reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Zakupy lipcowek

Makota jak to "przegrzeją Ci dziecko"? Przecież to Ty ubierasz dziecko i Ty się nim zajmujesz - ewentualnie Ty możesz przegrzać dziecko:-p Do szpitala zabierz to, w czym dziecku będzie najwygodniej i z czego najłatwiej będzie Ci go rozebrać. Tzn jak masz bodziaki kopertowe/rozpinane po całości - jak nie to normalne, pajacyki, śpioszki, skarpetki i czapeczki bawełniane i tyle. Najlepiej wziąć 3-4szt bodziaków, i tyle pajacyków+śpioszków. W domu przygotuj mężowi torbę/półkę pt."ubrania dla dziecka rozmiar szpitalny" i pokaż mu ją i powiedz, że jeśli będzie musiał coś donieść z domu, to będzie to na tej półce właśnie.. Pokaż mu też gdzie jest proszek lub płyn do prania i pokaż na jakim programie pierzesz ubranka dziecięce - jeśli pobyt w szpitalu się wydłuży (odpukać), to będzie wiedział jak uprać ubranka.

już mam naklejoną taką karteczkę :-D pokazałam jak uprać i co zabrać :-D

Pola - no to faktycznie dziwna pralka :-D

reklama
Przypomniała mi sie zabawna historia. Gdy urodziłam Zuzię i byłyśmy w szpitalu to po pewnym czasie skończyły nam sie bodziaki. Poprosiłam wiec męża zeby zabrał je do domu i wypral. W międzyczasie dzwoni do mnie i mówi ze jakaś dziwna ta pralka bo w ogóle nic sie nie pieni. Okazało sie ze zapomniał wsypać proszek :) :) :)

buahahaha Pola to nasi mężowie mogą sobie podać rękę. Ja tez spędziłam ponad tydzień w szpitalu no i mojemu się nazbierało prania. Mówię Mu, ze jak będzie robił, żeby zadzwonił to powiem co i jak. Na następny dzień przyjeżdża dumny, że SAM zrobił pranie, powiesił i to bez mojej pomocy, ale coś mi nie pasowało....i pytam się, a który proszek i ile wsypałeś? A On " o k***a, nie wsypałem proszku!!!"

No właśnie faceci....Mój ma tak z gotowaniem. Najbardziej skomplikowany przepis ok, zrobi, kropka w kropkę jak napisane ( problem jest tylko z określeniem "szczypta") ale ziemniaki ugotować...... Tu juz gorzej, bo przepisu nie ma...Ile wody ,ile soli,jak długo....tzn. ugotuje ale nie gwarantuje ,że dadzą się zjeść:-)

No i z tego rozbawienia zapomniałam o najważniejszym pytaniu. Podawałyście linki do sprzedawców Allegro, takich sprawdzonych..Czy kupowałyście tam też pieluchy tetrowe? Stwierdziłam ,że już czas i trzeba zamówić a nie chcę żeby sitko z nich było. Wolę takie grubsze bo fajnie się w nie wyciera maluchy po kąpieli...

Ostatnia edycja:
No właśnie faceci....Mój ma tak z gotowaniem. Najbardziej skomplikowany przepis ok, zrobi, kropka w kropkę jak napisane ( problem jest tylko z określeniem "szczypta") ale ziemniaki ugotować...... Tu juz gorzej, bo przepisu nie ma...Ile wody ,ile soli,jak długo....tzn. ugotuje ale nie gwarantuje ,że dadzą się zjeść:-)

No i z tego rozbawienia zapomniałam o najważniejszym pytaniu. Podawałyście linki do sprzedawców Allegro, takich sprawdzonych..Czy kupowałyście tam też pieluchy tetrowe? Stwierdziłam ,że już czas i trzeba zamówić a nie chcę żeby sitko z nich było. Wolę takie grubsze bo fajnie się w nie wyciera maluchy po kąpieli...

ja gdzies kiedys podawalam linka do pieluch tetrowych, dosyc grube sa te co kupilam

A ja spisalam CHYBA wszystko na kartce... Jutro jade do hurtowni po wozek, fotelik, materac, pieluchy, butelki, smoczki, laktator, wanienka,... Itd. No i oprocz akcesoriow jeszcze ubranka na pierwsze dni. Ciekawe ile zaoszczedzonych pieniedzy wydamy z chlopakiem :D pewnie nam szczena opadnie... Mam nadzieje ze zmieszcze sie w 5 tysiacach haha ;)
Koles podobno przy duzych zakupach ma dac rabat... Ciekawe jaki...

Dzięki dziewczyny za pomoc, bo niby dziecko mam, ale kompletnie nie wiem jak to będzie z ubraniem malucha lipcowego zaraz po urodzeniu, ja to raczej z tych matek wyluzowanych i nie przegrzewających i boję się że przegnę w stronę zbyt lekkiego ubierania.

Ale wszystko wyjdzie w praniu, przygotuję sobie wszystkiego po kilka sztuk i będę próbować w zależności od pogody.
Jagódka, świetny pomysł z tą osobną półką/torbą żeby mężowi wszystko przygotować żeby dowiózł w razie czego, mój do tej pory nie kojarzy podstawowych faktów związanych np z nazwami odzieży niemowlęcej... Masakra! Mam wrażenie, że jak mu mówię co i jak to on w ogóle tego nie rejestruje, jakbym mówiła po chińsku! Na szczęście pranie potrafi zrobić :confused::-D

Widzę że niektóre z was to mocno już zaawansowane w temacie wyprawki, ja niby dużo rzeczy mam, ale chyba muszę zrobić sobie listę co dokupić, zwłaszcza apteczne, pampki, podkłady, kosmetyki, trochę tetry, bo z poprzednich tylko część nadaje się do użycia. Tak powoli dociera do mnie że niby jeszcze dużo czasu, ale jednak mało, a chciałabym mieć wszystko do 34 tygodnia, żeby potem niespodzianek nie było...

Przypomniało mi się, widziałam że rozmawiałyście wcześniej o podkładach belli i hartman, ja mogę polecić SENI - to się nazywa wkłady urologiczne, są bdb jakości, podobnie do hartmanna i chyba tańsze. Po porodzie nadają się te, które są w rozmiarach - extra, super i plus - ja miałam paczkę tych największych (plus) i pół mi jeszcze zostało i paczkę super, potem w domu to już na noc używałam tych extra, potem zwykłych podpasek.

Tu macie stronkę z rysunkową rozpiską rozmiarów:
Seni Lady - Seni PL

w gemini one kosztują 18 (plus), 15 (super) i 11 zł (extra)
Wkładki urologiczne SENI LADY Plus 15 sztuk - Artykuły higieniczne | AptekaGemini.pl
Wkładki urologiczne SENI LADY Super 15 sztuk - Artykuły higieniczne | AptekaGemini.pl
Wkładki urologiczne SENI LADY Extra 15 sztuk - Artykuły higieniczne | AptekaGemini.pl

K&P - OO też kupiłam te seni, myślę, że będą oki, nie pamiętam co miałam w po pierwszym porodzie. Też juz sporo mam ale wiele jeszcze do kupienia.
Czas zrobić pożądną listę i wykreślać, bo na razie to wszystko tak chaotycznie idzie.

Tusiaczek - to życzę dużego rabatu i trafionych wyborów :)

No faceci mają czasem pomysły :) To i ja dorzucę coś :)
na początku pierwszej ciąży zaczęłam trochę krwawić więc wybraliśmy sie do szpitala. Sadziłam, ze wypuszczą mnie po badaniu ale musiałam jednak zostać. A że tylko byłam z torebką dokumentami wysłłałam m. do domu po piżamę, recznik, i ogólnie nazywając kosmetyki. No i co dostałam?? piżamę, ręcznik i kosmetyki a dokładnie: podkład, cień do powiek i tusz do rzęs. No przecież po co mi mydło i pasta do zębów????? Ubaw miałam niezły :)

reklama
Oj to ja mam w domu ideał... pierze, gotuje, sprząta, zmywa naczynia (tego ostatniego ja nie robię, z uwagi na alergię, a nie lubię rękawiczek do mycia talerzy). Jedyne co to muszę go zmuszać do sprzątania łazienki, jak ja tego z jakiegoś powodu nie robię. No i u nas w domu to on myje okna, bo mówi, że robi to szybciej, więc niech robi :-D
Będę mu tylko musiała zrobić szkolenie z pajacyków, kaftaników i takich tam :-)

Do góry