reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Zakupy.... Wszystko dla naszych Dzieciaczków

A ja sie wkurzyłam. Szukam łądnego i niedrogigo łóżeczka , koniecznie białe, bez szulady!!! I w sklepach widziałam rózne kolory i na ładne białe nie moge trafic.Koniecznie chce białe, a nie biały transparent. W necie jest kilka białych, ale chciałam je najpierw na zywo zobaczyc. Wiecie gdzie w Warszawie jest duzy wybór łozeczek??

reklama
Dziewczyny, czy któraś z Was kupiła sobie tą poduszkę do spania? czy jesteście na etapie zastanawiania się?
Powiem Wam, że po kilku ostatnich bardzo niewygodnych nocach rozważam mocno decyzję o jej zakupie. Dlatego proszę Was o opinie, czy warto wydać na to kasę czy taka poduszka wcale nie ułatwia dobrego snu?

ja poszlam za rada kumpeli i kupilam
spi sie na tym dobrze, zwlaszcza na boku - poducha miedzy nogi, troche pod brzuch i troche pod glowe
jak nie mam tej poduszki pod brzuchem to mm takie uczucie ze mi "opada" nie jest to najwygodniejsze, a ta poduszka fajnie podpiera
ale jak sie uprzec to i kilka jaskow sprawe zalatwi
na allegro te poduchy sa i tak tansze o jakas polowe w porownaniu np ze smykiem [120 pln]
teraz uzywam tej poduchy jako walka pod kark - bo ja w sumie nie sypiam na poduszkach tylko na jasku, a w tej pozycji jasiek to za malo, a lezec z glowa w dol to jest masakra [mam nogi "w nogach" lozka uniesione o jakies 20 cm]

a jeszcze odnosnie miejsca - to jest w takim przezroczystym futerale sprzedawane, wiec latwo da sie zlozyc i zajmuje troche mniej miejsca

ja pozniej nie chce kupowac zadnej specjalnej poduszki do karmienia tylko wlasnie chce uzywac tego

Ostatnia edycja:
MATYLDA - dziekuje za linki :-) mam do Ciebie pytanko czy może widziałas te łozeczka na zywo??? W necie wyglądaja na fajne , mam nadzieje, ze w rzeczywistosci tez takie sie okażą :-)

Nie widzialam ... ale tez szukam bialego lozeczka w rozsadnej cenie :happy2: Z tym, ze ja zastanawiam sie nad szuflada z uwagi na brak miejsca.

przecyztalam gdzies na necie, ze duzo kobiet odradza z szufladą łozeczko ze wzgledu na to ze trudno podejsc do dziecka, w sensie zazwyczaj nogi stopy dajemy po łozeczko nachylamy sie i wyciagamy dziecko a szuflada to uniemozliwia a raczej utrudnia.
Ale pewnie jakies mamy ktore maja takie lozeczka sie wypowiedza i bedziemy znały prawde :]

A co zabrać do szpitala...

dokumenty:
-dowód osobisty
-karta ciąży
-legitymacja ubezpieczeniowa ( ważna 1 miesiąc a nie 3 !!)
-karta chipowa

do porodu:
-jedna krótka koszula
-woda mineralna niegazowana
-mały soczek z białych winogron
-przekąski: typu rodzynki, kruche pieczywo, ciasteczka pszenne

na czas pobytu w szpitalu:
-przybory toaletowe
-dwa ręczniki
-duże chłonne podpaski (np. Bella)
-jednorazowe podkłady do łóżka (5 szt.)
-termometr
-szlafrok, skarpetki,
-tantum rosa (3 szt.)
-jasiek dla wygody karmienia dziecka
-dwie rozpinane koszule, wygodny biustonosz
-klapki
-kubek, karta telefoniczna, telefon komórkowy, długopis
-dla dziecka ewentualnie skarpetki i cienkie rękawiczki

ciuszków dla dzidzi na czas pobytu nie trzeba mieć bo w szpitalu mają kaftaniki i pieluchy tetrowe i w to zawijają maluszka, no chyba że chcesz to możesz wziąć pampersy

No i do wyjścia ze szpitala:
-ubranko dla dziecka: koszulka, kaftanik, śpioszki, czapeczka,
-pampersy ew. 2 tetrówki
-rożek lub kocyk
-ubranie i bielizna dla mamy

Jeszcze dla tatusia: zmienne obuwie i jednorazowe ubranie ochronne do porodu (można kupić w szpitalu za 50 zl)

IWON - to co trzeba zabrac do szpitala to niestety jest zalezne od szpitala i miejsca zamieszkania:-)A i nie trzeba miec nic z ubezpeczalni , bo szpital ma obowiazek przyjac kazda rodzącą bezpłatnie, nawet jak nie jest ubezpieczona. Dowód ubezpieczenia jest potrzebny tylko jak przysluguje nam macierzynski. Ja takich rzeczy w WAW jak ksiazeczka ubezpieczalni itp nie mam tylko musze zabrac ostatni kwit ZUSowski jak chce macierzynskie miec. A co dokladnie ze soba zabrac to co szpital to inny obyczaj. Do jedego z warszawskich szpitali trzeba zabrac sztucce i papier toaletowy heheh :-) :-) A do porodu czasem prosze zeby zabrac za duzy t-shirt. A i czas drobne do automatu z napojami.

Stopi dobrze zauważyłaś że każdy szpital ma inną listę. Ja pisałam o swoim szpitalu! I to też pisałam w swoim poście na ogólnym!

reklama
IWON - teraz juz wiem, bo najpiew przeczytałam tego posta i napisałam, a dopiero potem na ogólnym. :-) Ja zawsze ogólny czytam na koncu hehee :-) :-)

Do góry