reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Zakupy lipcowek

Kropka&Pączek - ja rodziłam w kwietniu, więc doświadczenia z noworodkiem w upały nie mam. Myślę, że tak jak pisała Jagódka przyda się wszystko. Niektórzy pediatrzy mówią, żeby ubierać dzieci w tyle samo warstw co siebie, więc bądź tu człowieku mądry :confused: myślę, że szybko się zorientujemy, że dzieciaczkom jest za gorąco - spocony kark, albo za zimno - często czkawka się pojawia.
Kopacz - szybka dziewczyna z ciebie, już prawie wszystko masz :-D

reklama
nam wczoraj położna mówiła, że jak będzie gorąco to i pampers wystarczy, tylko pieluszką przykryć i jest ok

a ja wreszcie znalazłam szafę! w BRW mają promocje na te, które sobie samemu projektujesz, może któraś ma z nimi doświadczenie?

Ja sporo mebli w BRW kupuję, bo to w końcu przemysł regionalny, a taki trzeba wspierać;-) I właśnie wczoraj zakupy meblowe zostały poczynione u nich, 80% mieszkania mam od nich i meble są ok. Nie wiem jak te zabudowy - wczoraj nawet oglądałam i wyglądają solidnie, ale w użytkowaniu nie wiem, bo ja mam komandora. W każdym razie firma o dobrym stosunku jakości do ceny.

Heheh... wiem że to wyjdzie w trakcie, ale bardziej się zastanawiam, jak ubrać maluszka powiedzmy 2-tygodniowego, czy takie dziecko malutkie może być np w samym bodziaczku i skarpetkach i z gołymi nożkami? Jeśli jest oczywiście na tyle ciepło że my jesteśmy w krótkiej sukience na ramiączkach? Bo wiem że takie małe dzieciątko ma inny trochę odbiór temperatury, niby się mówi że ma być jedna warstwa więcej od dorosłego, w lecie też?

Oczywiście, że można. I to nie noworodek ma zaburzony odbiór temperatury, tylko my po porodzie. Także sprawdzać kark i będzie oki. Chyba, ze noworodek jest hipotroficzny, albo jest wcześniakiem, wtedy ma malo tkanki tłuszczowej i jest mu zimno, ale to inna para kaloszy.

Ostatnio edytowane przez moderatora:
dzięki jagódka, ja też mam zabudowy z komandora i jestem bardzo zadowolona, ale to było 6 lat temu a teraz wiem, że długu się już tu nie pomieszkamy, więc szkoda mi kasy Oblukam dziś lub jutro na żywo jak chodzi ten mechanizm itd.

a o ten otulaczek już któraś wcześniej pytała, ale chyba nikt się nie wypowiedział... Jak pytałam o to wczoraj położnej, to mówiła, że polecają raczej dawać dziecku swobodę - nie krępować, ale jeśli miało dzień pełen wrażeń to czasem warto zapakować w rożek czy otulaczek

Kopacz, ja doskonale rozumiem jak fajnie jest odhaczac kolejne pozycje z listy :) gdybym miala kase, kupilabym wszystko od razu, ale musze sie powstrzymac i zrobic sobie przerwe swiateczna :)

Wlasnie M poinformowal mnie, ze jest juz wozek do odebrania. Kamien z serca, bo juz mnie z tym denerwowali.

Co do ubierania - wydaje mi sie, ze ranpersy beda praktycznie. Trudno przewidziec jakie bedzie lato. Jezeli upalne, to pewnie samo body z krotkim rekawkiem i okrycie pieluszka wystarczy.

Nie mam pojecia co zabrac do szpitala, bo boje sie, ze przegrzeja mi dziecko... Mam tylko pajace i bodziaki.

Otulaczka nie mam i nie kupie, a rozek mam po siostrzenicy. Chyba bede uzywala rozka, jak ktos zapragnie brac Adaska na rece no i w szpitalu.

dzięki jagódka, ja też mam zabudowy z komandora i jestem bardzo zadowolona, ale to było 6 lat temu a teraz wiem, że długu się już tu nie pomieszkamy, więc szkoda mi kasy Oblukam dziś lub jutro na żywo jak chodzi ten mechanizm itd.

a o ten otulaczek już któraś wcześniej pytała, ale chyba nikt się nie wypowiedział... Jak pytałam o to wczoraj położnej, to mówiła, że polecają raczej dawać dziecku swobodę - nie krępować, ale jeśli miało dzień pełen wrażeń to czasem warto zapakować w rożek czy otulaczek

ja pytałam o otulacz - woombie, czy któraś używała. czytałam właśnie o tym, że one otulają ale nie krępują ruchów bo sa bardzo rozciągliwe,a uspakajają dziecko - pewnie też zależy od dziecka. za to wczoraj też czytałam jak mówi Makota, żeby brać dzieciaczka w rożku, bo usztywniony.

Makota jak to "przegrzeją Ci dziecko"? Przecież to Ty ubierasz dziecko i Ty się nim zajmujesz - ewentualnie Ty możesz przegrzać dziecko:-p Do szpitala zabierz to, w czym dziecku będzie najwygodniej i z czego najłatwiej będzie Ci go rozebrać. Tzn jak masz bodziaki kopertowe/rozpinane po całości - jak nie to normalne, pajacyki, śpioszki, skarpetki i czapeczki bawełniane i tyle. Najlepiej wziąć 3-4szt bodziaków, i tyle pajacyków+śpioszków. W domu przygotuj mężowi torbę/półkę pt."ubrania dla dziecka rozmiar szpitalny" i pokaż mu ją i powiedz, że jeśli będzie musiał coś donieść z domu, to będzie to na tej półce właśnie.. Pokaż mu też gdzie jest proszek lub płyn do prania i pokaż na jakim programie pierzesz ubranka dziecięce - jeśli pobyt w szpitalu się wydłuży (odpukać), to będzie wiedział jak uprać ubranka.

Przypomniała mi sie zabawna historia. Gdy urodziłam Zuzię i byłyśmy w szpitalu to po pewnym czasie skończyły nam sie bodziaki. Poprosiłam wiec męża zeby zabrał je do domu i wypral. W międzyczasie dzwoni do mnie i mówi ze jakaś dziwna ta pralka bo w ogóle nic sie nie pieni. Okazało sie ze zapomniał wsypać proszek :) :) :)

hahahaha:-D Dlatego facetom jak krowie na rowie:-)
Mam wyniki moczu - infekcja jak w mordę strzelił:baffled: Do tego witamina C w moczu - chyba przesadziłam wczoraj z sokami:-p

reklama
Kropka&Pączek - ja rodziłam w kwietniu, więc doświadczenia z noworodkiem w upały nie mam. Myślę, że tak jak pisała Jagódka przyda się wszystko. Niektórzy pediatrzy mówią, żeby ubierać dzieci w tyle samo warstw co siebie, więc bądź tu człowieku mądry :confused: myślę, że szybko się zorientujemy, że dzieciaczkom jest za gorąco - spocony kark, albo za zimno - często czkawka się pojawia.
Kopacz - szybka dziewczyna z ciebie, już prawie wszystko masz :-D

dziekuje ka.wo za komplementa :-D

Kopacz, ja doskonale rozumiem jak fajnie jest odhaczac kolejne pozycje z listy :) gdybym miala kase, kupilabym wszystko od razu, ale musze sie powstrzymac i zrobic sobie przerwe swiateczna :)

Wlasnie M poinformowal mnie, ze jest juz wozek do odebrania. Kamien z serca, bo juz mnie z tym denerwowali.

Co do ubierania - wydaje mi sie, ze ranpersy beda praktycznie. Trudno przewidziec jakie bedzie lato. Jezeli upalne, to pewnie samo body z krotkim rekawkiem i okrycie pieluszka wystarczy.

Nie mam pojecia co zabrac do szpitala, bo boje sie, ze przegrzeja mi dziecko... Mam tylko pajace i bodziaki.

Otulaczka nie mam i nie kupie, a rozek mam po siostrzenicy. Chyba bede uzywala rozka, jak ktos zapragnie brac Adaska na rece no i w szpitalu.

oj cudownie,szkoda ze sie nie ma wiecej kasy bo juz prawie zbankrutowalam :angry:

Przypomniała mi sie zabawna historia. Gdy urodziłam Zuzię i byłyśmy w szpitalu to po pewnym czasie skończyły nam sie bodziaki. Poprosiłam wiec męża zeby zabrał je do domu i wypral. W międzyczasie dzwoni do mnie i mówi ze jakaś dziwna ta pralka bo w ogóle nic sie nie pieni. Okazało sie ze zapomniał wsypać proszek :) :) :)

hehe a moj ex jak mieszkalismy razem to robil zawsze dobrze pranie :tak: i mielismy podzial, ja piore on wiesza bo nienawidze wieszac prania :angry:

dobra wiem ze moze troche przesadzilam z cena ale kupilam na allegroszu taki fajny kocyk minky, wlasnie przyszedl cudo :-p

Do góry