reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Zakupy majóweczek

reklama
własnie przyszły te co wczoraj zamówiłam, wyglądają super, porządnie... wprawdzie na zewnątrz nie są z milutkiego mat a innego, ale wewnątrz kolorowe wkłądy, z boku osłonki zabezp przed wyciekaniem, kolorowe, przypina się wkłady na zatrzaski, wydają się ok...
co do wkładów nie wiem właśnie nie zastanawiałam się jeszcze... ale może ze 2 dodatkowe do każdej z pieluch? czy to za dużo?
Na forach piszą też że super sprawują się takie małe ręczniczki z ikea jako wkłady.... może tego też spróbuję...
jak przemia przyjdzie to zamawiam kolejne, na razie mam tylko 4szt...

kolejna partia ciuszków się suszy, zaktualizowałam listę ciuszkową i wygląda tak (nie wiem czy widac, a pdfa nie da się tu załączyc:():

Zobacz załącznik 531366

No ja właśnie też nie wiem. A o ręcznikach czytałam. One na początek może i będą ok, ale potem jak maluch się zacznie wiercić i ruszać, to trochę marnie to widzę. Musiałabym mu na szelkach to mocowac :-D
Dlatego ja kupuję one size, ale sio. Wydają mi się praktyczniejsze.
Choć może się mylę...

No ja właśnie też nie wiem. A o ręcznikach czytałam. One na początek może i będą ok, ale potem jak maluch się zacznie wiercić i ruszać, to trochę marnie to widzę. Musiałabym mu na szelkach to mocowac :-D
Dlatego ja kupuję one size, ale sio. Wydają mi się praktyczniejsze.
Choć może się mylę...

no wlasnie ja też się na SIO nastawiłam chyba:)
jedną mam kieszonkę one size (ones&twins jest na niej napisane), jedną SIO ale rozmiarową M (bitti d'lish), no i te dwie one size co wczoraj zamówiłam, wkłady na pewno dokupię ale nie wiem ile - właśnie się zastanawiam...

hmm...ale te wkłady trzeba prać,prasować,czyli dodatkowo prąd,proszek,czas...hmm...sama nie wiem czy to taniej wyjdzie niż pampersy...biorąc pod uwagę że często tanie odmienniki np.rossmannowskie są bardzo dobrej jakości...muszę zebrać więcej informacji i przemyśleć

Noirel nic nie wiem o prasowaniu wkładów :-D
A pierze się je z ubraniami, więc koszty nie wzrastają. Poza tym nie tylko chodzi o "taniej" ale też mniej chemicznie.

że mniej chemicznie to się zgodzę,chociaż piorąc w proszku to jednak chemia jest i dotyka bezpośrednio delikatnych części ciała,o prasowaniu wspomniałam bo jakoś te wkłady mi się z tetrowymi skojarzyłam czy jak te ręczniczki by używać to chyba trzeba by je prasować?żeby nie było że Was krytykuje,bo nie,dopiero zaczynam o tym myśleć i rozpatrywać za i przeciw,za mała moja wiedza w tym temacie by krytykować:-)

No tetrowe też są, a rodzajów miliony, więc jest się nad czym zastanawiać.
Ja jakiś czas temu czytałam w jaki sposób powstają pieluchy typu pampers i byłam przerażona.

No i jestem na etapie testowania orzechów piorących, mam nadzieję, że się sprawdzą :tak:

ja myślę że każdy zrobi jak uważa , ja czytam fora mam stosujących te pieluchy od kilku miesięcy... tak jak Zapo mówi - wkłady pierze się normalnie z ciuszkami i się ich nie prasuje - wyglądają jak kolorowe podłużne mięciutkie ręczniczki/szmatki frotte...
ja nie zamierzam prać osobno, co najwyżej właczę program z dodatkowym płukaniem... ale się nad tym jeszcze zastanawiam.... na pewno będę prała z ciuszkami dziecka i tyle....
Ja kalkuluję od razu na dwójkę, bo nie zamierzam poprzestać na 1 dziecku więc o opłacalność się nie boję.... wygoda? moim zdaniem kwestia wprawy...
Za mną poza kosztami przemawiają jeszcze np fakty ekologiczne....

tu fajne dane przytoczone - można poczytać...
Dlaczego warto używać pieluszek wielorazowych

nikogo nie namawiam, każdy robi jak chce. Wśród moich znajomych wielu puka się w czoło jak słyszy o moich zamiarach.... a ja doszłam do wniosku,że chcę! a to chyba już połowa sukcesu:) reszta sama przyjdzie:) grunt to siebie i dziecka nie przyzwyczaić do jednorazówek bo potem żadne nie da rady się przestawić... Ja na pampersy stawiam jedynie w szpitalu (bo i taki wymóg u nas) i jak najbardziej okazjonalnie póxniej... A jak się uda to po szpitalu w 100% wielo.... zobaczymy....

ZAPO
daj znać jak już te orzechy potestujesz:)

reklama
Ja się zaczynam dopiero rozkręcać co do zakupów :) Wrzucam zdjęcia 3-paku, który kupiliśmy za 20zł w Auchan kiedy jeszcze nie znaliśmy płci:)
1.jpg2.jpg3.jpg

A tu małe zakupy w lumpku:
4.jpg5.jpg6.jpg
Najbardziej dumna jestem z tego słodkiego polarka, tylko że on poczeka chyba do zimy, bo na metce jest napisane, że 6-9 m-cy:) Ach i te słodkie malutkie skarpetunie <3

Do góry