reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Zakupy - wszystko co potrzebne mamom i dzieciaczkom

dziewczyny co do rozmiarów i ubranek
Ja długo korzystałam z 56 a nawet 50 mała miała 49/2970 i też by się topiła w 62, w sumie ja jestem niewysoka, mąz średniego wzrostu ale nie zawsze to ma znaczenie, u mojej szwagierki ona ma 175 on 190 dziecko urodzone w 40 tc 2460 i 48 cm i znam tez sytuacje odwrotna gdzie oni niscy a dziecko duze (matka nie miała cukrzycy)
Więc można zrobić tak narazie kupić coś na 62 a w ok 35-36 tc. często juz mozna powiedzieć czy dziecko duże czy małe i wtedy dokupić 56.
A co do ilosci to z tym też chyba różnie, bo ja np. urodziłam w lutum, przez 3 mc. w domu zawsze pajacyk+body luc kaftanik+spiochy, na wyjscia coś extra (ale stawiałam na wygode nie wygląd więc dżins roczej odpadał)
Ja zmieniałam jej ciuszki przy każdej kąpieli, więc co 2 dni, rzadko ale zdarzało się ze kupka pobrudziła więc tez zmieniałam.
Mojemu dziecku nie ulewało się, więc nie była mokra- nie potrzebowałam uzo ciuchów, a są dziewczyny króre pisały ze przebierały dziecko po 5 razy dziennie.
Tego nie da się przewidzieć teraz, warto mieć coś więcej, choc jak urodzimy w czerwcu to z suszeniem ubranek nie będzie większego problemu.
A prawda jest taka że ciuszków zawsze ma się jakos "więcej" zawsze ktoś cos przyniesie czy podaruje jak już się dziecko urodzi.
jeny- co do gadżetów ja nie miałam, bo na poczętek wystarczył mi wózek którym jezdziłam po domu. Ale wiem że są dzieci które chetnie będa w tym siedziec i odwrotnie. Mozesz też zajrzeć na uzywki na allegro, niektórzy sprzedają praktycznie nowe bo ich dzieci nie korzystały z tego a zawsze coś zaoszczędzisz, ewentualnie pózniej sprzedasz lub podarujesz komuś

Ostatnia edycja:
reklama
co do leżaczków i tych kołysek, to ani jednego ani drugiego bym nie kupiła z tych dwóch linków
ja polecam coś w tym stylu
FISHER PRICE LEZACZEK BUJACZEK WIBRACJE M7930 (2979065876) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
niekoniecznie fp - ale zwróciłabym uwagę na kilka rzeczy
-maksymalne obciążenie - my mamy 18 kg i to powoduje że nawet trzylatek sobie usiądzie na nim, młody do tej pory lubi czasem tyłek powibrować ;-)
-zwróćcie uwagę na płozy - konkretnie ten model fp ma taką poprzeczkę, którą można odciągnąć i z bujaka zrobić stabilny leżak - pokazane na zdjęciu, mój mały spał czasem w tym leżaczku
są fp z innymi płozami, ale jak pisałam mi się podoba to że tu można sobie dopasować, czy ma się bujać czy ma stać stabilnie

wiem ze są tańsze innych firm

Ja nie rodze zbyt duzych dzieci, więc polecam ciuszki w rozmiarze 56. Moje laski w tych na 62 początkowo sie topiły, podwijanie rękawków w kaftaniczkach jest ok, ale nogawek od śpioszów juz sie nei podwinie:sorry2:
Ale jak wiecie, że np Wasze mamy babcie, teściwe rodziły dzieci czterokilowe, to od razu kupowac 62:tak:

Ja bym kupiła tak:

-bodziaki z krótkim rękawkiem : 6sztuk (3 x56, 3x62)
-bodziaki z długim; 4 sztuki (2x56, 2x62)
-kafatniczki:6 szt (3 x56, 3x62)
-półspioszki lub śpioszki : 6szt (moim zdaniem półśiochy sa wygodniejsze niz spiochy zapinane na ramionkach)
- pajacyki: 6szt (jak uzywałam do spania)
- czapeczka po kąpieli- max 2 szt
-rękaiwczki niedrapki- jedna para
- dresik, a jeśli planujesz noszenie w chuście cieplejszy pajacyk(np polarowy)- rozm.62.
- czapeczka "na wyjscia" bawełniana
- skarpetki: cieńsze i grubsze
i ja bym kupiła do tego komplecik odświętny np do lekarza: rozpinany bodziak, kaftanik i śpioszki

Nie wiem czy o czymś nie zapomniałam:sorry2:

ja tylko powiem, że ja akurat wolę pajacyki niż śpiochy i półśpiochy w zestawie z kaftanikiem
wolę body i pajacyk, ewentualnie body i półśpioch/śpioch - moim zdaniem body są fajniejsze bo podtrzymują pieluszkę, nie podwijają się nigdzie
co do rozmiarów to tak jak dmuchawiec pisze - po kilka rzeczy z 56 i 62, zasadniczo nie ma co przsadzać z ilością tych najmniejszych, bo dziecko może się urodzić większe i na pewno będzie szybko rosnąć

co do śpiochów i pajacyków moim zdaniem koniecznie rozpinane nogawki - tak żeby nie trzeba było całego brzdąca rozbierać do przewinięcia

Jak dobrze, że jest tu tyle doświadczonych mam, które doradzają w każdej kwestii :-)

Ja narazie kupiłam 4 body w rozmiarze 62 i chyba faktycznie wstrzymam się z kupowaniem mniejszych do ostatnich tygodni ciąży :happy2:

fioletowa widzę, że mamy podobne doświadczenia :tak: dla mnie też leżaczek FP

LISTA DLA MALUSZKA

-bodziaki z krótkim rękawkiem
-bodziaki z długim
-kaftaniki
-pół-śpioszki, śpioszki, lub sukienka
-pajacyki
-czapeczka po kąpieli
-rękawiczki niedrapki
-dresik, a jeśli planujesz noszenie w chuście cieplejszy pajacyk np. polarowy, welurowy, grubsza bawełna
- czapeczka "na wyjścia" bawełniana
- komplecik odświętny np do lekarza
- śpiworki lub otulacze

Dla mnie podstawą są body z krótkim i długim rękawem koniecznie zapinane przy szyjce), pajacyki, spodnie dresowe i pół-śpiochy. Nie polecam bluzek i podkoszulek zwłaszcza bez zapinania przy szyi!!
Ja mam rozmiar 56 i 62 mniej więcej po tyle samo szt. Tak jak pisze Dmuchawiec wkurza mnie wywijanie rękawów a nogawki
eek.gif

KOSMETYKI NA POCZĄTEK:

- pieluchy jednorazowe (dla chętnych wielorazowe)
- chusteczki nawilżane (dla chętnych wielorazowe)
- sudokrem, puder (bądź inne mazidło do pupy)
- oliatum, balneum (lub inny płyn do kąpieli)
- krem na słoneczko
- waciki
- sól fizjologiczna do przemywania np. oczek i noska
- sól morska lub inne kropelki do noska
- spirytus do pępuszka
- leki na gorączkę
- mydełko
- oliwka
- „olejuszka” na ciemieniuchę
- proszek/płyn do prania
- płyn do płukania
- obcinaczki, nożyczki do paznokci
- szczotka, grzebyk do włosów

Nasze EKO Mamy poproszę o zamienniki (proszku, płynów itp.)

INNE:

- wózek
- fotelik
- pościel do wózka
- łóżeczko/ inne mebelki
- pościel do łóżeczka (wkłady i poszewki)
- wanienka
- ręcznik kąpielowy
- kocyki bawełniane na lato/ akrylowe na chłodniejsze dni
- pieluchy tetrowe/ flanelowe
- niania
- monitor oddechu
- smoczki
- butelki
- opakowanie termiczne do butelek (np. na spacer)
- termometr
- gruszka, frida, sopelek do wyciągania "gili"
- podgrzewacz do butelek i słoiczków
- sterylizator do butelek
- laktator
- moskitiera do łóżeczka i wózka
- przewijak
- nakładki na sutki
- wkładki laktacyjne
- bepanthen lub inny krem na brodawki
- serum na blizny ponieważ przede mną CC
- koło poporodowe lub zwykłe dmuchane dla dzieci - dla kobiet po SN
- piżamy do karmienia
- Mleko pierwsze
- herbatka (na laktację,rumianek, koperek)
- kropelki na kolkę espumisan lub inne (Niemiecki sab simpex)
- Płyn do mycia butelek i smoczków
- poduszka do karmienia
- Chusta - dla Mam chętnych nosić Malucha

Według uznania:
- leżaczek, bujaczek, huśtawka
- karuzela
- pozytywka
- torba dla Mamy z przewijakiem, żeby spakować wszystko dla Bąbla na wyjście (większość wózków posiada)
- przedłużenie daszka do wózka i fotelika
- bransoletka na rękę - żeby pamiętać którą piersią się karmiło
Takie MOJE minimum zrobione na szybko - poproszę o uzupełnianie
yes2.gif

Nie podaję ilości sztuk ponieważ i tak każda z nas zaszaleje z ubrankami np. Większości rzeczy a na pewno jeśli chodzi o ubranka jak dla mnie minimum 2-3 szt.

Jedne rzeczy mnie inne bardziej ważne. Dla każdego do wyboru. Niektóre to moje "wygodnictwo" zupełnie nie potrzebne innym. Są tu natomiast rzeczy które mi bardzo ułatwiły życie z Maluchem. Niech Każdy wybierze co chce.

Dorzucam po raz kolejny:

Lista dla Mamy do szpitala

1. Koszule krótki rękaw i na ramiączkach-więcej niż 2 bo mogą ci się szybko ubrudzisz -czy krew czy nawał mleka;)ja mam 4 rozpinane z krótkim i jedna specjalna do karmienia -jeszcze 2 na ramiączkach kupie;)
2. Szlafrok cienki- będzie maj/czerwiec/lipiec więc cieplutko
3. Kapcie do szpitala-najlepiej żeby w domu były 2 na zmianę i jakieś klapki pod prysznic/ można też mieć tylko takie prysznicowe
4. DUŻE podpaski albo takie podkłady wkładki porodowe i w ogóle zapas podpasek –
5. Majtki-figi po porodzie krocze obolałe nie zniesie stringów a ja na co dzień tylko stringi
6. Majtki jednorazowe do podtrzymywania podkładów
7. Podkłady takie na łóżko ja kupuje 2 paczki bo potem jako jednorazowy przewijak się przydadzą albo przy odpieluchowywaniu dziecka w nocy do łóżeczka
8. Szare mydło-wspomaga gojenie krocza ,tantum rose na obolałe krocze do nasiadówek /płukania
9. Szczoteczkę do zębów i pastę nowe żeby leżały w torbie żeby nie zapomnieć wiadomo
10. Kosmetyki do szpitala według uznania (szampon, płyn do h. intymnej, mydło itd.)
11. Butelka wody niegazowanej z dziubkiem do porodu/ w ogóle woda do szpitala
12. Herbatki laktacyjne-do szpitala granulowaną ja potem do domu normalna parzoną -bocianka zapewne.
13. Ciuchy na wyjście-przewidzieć obolałe krocze lub bliznę po CC wiec luźne ,nie uciskające i przewiewne
14. Staniki do karmienia
15. Laktator jeśli elektryczny to z możliwością przejścia na ręczny jak by gniazdka były pozajmowane!
16. Wkładki laktacyjne-po 1 chronią sutki od stanika chronią stanik przed zalaniem lub kremem/maścią -no i ubrania przed zalaniem
17. Termometr do szpitala
18. Mała butelka coca-coli, zwykła czekolada mleczna, kanapki dla faceta - czekolada i cola doda mamie energii i sił do porodu, kanapki nie pozwolą ojcu zasłabnąć z głodu i nadmiaru emocji
19. Nakładki silikonowe do karmienia - uratowały mi i Natalce życie. Nie każde dziecko umie się właściwie przyssać, nie każda pierś jest idealna do złapania. Początki karmienia też są trudne, nieraz sutki pokaleczone - wtedy kapturki są bardzo pomocne.
20. Krem BEPANTHEN - zbawienie na obolałe i pokaleczone sutki, dla dziecka na odparzenia, podrażnioną pupkę.
21. Dokumenty: dowód, kartę ciąży, wynik ostatniej morfologii, badania na HIV, kiłę i koniecznie badanie z grupą krwi, badanie na czystość pochwy (wymaz na paciorkowca)
22. Dla taty fartuszek jednorazowy do uczestniczenia w porodzie i kapcie (albo nakładki szpitalne na buty).
23. Kubek do picia i sztućce
24. Dwa ręczniki kąpielowe

Ostatnia edycja:
sara to nie minimum ylko chyba mniej więcej kompletna liSTA ;-)

jedynie monitora oddechu nie widzę [to też jest opcja, gadżet dla chętnych]

Fioletowa - dziękuję :zawstydzona/y::sorry:

To Ty pisałaś kiedyś, że zamiast płynu do płukania dajesz kwasek czy coś?? i w czym pierzesz? Cholerka posta nie mogę znaleźć.....

ja piorę w lovelli ale płynu do płukania nie używam w ogóle, zmiękczam ubrania prasowaniem [w sumie zmiękczałam, bo teraz już niczym]
tylko że my mamy zainstalowany zmiękczacz wody, na stałe i hehe nawet jak calgonit czasem daje papierki do testowania wody to u nas zawsze wychodzi woda miękka ;-)

dziewczynki wiem ze pewnie juz o tym było ale pliss napiszcie tylko o rozmiarówkę i jakie ciuszki na początek powinnam kupic, polecacie kupowanie tych na 54 ? czy lepiej od razu na 62 ? i po ile szt i czego ?
ja bym kupiła pare w 56 bo to standardzik ale nie duzo bo jak sie kruszynka mała nie urodzi to szybko wyroscnie-2-3tyg dlatego głównie 62 ale coś w56 trzeba by mieć

Ja nie rodze zbyt duzych dzieci, więc polecam ciuszki w rozmiarze 56. Moje laski w tych na 62 początkowo sie topiły, podwijanie rękawków w kaftaniczkach jest ok, ale nogawek od śpioszów juz sie nei podwinie:sorry2:
Ale jak wiecie, że np Wasze mamy babcie, teściwe rodziły dzieci czterokilowe, to od razu kupowac 62:tak:

-rękaiwczki niedrapki- jedna para
- dresik, a jeśli planujesz noszenie w chuście cieplejszy pajacyk(np polarowy)- rozm.62.
- czapeczka "na wyjscia" bawełniana
i ja bym kupiła do tego komplecik odświętny np do lekarza: rozpinany bodziak, kaftanik i śpioszki

Nie wiem czy o czymś nie zapomniałam:sorry2:
ja przy starszej używałam 56 2tyg wsumie 62 tez już były dobre ale miałam 56 kupione młodsza w 56nien wchodziła wcale odrazu 62 i po miesiacy 68-ale onaponad4kg;)
za to bratowa meża chciała przedobrzyć i kupiła tylko 62 a mała sie urodziła koło 3kg niewiem dokładnie plus minus50g i na poczatek musieli nawet pare52 kupić ;) bo sie w wiekszym 56 topiła:-D

LISTA DLA MALUSZKA-ja napisze zielonym moje uwagi ale to bardzo moje bo lista jest bardzo ok ale z moim upodobaniem i doświadczeniem ją pod siebie zmodyfikuje-napisze wam jak zrobie

-bodziaki z krótkim rękawkiem po 3-4 sztuki z każdego rozmiaru(56 i 62)jak wiemy ze dzidzia bedzie duża to można by2 z56 4 62-według uznania
-bodziaki z długim -jak z krutkim
-kafatniki (macie na myśli takie bluzeczki czy bardziej bieliźniane kaftaniki takie Wyniki Szukania w Grafice Google dla http://www.malyciuszek.pl/upload/images/products/big/d5a27bfbaafa1b70e8fad4bd4531.jpg czy takiehttp://www.google.com/imgres?q=kaftanik&hl=pl&client=ubuntu&hs=jxR&sa=X&tbo=d&channel=fs&biw=959&bih=479&tbm=isch&tbnid=JqiuF0KmVSWePM:&imgrefurl=http://www.nokaut.pl/kaftaniki-niemowlece/kaftanik-bawelniany-napki-kotki-seledyn-rozm-86.html&docid=Ls8CDpV1-fxBSM&imgurl=http://nokautimg2.pl/p-58-cc-58cc0f05fc35d9f1e36eb68ee4289fad500x500/kaftanik-bawelniany-napki-kotki-seledyn-rozm-86.jpg&w=500&h=500&ei=5J0TUfzUINOZhQehx4HYAw&zoom=1&ved=1t:3588,r:13,s:0,i:135&iact=rc&dur=609&sig=101516603507440073069&page=2&tbnh=182&tbnw=182&start=8&ndsp=12&tx=102&ty=61 )te pierwsze fajne dla początkującego rodzica-mnie sie ciężko na początku rzeczy przez głowe ubierało dziecku za to przy drugiej mnie drażniły bo body lepiej sie tzrymało nie podwijało te drugie fajne jako miękka leciutka bluza na body z krutkim w razie spadku temp czy wiatru!
-półspioszki, śpioszki, lub sukienka Polecam rozmiar-2 rozmiary większy t-schirt w tazie upału przewiewne luźne i moga ubrać też chłopcy
-pajacyki-kocham jako piżamki ale cienkie bawełniane-super i na dzień
-czapeczka po kąpieli-ja nie używam dbam zeby przeciagu nie było-dobrze susze głowe recznikiem i jest ok
-rękawiczki niedrapki-nie używam poza szpitalem-gubie jeszcze w szpitalu potem obcinam regularnie paznokcie i pilniczkiem tępie ostre krawędzie
-dresik, a jeśli planujesz noszenie w chuście cieplejszy pajacyk np. polarowy, welurowy, grubsza bawełna do chusty-pamiętajcie ze w chuście jest dodatkowa warstwa materiału plus grzejąca-lub chłodząca mama zalezy od potrzeby ale dobrzać też potrafi nie ubierajcie grubo dzieci do chusty jak ja mam na sobie jeansy i tschirta to dziecku do chusty ubieram rajstopki i t-shirta plus na początku czapeczka po 5miesiacu jeśli niema wiatru i ostrego słonka to nawet czaple zdaża mi sie olac przy lekkim wietrze już oczywiscie czapka i przy słonku kapelisik jak jest zimno tak ze ubieram polar to dzecku też polar a teraz odkąd mam polar dla dwojga to wciągam polar na nas i wystają 2 głowy i moje ręce;) DLA DZIECKA LEPIEJ JAK JEST MO LEKKO ZA CHŁODNO NIŻ PRZEGRZANE WAŻNE RACZKI I STOPY CHŁODNE NIE SWIADCZĄ O TYM ZE NIEMOWLĘCIU ZIMNO TEMP SPRAWDZAMY NA KARCZKU JAK JEST CIEPŁY I SUCHY OK JA SPOCONY TO NAJLEPIEJ DZECKO PRZEBRAĆ W SUCHE RZECZY I 1 WARSTWAMNIEJ-RADA MOJEJ PEDIATRY!
- czapeczka "na wyjścia" bawełniana -smerfetka lub wiązana-ja wiązanych nie lubie wole smerfetki
- skarpetki: cieńsze i grubsze wazne do chusty przy mega upale wystarczy pieluszka i cienkie skarpetki zeby stópek nie spalilo słonko i kapelusik szukajcie bezuciskowych tzn nie mocna wąska gumka lepsze szeroka słabsza
- komplecik odświętny np do lekarza -:-D
- śpiworki lub otulacze ja nie używam nie lubie niecierpie wrecz:zawstydzona/y: ale ja dziwadło jestem ja kocham kosyki polarowe akrylowe bawełniane cienkie grube i średnie-mam ich tysiace prawie bawełniany na lato do opatulenia rozdrażnionego noworodka mi wystarczy-ale jak ktoś lubi-nie ma mega nerwu na nie to polecam duuuużo mam sobie chwali

Dla mnie podstawą są body z krótkim i długim rękawem koniecznie zapinane przy szyjce), pajacyki, spodnie dresowe i półśpiochy. Nie polecam bluzek i podkoszulek zwłaszcza bez zapinania przy szyi!!
Ja mam rozmiar 56 i 62 mniej więcej po tyle samo szt. Tak jak pisze Dmuchawiec wkurza mnie wywijanie rękawów a nogawki
eek.gif
zgadzam się tylko uważajcie błagam na gumki w spodenkach -czasem warto je rozciąć i zrobić dłuższe zeby sie trzymały ledwo ledwo -mam alergie na gumki uciskające brzuszki u niemowląt 0-3 zwracajcie na to uwage -ale to raczej oczywiste dla każdej mamy

KOSMETYKI NA POCZĄTEK:

- pieluchy jednorazowe (dla chętnych wielorazowe)
- chusteczki nawilżane (dla chętnych wielorazowe)
- sudokrem, puder (bądź inne mazidło do pupy)dla mam dzewczynek-od pudru sie odchodzi-dostaje sie do dróg rodnych dzewczynek i wogóle nie poleca się bo utrzymuje sie w powietrzu i dzecko go wdycha lepsze mazidło-albo mąka ziemniaczana;) ja używam oliwki zamiast mazidła na pupke(osobiscie to zwykłej oliwy z oliwek)a jak sie cos wydaży to TORMENTALUM
- oliatum, balneum (lub inny płyn do kąpieli)moja pediatra odradzała oilatum jak się nic nie dzieje bo defakto to emulsja lecznicza -ja nic do wody nie leje myje wodą;) jak dzecko brudne to bydło marylskie-ale ja ekodziwadło
- krem na słoneczko z duuuuuuuużym filtrem
- waciki
- sól fizjologiczna do przemywania np. oczek i noska
- sól morska lub inne kropelki do noska lub sól fizjologiczna- ja kupiłam butelki z atomizerem i wlewam sól fizjo i psikam do noska
- spirytus do pępuszka ja też polecam ale go sie z wodą rozrabia-choć jest szkoła ze się pępuszka nie spyrytusuje juz-ja wole jednak podsuszać spyrytusem
- leki na gorączkę-na wszystkich pisze ze przed 3miesiacem dopiero po konsultacji z lekarzem-ja konsultowałam na 1 wizycie u pediatry ze w razie temp powyżej 38,5-mniejszej nie zbijam podam to i to w takiej dawce i konsultacja była załatwiona-a i fajnie mieć coś z ibuprofenum coś z paracetamolem-bo jak 3dniówka złapie to 1 nie daje rady a przedawkowac ie wolno!
- mydełko
- oliwka
- olejuszka na ciemieniuchę-ja bym kupiła jeśli sie przydaży zresztą oliwka tez da rade
- proszek/płyn do praniaim krutszy skład tym mniejsze ryzyko że uczuli
- płyn do płukania-lepiej kwasek cyrtynowy a jak ktoś nie ma twardej wody to nic im mniej chemii tym lepiej
- obcinaczki, nożyczki do paznokci pilniczek najlepiej szklany bez ostrych krawędzi i rogów
- szczotka, grzebyk do włosów

Nasze EKO Mamy poproszę o zamienniki (proszku, płynów itp.)

INNE:

- wózek
- fotelik
- pościel do wózka
- łóżeczko/ inne mebelki
- pościel do łóżeczka (wkłady i poszewki)
- wanienka
- ręcznik kąpielowy nie jeden
- kocyki bawełniane na lato/ akrylowe na chłodniejsze dni polarowe na nie gorące ale ciepłe noce-ale ja już pisałam ze kocham kocyki
- pieluchy tetrowe/ flanelowe
- niania
- monitor oddechu
- smoczki
- butelki
- opakowanie termiczne do butelek (np. na spacer)
- termometr
- gruszka, frida, sopelek do wyciągania "gili"
- podgrzewacz do butelek i słoiczków
- sterylizator do butelek
- laktator
- moskitiera do łóżeczka i wózka
- przewijak
- nakładki na sutki
- wkładki laktacyjne
- bepanthen lub inny krem na brodawkitani zamniennik a dobrze działa-lanolina apteczna
- serum na blizny ponieważ przede mną CC -dla dzewczyn po sn też moze się przydac po nzcięciu lub pęknięciu
- koło pooporodowe lub zwykłe dmuchane dla dzieci - dla kobiet po SN
- piżamy do karmienia
- Mleko pierwsze
- herbatka (na laktację,rumianek, koperek)
- kropelki na kolkę espumisan lub inne (Niemiecki sab simpex)
- Płyn do mycia butelek i smoczków
- poduszka do karmienia
- Chusta - dla Mam chętnych nosić Malucha

Według uznania:
- leżaczek, bujaczek
- karuzela
- pozytywka
- torba dla Mamy z przewijakiem, żeby spakować wszystko dla Bąbla na wyjście (większość wózków posiada)
- przedłużenie daszka do wózka i fotelika
- bransoletka na rękę - żeby pamiętać którą piersią się karmiło
Takie MOJE minimum zrobione na szybko - poproszę o uzupełnianie
yes2.gif

Nie podaję ilości sztuk ponieważ i tak każda z nas zaszaleje z ubrankami np. Większości rzeczy a na pewno jeśli chodzi o ubranka jak dla mnie minimum 2-3 szt.

Jedne rzeczy mnie inne bardziej ważne. Dla każdego do wyboru. Niektóre to moje "wygodnictwo" zupełnie nie potrzebne innym. Są tu natomiast rzeczy które mi bardzo ułatwiły życie z Maluchem. Niech Każdy wybierze co chce.

Dorzucam po raz kolejny:

Lista dla Mamy do szpitala

1. Koszule krótki rękaw i na ramiączkach-więcej niż 2 bo mogą ci się szybko ubrudzisz -czy krew czy nawał mleka;)ja mam 4 rozpinane z krótkim i jedna specjalna do karmienia -jeszcze 2 na ramiączkach kupie;)
2. Szlafrok cienki- będzie maj/czerwiec/lipiec więc cieplutko
3. Kapcie do szpitala-najlepiej zeby w domu były 2 na zmianę i jakieś klapki pod przysznic;) można też mieć tylko takie prysznicowe
4. DUŻE podpaski albo takie podkłady wkładki porodowe i wogóle zapas podpasek –
5. Majtki-figi po porodzie krocze obolałe nie zniesie stringów a ja na codzien tylko stringi
6. Majtki jednorazowe do podtrzymywania podkładów
7. Podkłady takie na łóżko ja kupuje 2 paczki bo potem jako jednorazowy przewijak sie przydadzą albo przy odpieluchowywaniu dziecka w nocy do łóżeczka
8. Szare mydło-wspomaga gojenie krocza ,tantum rose na obolałe krocze do nasiadówek /ppłukania
9. Szczoteczke do zębów i paste nowe żeby leżały w torbie żeby nie zapomnieć wiadomo
10. Kosmetyki do szpitala według uznania (szampon, płyn do h. intymnej, mydło itd.)
11. Butelka wody niegazowanej z dziubkiem do porodu wogóle woda min do szpitaka
12. Herbatki laktacyjne-do szpitala granulowaną ja potem do domu normalna parzoną -bocianka zapewne.
13. Ciuchy na wyjscie-przewidzieć obolałekrocze lub blizne po cc wiec luźne ,nie uciskajace i przewiewne
14. Staniki do karmienia
15. Laktator jeśli elektryczny to z możliwością przejścia na ręczny jak by gniazgka były pozajmowane!
16. Wkładki laktacyjne-po 1 chronią sutki od stanika chronią stanik przed zalaniem lub kremem/mascia-no i ubrania przed zalaniem
17. Termometr do szpitala
18. Mała butelka coca-coli, zwykła czekolada mleczna, kanapki dla faceta - czekolada i cola doda mamie energii i sił do porodu, kanapki nie pozwolą ojcu zasłabnąć z głodu i nadmiaru emocji
19. Nakładki silikonowe do karmienia - uratowały mi i Natalce życie. Nie każde dziecko umie się właściwie przyssać, nie każda pierś jest idealna do złapania. Początki karmienia też są trudne, nieraz sutki pokaleczone - wtedy kapturki są bardzo pomocne.
20. Krem BEPANTHEN - zbawienie na obolałe i pokaleczone sutki, dla dziecka na odparzenia, podrażnioną pupkę.
21. Dokumenty: dowód, kartę ciąży, wynik ostatniej morfologii, badania na hiv, kiłę i koniecznie badanie z grupą krwi, badanie na czystość pochwy (wymaz na paciorkowca)
22. Dla taty fartuszek jednorazowy do uczestniczenia w porodzie i kapcie (albo nakładki szpitalne na buty).
23. Kubek do picia i sztućce
24. Dwa ręczniki kompielow
ale sie rozpisałaś a ja na zielono powymądrzałam

Mama Trójki właśnie o to chodzi. Każda niech swoje dopisze. Wybierzemy i tak pod siebie :tak:Ja np. kocyków polarowych nie cierpię, za to bawełniane kocham!
Myślałam, że to fioletowa o kwasku pisała a to byłaś TY :-p

reklama
no własnie każda i tak modyfikuje listę pod siebie
ja kocyki mam różne - bawełniane, polarowe i takie kocowe - heh po siostrze, ponad 20 lat mają i są super na zimę do spacerówki pod pupę np :-D

jeśli chodzi o niedrapki - ja mam te "sukienki" do spania i one mają od razu wywijane za długie rekawy - fajny patent, bo tych niedrapek nie da się zgubić

pokazę wam jeszcze jedną rzecz
jak koleżanka na lipcowie to zalinkowała, to byłam pierwszą osobą która to wyśmiała, jako naciąganie rodziców, ale potem jak po cc się okazało że najjlepiej nam się śpi w jednym łóżku, a układanie z koca wałka dookoła dziecka nie jest wygodne i nadal strach jest że się ktoś przewróci to to kupiliśmy
i zapewne będziemy tego teraz też używać, mamy starszą wersję niż to co jest na zdjęciach
ścianki są z twardego plastiku, ale z poszewką dookoła, mega wygodne
Snuggle Nest

Do góry