reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Zakupy lipcowek

Tak sobie przypominałam co potrzebuje do szpitala do porodu:
Dla mnie:
-koszule z rozpięciem do karmienia(miałam 3, ale mój M. musiał prać i mi przywozić) T
-kosmetyki: szampon, żel pod prysznic, szare mydło w płynie miałam do przemywania szytego krocza, maszynkę do golenia, szczotkę, szczoteczkę i pastę do zębów,
-laktator
-wkladki laktacyjne
-majtki jednorazowe poporodowe
-2 ręczniki
-staniki do karmienia
-klapki pod prysznic
-klapki do chodzenia
-woda mineralna
-drobna gotówka
-talerz, kubek i sztućce

Dla dziecka:
-pieluchy
-chusteczki
- jakis krem, ja preferuję sudocrem
Ubranek do szpitala nie trzeba przynosić:)
c.d.n.
jak mi się przypomi coś to edytuję i proszę o przypomnienie o czymś:)

Ostatnia edycja:
reklama
Mnie szare mydło tak wysuszyło, że jak przyjechałam do domu to miałam całe podrażnione nogi. :p Tak jak mówiły dziewczyny, nie musi być szare mydło ani tantum rosa, może być płyn do higieny intymnej którego używało się dotychczas.
Co do majtek po poporodowych to są 2 rodzaje, a te bardziej oddychające są siateczkowe.
Ja w szpitalu nie używałam stanika. Koszule miałam na zakładkę kopertową- bardzo wygodna- chyba z firmy muzzy.

jak dla mnie te majtki siateczkowe to jest masakra. Ta wielgachna podpaska nie trzyma się w tym i czułam się jakby mi książka między nogami latała ;-). Dobrze, że posłuchałam koleżanki i doradziła mi kupić kilka majtek takich zwykłych bawełnianych, luźniejszych. I to było wybawienie! Nie prałam tylko wyrzucałam.
A co do biustonosza to u mnie w szpitalu kazali nosić. Nie wiem, ale podobno łatwiej o zapalenie piersi czy coś....

sokoja moje dobrze trzymały. A poresztą u mnie w szpitalu było to tylko na wstanie z łóżka bo tak to miałyśmy leżeć i wietrzyć. W domy tak samo, chociaż mi się przydały jak robiłam okłady z rywanolu... :/ Jak ja kupowałam siateczkowe tobyły jeszcze do wybory fizelinowe bodajże

My używaliśmy paklanek i nic nie śmierdziało, do tego na pieluszki stał oddzielny mały kosz przy łóżeczku, żeby nie biegać. W organizerze miałam pieluszki więc wszystko pod ręką. W szpitalu używałam majtek fizelinowych i siateczkowych. Fizelinowe były do dupy:-p Darły się na tyłku dosłownie i nie trzymały podkładów dobrze:crazy: Dopiero w 4 dobie rozpakowałam siateczkowe i to był strzał w 10 - radzę wziąć rozmiar mniejsze lub w swoim rozmiarze, nic nie będzie się przesuwać. Swoją listę wyprawkową mam i zamieszczę bliżej lipca, na pewno się przyda:tak:

Mnie szare mydło tak wysuszyło, że jak przyjechałam do domu to miałam całe podrażnione nogi. :p Tak jak mówiły dziewczyny, nie musi być szare mydło ani tantum rosa, może być płyn do higieny intymnej którego używało się dotychczas.
Co do majtek po poporodowych to są 2 rodzaje, a te bardziej oddychające są siateczkowe.
Ja w szpitalu nie używałam stanika. Koszule miałam na zakładkę kopertową- bardzo wygodna- chyba z firmy muzzy.

Gosia to wiadomo zależy od osoby, bo np mi tantum rosa bardzo pomogło się podleczyć, bo 2 tygodnie nie moglam normalnie usiąść :( Wiesz napisałam przykładowo, nie każdemu wszystko służy. Moja mama po operacji mogla myc się tylko na szyciu szarym mydłem. Ja byłam mocno nacięta i na pewno wezmę tym razem taką malutką buteleczkę z białym j. A co do staników to ja musiałam nosić, bo jak nie założyłam stanika i wkładek laktacyjnych to byłam cała zalana mlekiem ;/

A w rossmanie mają takie malutkie buteleczki z kosmetkami. Mnie wystarczyły w zupełności na 4 doby. Zawsze ktoś może nam ewentualnie coś podrzucić.

Ja tez używałam siateczkowych majtek i były spoko, tyle tylko ze mało seksowne :)
Te wielgachne podpaski były okropne! Tzn raczej okropne było to ze nie było wyjścia i trzeba było je zakładać. Pamietam jaka ulgę poczułam jak sie przesiadłam na zwykle majtki i zwykle podpaski.

Venus ja tez byłam mocno nacięta i to na tyle, że miałam też krwiaka na pół d.... ładnie mówiąc. W szpitalu mnie naświetlali. Myłam i dbałam według wskazań i jak ściągałam szwy a położna mi powiedziała że nie dbałam bo się paprze to myślałam że ją palnę. Wtedy musiałam robić okłady z rywanolu.

Ja tez używałam siateczkowych majtek i były spoko, tyle tylko ze mało seksowne :)
Te wielgachne podpaski były okropne! Tzn raczej okropne było to ze nie było wyjścia i trzeba było je zakładać. Pamietam jaka ulgę poczułam jak sie przesiadłam na zwykle majtki i zwykle podpaski.

Takie same odczucia miałam :tak:

I ogromna ulga jak zdjęli mi szwy. Ja cięcie przemywałam tantum rosa. Po każdej wizycie w toalecie było polewanie się roztworem, co to była za ulga, bo tantum zimne, to takie pulsujące jeszcze i 30 stopni w cieniu na dworze:-p

reklama
ja mialam rozp szwy po cesarce ale jak piszecie tantum rosa po 2 naturalnych jak sie podmywalam to bylo cos wspanialego..i te siateczkowe majteczki :) super sprawa..

czy ktos wie jak w UK wyglada sprawa majtek itp zaraz po porodzie??? wiem ze sie tu kilka godz lezy i myk do domu ale co jak bedzie trzeba z 2 dni polezec , czy mam majteczki sobie sprawic te siateczkowe czy jak??:confused::eek:

Do góry