reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Zakupy majóweczek

reklama
eklerka - co do laktatora, to chyba indywidualna sprawa
ja wolę ręczny, bo strasznie mnie drażni to buczenie elektrycznego
ale czasem dziewczyny narzekają na ręczny, że gorzej ściąga
ja przy Lili miałam małe piersi...ledwo D, ale pokarmu miałam bardzo dużo i łatwo szło ręcznym
ściągałam od 100 do 300 ml w zależności od pory - musiałam, bo Lila mi przesypiała całe noce odkąd skończyła 2 tygodnie
na początku próbowałam ją karmić " na śpiocha", ale to zupełnie się nie sprawdziło, płakała, bo chciała spać, więc przestałam ją męczyć po kilku próbach i wstawałam 2 razy, żeby ściągnąć pokarm, bo mnie dosłownie zalewało

ręczne są tańsze i lżejsze, więc jak nie przeszkadza Ci szum elektryki, to na pewno będzie dobry

mam do Was pytanie : czy pisałyście już o bieliźnie do karmienia ? to przeszukam sobie wątek

ja mam problem, bo straszliwie mi urósł biust i nic na mnie nie pasuje, muszę kupić nowe

jeśli chodzi o rożki/otulaczki, to wydaje mi się, że to zależy od bobasa
ja kupiłam rożek i użyłam go raz, Lila strasznie w nim płakała i wolała mieć "luz"
zostawiłam go, może teraz się przyda, bo w końcu każdy maluch jest inny :baffled:
śpiworki uszyła mi Mama " na miarę " i używałam ich dość długo, najczęściej do wózka, albo jak Lila spała w ogródku, w kojcu

Ostatnia edycja:
ja zakupiłam 2 staniki większe o rozmiar w obwodzie i miseczce bo wszystko mnie uwierało
do karmienia mam z poprzedniej ciąży 2 miekkie
jak będzie potrzeba to dokupię później
a rożek mam i uważam że super sprawa, mój przez mc w nim siedział i ciągle spał i nie płakał i nie było lęków żeby go na rece brać, bo ani ja ani mąż nie czuliśmy się dobrze biorąc takie maleństwo bez rożka

nanulika - u mnie w szpitalu taki zestaw zalecają:

Trzy tygodnie przed planowanym terminem porodu powinna Pani spakować torbę z następującymi rzeczami:
Dla siebie:

• wygodna koszula lub T-shirt (dłuższy) do porodu oraz 2 koszule umożliwiające karmienie piersią;
  • szlafrok, klapki;
  • biustonosz do karmienia piersią;
  • dwie paczki zwykłych jednorazowych pieluch np. Bella;
  • przybory toaletowe (jak najmniej zapachowe);
  • dwa ręczniki ( kąpielowy i zwykły);
  • ręczniki papierowe;
  • woda mineralna niegazowana;
  • rzeczy, bez których nie wyobraża sobie Pani spędzenia czasu w Szpitalu,
  • paczka zwykłych podpasek.
Dla Dziecka:

• 5 kaftaników dla noworodka np. typu body (rozmiar 56 lub 62);
  • trzy pary śpioszków lub 3 pajacyki;
  • dziesięć pieluszek tetrowych i paczkę jednorazowych;
  • dwie bawełniane czapeczki;
  • dwie pary skarpetek;
  • kocyk lub rożek;
  • ręcznik;
  • mały jasiek przydatny przy karmieniu lub poduszka rogal do karmienia;
Wszystkie rzeczy (nawet nowe) powinny zostać uprzednio wyprane.
Dla Ojca (dotyczy porodów rodzinnych):

• wygodne ubranie na zmianę;
  • buty na zmianę (klapki, kapcie);
  • coś do jedzenia;
Drogie Panie pamiętajcie o:

• pozostawieniu cennej biżuterii w domu
  • zmyciu lakieru u rąk i nóg (kolor płytki paznokciowej jest ważną informacją o Waszym zdrowiu)
  • skróceniu paznokci (bez tipsów) - będzie Wam łatwiej zajmować się maleństwem
  • rezygnacji z czynności depilacyjnych (golenia) okolicy wzgórka łonowego przez okres 14 dni przed planowanym cięciem cesarskim ze względu na zwiększone ryzyko zakażenia rany.

dziewczyny macie może jakieś konkretne firmy nozyczek lub cążek do paznokci dla malucha? Słyszałam że podobno te z canpola szybko się tępią i nie są zbyt dobre. Doradźcie....:-)

Ullana ja używam staników sportowych. I do karmienia też będę ich używała. Takie klasyczne się u mnie średnio sprawdziły.

dziewczyny macie może jakieś konkretne firmy nozyczek lub cążek do paznokci dla malucha? Słyszałam że podobno te z canpola szybko się tępią i nie są zbyt dobre. Doradźcie....:-)

Ja przy pierwszym dziecku używałam o takich:
Zestaw do paznokci dla dzieci, bezpieczny BabyOno (3028679058) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

i byłam zadowolona. Szczerze powiedziawszy to jakbym poszperała w szufladach to pewnie bym jeszcze znalazła cały zestaw w komplecie ;-), aczkolwiek ja ten zakup zostawiam po porodzie, bo dzieciaczkowi nie obcina się pazurków bodajże przez pierwsze 3 tygodnie? :dry: nie pamiętam, ale gdzieś to czytałam.

Nanu do tego szpitala co ja się wybieram potrzeba:

dokumenty:

• dowód osobisty + akt małżeństwa
  • książeczkę ubezpieczeniową (ważna 2 m-ce )
  • oryginalna grupa krwi
  • owa
  • hbs
  • karta przebiegu ciąży
  • układ krzepnięcia
  • elektrolity
  • aktualne badania (mocz, morfologia, cukier) ważne 2 tygodnie
  • wymaz z pochwy w 34-36 tygodniu ciąży
rzeczy dla siebie:

• szlafrok
  • koszula 3 szt.
  • pantofle lub klapki
  • przybory toaletowe
  • ręczniki 2 szt,
  • majtki siatkowe
  • pieluchy bella
  • woda mineralna niegazowana
rzeczy potrzebne dla dziecka:

• rożek, pieluchy tetrowe (ok 10 szt.)
  • 3 komplety ubranek (dowolnie: śpiochy, kaftaniki, koszulki, body, pajacyk)
  • czapeczki 3 szt.
  • skarpetki, rękawiczki po 3 pary.
  • paczka pampersów 3-6 kg.
  • chusteczki nawilżone, maść typu linomag

Możesz porównać mniej więcej co się pokrywa z listą poprzednią, ewentualnie przedzwonić do szpitala (albo podejść) - powinni udzielić informacji.

Ostatnia edycja:
Znalazłam:
"Od kiedy należy obcinać paznokcie? Nie ma jednoznacznej odpowiedzi na to pytanie, ale jedno jest pewne - nie należy się z tym spieszyć. U noworodków bardzo często płytka paznokciowa jest zrośnięta z opuszkiem palca cieniutką błonką. Paznokieć jest cieniutki, miękki i bardzo łatwo skaleczyć maluszka podczas obcinania. Lekarze sugerują, aby pierwsze obcinanie odbyło się po około 2-3 tygodniach od urodzenia, kiedy paznokieć troszkę stwardnieje. Przez ten czas oczywiście paznokcie będą rosły, dlatego możesz wtedy zakładać dziecku rękawiczki niedrapki na dłonie, żeby się przez przypadek nie podrapał po buzi czy głowie. Opinie na temat niedrapek są jednak podzielone. Zakładając dziecku rękawiczki na cały dzień i noc, zwłaszcza latem, czynimy mu dużą niewygodą. Poza tym pozbawiamy je naturalnego uspokajacza, czyli możliwości ssania rączki czy paluszka, a noworodek ma nawyki z życia płodowego, więc palce ssać lubi. Musisz zatem rozważyć za i przeciw i wybrać to, co Twoim zdaniem będzie dla malca najlepsze. Pamiętaj również, by nie obcinać paznokci w szpitalu, ponieważ nawet przy najdrobniejszym skaleczeniu jest dużo większe ryzyko złapania jakichś zarazków niż w warunkach domowych."

P.S. Wtedy jeszcze nie wiedziałam i też obcinałam od razu :tak: jak tylko wróciliśmy do domku.

reklama
Do góry