reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Zakupy lipcowek

reklama
Dla nas może i ładne, ale dziecko wcale tego nie widzi.. Bez sensu są takie pastelowe kolory dla maluchów, im bardziej kontrastowo tym lepiej. My matę mamy bardzo kolorową, leżaczek i wiszące na nim zwierzątka też.

dziewczyny a co myślicie o takim urządzeniu jak monitor oddechu ? któraś z Was posiada?
moja koleżanka mi ostatnio o nim opowiadała, że jej znajoma kupiła i już dwa razy miała alarm, dziecko miało bezdech i dzięki temu urządzeniu go uratowała....

Często monitory piszczą bez przyczyny - tzn dziecko akurat źle leży itd. Polecane są raczej wcześniakom.

kuzynka urodziła wcześniaki-bliźniaki w 28 tygodniu i jak wrócili do domu lekarze zalecili im stosowanie tych monitorów oddechu. Stosowali je przez tydzień i zrezygnowali, bo ani oni się nie wysypiali, ani maluchy. Co chwilę to zjeżdża z ubranek i co chwilę alarm się włącza, bo to musi być w odpowiednim miejscu przypięte i najlepiej jakby dziecko się nie ruszało podczas snu tylko grzecznie spało. Także decyzja należy do rodziców. Ja nie miałam, ale baaaaardzo przydała mi się niania elektroniczna. Mieszkam w domu więc Mały w łóżeczku słodko spał a ja mogłam przynajmniej na ogród wyjść nie martwiąc się czy nie płacze. Tak samo z prysznicem jak sama zostawałam. I fajne są nianie które sygnalizują jak zgubiło się zasięg.

Co do wanienki to nie posiadałam i posiadać nie będę. Kąpaliśmy w tummy tub. Jak dla mnie świetna sprawa choć wiem, że jest wielu przeciwników. Rodzina na początku traktowała nas jak nawiedzonych, ale jak widzieli Małego w kąpaniu to zmieniali zdanie :-)

dziewczyny a co myślicie o takim urządzeniu jak monitor oddechu ? któraś z Was posiada?
moja koleżanka mi ostatnio o nim opowiadała, że jej znajoma kupiła i już dwa razy miała alarm, dziecko miało bezdech i dzięki temu urządzeniu go uratowała....

My mieliśmy Angelcare, używaliśmy do ok. 10-11 miesiąca. Zapiszczał nam 2 razy - wydaje mi się, że raz, w pierwszym chyba miesiącu, mógł słusznie zapiszczeć - na pierwszy rzut oka nie widziałam ruchów klatki nie był tak różowy na twarzy jak zawsze, ale też były to ułamki sekund, bo od razu dotknęłam synka i wziął widoczny wdech.
Są tam dwie podkładki-czujniki, które układa się pod materacem, połączone z "aniołkiem-pikaczem".
Później pożyczyłam urządzenie koledze, teraz używa mój brat, a w lipcu wróci do nas na pewno.

Ile takie cudo kosztuje?

Aż sprawdziłam swoją wyprawkową listę z 2011 roku :-D
Kupiliśmy Angelcare Monitor Oddechu AC300 + kosz na pieluchy AngelCare z wkładem gratis w 3kropki.pl. Wtedy kosztowało 316,88 zł z dostawą (299,98+16,9 kurier). Kosz uważałam za absolutnie zbędny, lepiej od razy wyrzucać do śmieci w innym pomieszczeniu :D
Były też jakieś inne z walkie-talkie chyba, ale z racji tego, że mamy małe mieszkanie nie widziałam takiej potrzey - przy domu pewnie bym kupiła.
Z tego co widzę na Allegro ceny nadal podobne.

reklama
Venus Poduszka Motherhood dla Kobiet Ciąży Kojec 4GRATSY (3856023325) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. - Tą. O tej też mówiły dziewczyny oraz o rożku z tej samej firmy. Co do wanienki to tak wiem że jest ona mała al emój 2 letni chrześniak się w niej dalej kąpie :p Tak jest drobny. Mój syn kąpał się w wanience tylko kilka miesięcy a później do zwykłej wanny dawaliśmy wkładkę z gąbki i tak brykał. Myślę, że tym razem będzie podobnie. W wannie z wanienką było nam niewygodnie, także ta opcja odpada. Jak same wiemy teraz kierujemy się tym conam się sprawdziło za 1 razem :D
Co do kosza i śmieci to choć to nie było tanie zaczeliśmy kupować woreczki na pieluszki i ta opcja się sprawdziła, w śmieciach nie śmierdziało. Ja bardziej myślę nad organizerem, ale nie wiem czy mi się przyda.
Ja 1 rzecz kupiłam tydzień temu z synem - pajaca tak nam sie kolory spodobały. Nie ważne, że bardziej są chłopięce- ma piękne żywe kolory :D

Do góry