reklama
kolorowa20
Fanka BB :)
ale piekne te sowy jeszcze nie widziałam takiej pościeli:-)
Zapominajka
dwa kawałki nieba mam
Oglądałam te same i mam ten sam dylemat.
Ja poprzednio rodziłam w szpitalnej (potem mogłam się przebrać) i polecam to lub zwykły t-shirt.
Koszule są długie i będą bardziej przeszkadzały. A poród to takie zjawisko, że od pasa w dół nagośc jest ;-);-)
Noelle1986
Ja az za dobrze znam widok gdzie kobitki zasuwały po całej porodówce z gołym tylkiem na wierzchu.Cos za tyłek i gra:-) Nie mowie ,ze koszula do kolan czy kostek hehe..
rysia420
Macie tu kochane mamuśki cały spis... mi chyba oczy z orbit wyszły jak zobaczyłam, czego mi jeszcze brakuje:
"Lista najpotrzebniejszych rzeczy jest długa, dlatego warto przemyśleć, co jest naprawdę niezbędne, a co można dokupić później. Musimy zdawać sobie sprawę z tego, że wyprawka dla dziecka to naprawdę spore obciążenie dla budżetu domowego, więc może lepszym rozwiązaniem będzie rozłożenie zakupów na raty… Oto lista niezbędnych rzeczy wchodzących w skład wyprawki:
[h=4]Ubranka[/h]
Kupując ubranka dla dziecka zawsze lepiej wybrać nieco większe, dzieci rosną w zastraszająco szybkim tempie.
Ubranka, które mają bezpośrednią styczność ze skórą dziecka powinny być wykonane z naturalnych materiałów jak np. bawełna, frotte, czy batyst."
"Lista najpotrzebniejszych rzeczy jest długa, dlatego warto przemyśleć, co jest naprawdę niezbędne, a co można dokupić później. Musimy zdawać sobie sprawę z tego, że wyprawka dla dziecka to naprawdę spore obciążenie dla budżetu domowego, więc może lepszym rozwiązaniem będzie rozłożenie zakupów na raty… Oto lista niezbędnych rzeczy wchodzących w skład wyprawki:
[h=4]Ubranka[/h]
- 4 — 5 koszulek bawełnianych w rozmiarze 56 – 62, z czego 1 – 2 najlepiej niech będą batystowe i bez kołnierzyka
- 5 bawełnianych kaftaników w rozmiarze 56 – 62, zapinanych z przodu, z boku lub na ramieniu – wówczas zakładanie będzie łatwiejsze. Kaftanik odsłania kikut pępkowy co jest bardzo istotne.
- około 5 – 6 bawełnianych śpioszków na zatrzaski w rozmiarze 56 – 62
- 2 –3 pary skarpetek bawełnianych albo buciki bawełniane, które będą ogrzewać maleńkie stópki dziecka
- 2 sweterki (na chłodniejsze dni) + spodenki
- 2 lekkie czapeczki, które zakłada się, gdy temperatura w domu nie przekracza 18°C
- 1 — 2 czapeczki bawełniane zakładane przed spacerem
- rękawiczki chroniące buzię noworodka przed zadrapaniem paznokciami
- kombinezon zimowy jednoczęściowy (można z tym zaczekać)
- pajacyki i body w rozmiarze 56 – 62 (jeżeli będziemy stosować pampersy i majtki z ceraty) – pajacyk powinien być rozpinany na całej długości, łącznie z krokiem. Jest to ubranko bardzo łatwe w obsłudze wystarczy położyć maleństwo na rozpostartym ubranku, pozapinać — i gotowe.
- kołderka + poszewki na kołderki
- około 3 prześcieradeł do łóżeczka
- ciepły koc do łóżeczka
- 2 lżejsze kocyki
- 2 – 3 duże ceraty do łóżeczka i ceratki do wózka
- w zależności jakie pieluchy będziemy stosować: pieluchy jednorazowe czy pieluchy z tetry – jeśli te drugie trzeba zaopatrzyć się w około 40 – 50 sztuk
- 2 dziecięce ręczniki frotte
- rożek (becik) – w beciku dziecko czuje się bezpiecznie i prawie jak w łonie matki, a młodej i niewprawionej mamie łatwiej w tan sposób trzymać noworodka.
- 2 ręczniki kąpielowe z kapturem – powinny dobrze lgnąć do ciała
- wanienka do kąpieli – nie powinna być zbyt wielka ponieważ często będziesz ją przenosić. Część wanienek ma półeczki na mydło, a także odpływ wody.
- stelaż do ustawienia wanienki dzięki któremu nie trzeba się zbytnio schylać przy kąpieli
- myjka
- bezpieczne nożyczki do obcinania paznokci niemowlętom
- szczotka do włosów z miękkiego włosia
- termometr do wody, który bardzo ułatwia uregulowanie temperatury. Można również zastąpić do własnym łokciem.
- mydełko dziecięce – natłuszczające, delikatne i bezzapachowe np. Bambino czy Bobas
- oliwka dla niemowląt np. Bambino lub przegotowana spożywcza oliwa z oliwek. Przyda się wtedy, gdy skóra malca jest wysuszona po kąpieli.
- sterylne gaziki
- spirytus 70%-owy do pielęgnacji kikuta pępowiny
- sól fizjologiczna do przemywania oczu oraz do czyszczenia noska
- waciki z bezpiecznymi końcówkami do czyszczenia uszu oraz do delikatnego przemywania pępka spirytusem
- gruszka gumowa do usuwania wydzieliny z nosa
- krem na pupę np. Sudokrem
- wazelina do natłuszczenia termometru
- wata bawełniana
- proszek do prania bez fosforanów np. Jelp
- płatki mydlane (które stosuje się w przypadku, gdy dziecko ma uczulenie, a także do zamaczania zmoczonych pieluch)
- chusteczki nawilżane — bardzo praktyczne zwłaszcza w nocy i kiedy znajdujemy się poza domem
- nawilżacz powietrza, szczególnie przydatny w porze zimowej
- łóżeczko + materacyk (dopasowany rozmiarem do ramy łóżeczka)
- osłona na szczebelki łóżeczka, będąca miękką i wąską matą przyczepianą troczkami lub rzepami po wewnętrznej stronie wezgłowia – jest to przydatne, w przypadku, gdy dziecko „wędruje” po łóżeczku
- przewijak (blat do przewijania)
- termometr do pomiaru temperatury ciała
- smoczki uspokajające dla dziecka w wieku do trzech miesięcy
- mała latarka (podobna do długopisu)
- pojemnik na wodę do przemywania pupy
- pojemniki na czyste i brudne waciki
- wiaderko na brudne pieluchy
- wkładki laktacyjne
- zakraplacz, łyżeczka z miarką
- nożyczki z zaokrąglonymi końcówkami, by nie skaleczyć maluszka
- butelka do picia lub karmieniem smoczkiem o małym przepływie (będzie ona rezerwą na wypadek gdyby były problemy z laktacją)
- podgrzewacz do pokarmu
- stylizator do butelek
- zestaw szczotek do czyszczenia butelek i smoczków
- termoopakowanie
- fotelik samochodowy
- wózek
- śpiwór do wózka lub pościel
- mały śpiworek, który zapobiega odkrywaniu się dziecka podczas snu
- termometr, który mierzy temperaturę na czole lub w uchu w jedną sekundę
- poduszka do karmienia piersią – jest bardzo wygodna
- monitor oddechu, który kładzie się pod materacem łóżeczka i kontroluje oddech dziecka. Jeśli nastąpi dwudziestosekundowy bezdech, jest on sygnalizowany alarmem dźwiękowym.
- jeżeli dziecko jest karmione mlekiem modyfikowanym, można zakupić pudełko, w którym mieszczą się trzy odmierzone wcześniej porcje mleka czy herbatki w proszku
- elektryczna niania, którą stawia się przy łóżeczku, a odbiornik zabiera ze sobą np. do kuchni, dzięki takiej niani mama zawsze usłyszy płacz swojego malucha.
Kupując ubranka dla dziecka zawsze lepiej wybrać nieco większe, dzieci rosną w zastraszająco szybkim tempie.
Ubranka, które mają bezpośrednią styczność ze skórą dziecka powinny być wykonane z naturalnych materiałów jak np. bawełna, frotte, czy batyst."
Kasienkadg
Nanu - juz wiemy w czym Matylda bedzie spac pozniej;D
Rysia - wyprawka mega Chyba najbardziej rozwinieta jaka w zyciu widzialam:-)
Rysia - wyprawka mega Chyba najbardziej rozwinieta jaka w zyciu widzialam:-)
reklama
Podziel się: