowanie czegoś dostają niezłą kaskę, choć nie twierdzę, że dotyczy to akurat twojego lekarza...
Poza tym powiem szczerze, że nie stać mnie na kosmetyk za kilkadziesiąt zł na kilka być może dni, bo o ile wiem na drugi sezon taki kosmetyk można wywalić.
Mamo to ja poleca na stronie bez żadnej reklamy takie oto specyfiki:
Ziajka 30
Spray dax cosmetix 20 ( ten to na pewno dla starszych dzieci)
Penaten 40
Nivea baby 30
Mleczko lirene kids 35
Mustela 50
Spray antyhelios la roche-posay 50( od 6 miesiąca)
krem kaloo solaires 50

reklama
Asioczek Rapunzel z filtrem 50 to ja bym raczej kupiła dla starszego dziecka jak np: siedzi w słońcu w piaskownicy lub na plaży a dla takiego maluszka profilaktycznie 30 powinna wystarczyć zresztą z Ziajki od pierwszych dni życia jest tylko z 30 i pisze na nim wysoka ochrona. Rzeczywiście te z 50 są strasznie drogie. Ja smaruję się na słońce tą ziajką i jeszcze się nie opaliłam a zawsze mam po wyjściu na słońce czerwone ramiona i dekold :)
Ale myśle że jak Asioczek kupuje dla Majeczki z 50 to i maluszka moze posmarować po co dwa razy pieniądze wydawać :)

Ilonka ubranka super kupiłaś. Ta zielona kurteczka z kapturkiem super :)

Do góry