reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Zakupy majóweczek

czesc dziewczyny,
Alg co do odciagania mleka z piersi jestem zdania, ze na poczatek reczny laktator wystarczy i sama zdecydujesz co dalej. Podam ci przyklad mojej kumpeli, ktora 2 tygodnie temu urodzila dziewczynke. Tez myslala, ze bedzie miala sporo mleka bo piersi urosly jej o pare rozmiarow, nastawila sie na karmienie piersia a wyszlo inaczej, mleka miala malo, jak musiala uzywala recznego laktatora aventu jednak stwierdzila, ze za wiele to czasu zajmuje i niewiele sciaga, i reka jej "odpadala" juz po jednej piersi. Postanowila zamowic taki elektryczny bo wiele dobrego o nich slyszala, po pierwszym odciaganiu dala sobie spokoj, bardzo ciagnie sutek, nie zniosla bolu i dziwnego uczucia, a mleka wcale wiecej nie odciagnela. Obecnie juz w zupelnosci karmi formula bo z piersi zbyt bolalo. Takze ja mam zdanie, zeby zaczac od recznego, mniejszy koszt, bo przeciez 400zl za elektryczny to sporo kasiory. Sama zobaczysz czy dasz rade, wielu z nas karmienie piersia nie bedzie sie kojarzylo z niczym przyjemnym niestety. Ja mezowi nie pozwalam mietolic cyckow bo sa za wrazliwe (biedny :p), wiec jeszcze nie moge sobie wyobrazic jak to bedzie karmic dziecko i czy dam rade. Narazie zdecydowalam sia na http://www.amazon.co.uk/Tommee-Tipp...=UTF8&colid=9BIKA21QJW6M&coliid=IO4L05RR2ZTEI przynajmniej nie bede zalowac ze wydalam fortune jesli zdecyduje sie przejsc na gotowe mleko.

dzieki dziewczyny o wasza opinie na temat sterylizatora i podgrzewacza. Tez mam mikrofale, ale czytalam ze te do mikrofali nie sa tak skuteczne jak elektryczne, ktore zabijaja lepiej bakterie. Miejsce w kuchni mam, wiec nie martwie sie o to. Takze tu decyzja zapadla. Rozmawialam z mezem i chyba jednak i na podgrzewacz sie zdecyduje, głownie ze wzgledu na niego i na przydatnosc w czasie wyjazdow. Nie chcemy drogiego, wazne zeby spelnial funkcje.

Ostatnia edycja:
reklama
świat dziecka zapamiętam dzięki właśnie mi chodziło o to żeby sobie pooglądać podotykać:-)
w wawie i tak musze być więc czemu by nie skorzystać, bo i tak myśle że większy wybór będzie
framama ten na zagnańskiej muszę sprawdzić bo nie słyszałam szczerze powiedziawszy.

to pomiędzy obi a aresztem (tak mniej więcej)
jak będzie jechać to przy wjeździe gdzie jest agata meble jest świat dziecka, byłam tam w niedz .wózkowy zawrót głowy tam jest

laktatory elektryczne można czasami wypożyczać w szpitalach i aptekach,bynajmniej tak było jeszcze nie dawno.jeśli chodzi o sterylizacje to też nie przesadzajmy,kiedyś czytałam artykuł że w stanach chyba tak dbali o niemowlęta czy noworodki że gdy smoczek upadł na podłogę od razu się wyrzucało i podawało nowy sterylny,w wyniku czego zwiększyła się śmiertelność u dzieci bo organizmy nie umiały zwalczać najmniejszych infekcji,ja osobiście smoczek oblizuje,myślę że mając zdrowe zęby to jest najnaturalniejsza metoda przyzwyczajania dziecka do bakterii,natomiast nie uznaje całowania dziecka w usta,jak to większość babć i cioć praktykuje,ja osobiście nie pozwalam i sama też tego nie robię.

laktatory elektryczne można czasami wypożyczać w szpitalach i aptekach,bynajmniej tak było jeszcze nie dawno.jeśli chodzi o sterylizacje to też nie przesadzajmy,kiedyś czytałam artykuł że w stanach chyba tak dbali o niemowlęta czy noworodki że gdy smoczek upadł na podłogę od razu się wyrzucało i podawało nowy sterylny,w wyniku czego zwiększyła się śmiertelność u dzieci bo organizmy nie umiały zwalczać najmniejszych infekcji,ja osobiście smoczek oblizuje,myślę że mając zdrowe zęby to jest najnaturalniejsza metoda przyzwyczajania dziecka do bakterii,natomiast nie uznaje całowania dziecka w usta,jak to większość babć i cioć praktykuje,ja osobiście nie pozwalam i sama też tego nie robię.

masz racje, "sterylne" dzieci sa tez bardziej podatne na alergie, higiena- ok ale nie jakas panika by wszystko bylo sterylne, ja jak bym miala sterylizator nie pogardzilabym ale tak to wygotowywalam i bede wygotowywala tez teraz

Framama pewnie ten na zagnańskiej też odwiedzę;-) wyczytałam gdzieś w kieleckim wątku że to koło jakiś chłodni więc już namiary mam

A co sądzicie o otulaczu (chyba tak się to odmienia) SWADDLEME, MAGICZNY KOCYK, OTULACZ, KOKON! 3,5-7kg (3026159777) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej., bo niby lepsze od rożka a do śpiworków to ja z kolei nie jestem przekonana

moim zdaniem tez zbyt opatulone to dziecko jak na lato
dlaczego nie przekonuja cie spiworki? na lato mozna fajne i lekkie kupic i sa bezpieczne
ja rozek mialam dla synka ale prawde mowiac raz uzylam, nie potrafilam go wyczuc w tym rozku :)

Ten otulacz jest jak rożek. Zrobisz go z każdego kocyka ( w szpitalach w Pl tak dzieci motają, więc zobaczysz).
U mnie się to nie sprawdziło przy Iggym.

versy ja juz mam zakupiony taki otulacz tej firmy, wcale nie jest gruby (z tego co wiem to one maja rozne grubosci). Moj nie jest grubszy od pieluchy tetrowej, wiec raczej o zagrzanie sie nie obawiam. Juz sama na chlopski rozum zdecydujesz w zaleznosci od pogody w jaki dni owijac a w jakie nie. Dwie moje kumpele mowia, ze ich maluchy tylko w takim otulaczu spaly dobrze, wszystko inne bylo za luzne, a jednak noworodki przyzwyczajano do ciasnoty w naszych brzuszkach, wiec takie ciasne otulanie uspokaja je juz po porodzie. Ale fakt kazde dziecko jest inne. Ten otulacz ulatwial im tez karmienie. Planuje zakupic jeszcze ze 2 takie w razie jakby sie ulalo i innych wypadkach "zalania" :)

Ostatnia edycja:
reklama
ja własnie nie wiem.... na SR niby polecali rożki na początek, potem śpiworki.... śpiworki mam, rożka żadnego - sama nie wiem czy kupować...
aha w śpiworkach mówili żeby zwrócić uwagę żeby nie były za długie bo wtedy dziecko może się zsunąć w dół i też przydusić jak pod kołdrą.... niby oczywiste, ale ja o tym nie pomyślałam.... mam 2 takie 0-6m, przymierzymy jak już się M. urodzi

Napisz swoją odpowiedź...
Do góry