reklama
Slyszalam o takich gondolkach.... Szwagierka w Angli cos takiego znalazla i chciala nam kupic.... Ale ja uznalam ze wole miec po prostu wózek, a do przewozenia fotelik :-)
Nie chce robic sobie niepotrzebnych prolbelmow z policja odnosnie przewozenia dziecka
Nie chce robic sobie niepotrzebnych prolbelmow z policja odnosnie przewozenia dziecka
u nas też przy odbiorze dzidzi ze szpitala trzeba mieć fotelik.
W gondolce wozić w aucie dzidzi nie można. Wszędzie o tym piszą.
I na logikę jak to weźmiecie to też - fotelik jest po to, żeby przymocować go do auta, wszędzie ma zapięcie na pasy. Dzidzia jedzie TYŁEM do jazdy.
A gondolka co? W razie wypadku - leci przez szybę.
W gondolce wozić w aucie dzidzi nie można. Wszędzie o tym piszą.
I na logikę jak to weźmiecie to też - fotelik jest po to, żeby przymocować go do auta, wszędzie ma zapięcie na pasy. Dzidzia jedzie TYŁEM do jazdy.
A gondolka co? W razie wypadku - leci przez szybę.

pbg
mama Zuzanki ;)
Są takie gondole, które mają wpięcia w pasy szczególnie popularne są we Francji, ale u nas w Polsce nie wolno w nich przewozić dzieci - takie przepisy. My ze szpitala będziemy wrzcac pewnie taksówką, chyba że mój M znajdzie kierowcę do mojego auta, ale nawet choć w taksówce nie ma obowiązku posiadania fotelika i tak Mała będzie w nim jechać.
a jesli chodzi o jakieś ograniczenia czasowe co do przebywania w fotelikach i leżaczkach, to nie ma co dac sie zwariować
przeciez wiadomo, że od spania jest łóżeczko a te akcesoria to okazyjna pomoc, a podczas podróży robi się przystanki - ale co pół h to juz przesada, bo w tym czasie to często nawet do sklepu na zakupy w mieście nie dojadę 
a jesli chodzi o jakieś ograniczenia czasowe co do przebywania w fotelikach i leżaczkach, to nie ma co dac sie zwariować

aga221122
mama Jurandzika :))
Powiem wam, że nie macie racji. Ja mam gondolę do której doczepiam specjalne pasy i mogę w niej dzieciaka spokojnie przewozić. Gondola ma na to papiery. A jeśli ktoś ma niedostosowaną gondolę no to oczywiście pan policjant może dać mandat
larkaa a co do wydania dziecka bez fotelika to też mit jeśli chodzi o Wrocław, a przynajmniej o szpital na Dyrekcyjnej. Julka opuściła ten szpital bez problemu bez fotelika

a tu co prawo o ruchu drogowym mówi na temat przewożenia dzieci: art. 39 Prawo o ruchu drogowym:
"3. Dziecko przewozi się w pojeździe samochodowym wyposażonym w pasy bezpieczeństwa w foteliku ochronnym lub innym urządzeniu do przewożenia dzieci odpowiadającym właściwym warunkom technicznym, jeżeli ze względu na wagę lub wzrost dziecka nie jest możliwe bezpośrednie wykorzystanie tych pasów.
4. Przepis ust. 3 nie dotyczy przewozu dziecka taksówką osobową, pojazdem pogotowia ratunkowego lub Policji."
larkaa a co do wydania dziecka bez fotelika to też mit jeśli chodzi o Wrocław, a przynajmniej o szpital na Dyrekcyjnej. Julka opuściła ten szpital bez problemu bez fotelika

a tu co prawo o ruchu drogowym mówi na temat przewożenia dzieci: art. 39 Prawo o ruchu drogowym:
"3. Dziecko przewozi się w pojeździe samochodowym wyposażonym w pasy bezpieczeństwa w foteliku ochronnym lub innym urządzeniu do przewożenia dzieci odpowiadającym właściwym warunkom technicznym, jeżeli ze względu na wagę lub wzrost dziecka nie jest możliwe bezpośrednie wykorzystanie tych pasów.
4. Przepis ust. 3 nie dotyczy przewozu dziecka taksówką osobową, pojazdem pogotowia ratunkowego lub Policji."
Nathalie
Fan(ka)
Larkaa myślę, że chodzi tu o obciążenie kregosłupa, czyli jesli leżaczek rozkłada się na prawie płasko to chyba dziecko może tam dłużej przebywać?
Ja też słyszałam o specjalnych gondolkach z atestem do przewożenia dzieci, ale sama na pewno skorzystałabym z fotelika.

Ja też słyszałam o specjalnych gondolkach z atestem do przewożenia dzieci, ale sama na pewno skorzystałabym z fotelika.
reklama
Co do gondoli to wiem że np. szwagier zabierał swojego syna w gondoli właśnie.
My mamy zamiar zabrać młodą w foteliku.
Powiem Wam że u nas na szkole rodzenia koleś opowiadał takie historie co sie może stać dziecku które podróżuje w gondoli kiedy jest wypadek że aż mnie ciary przechodzą..
My mamy zamiar zabrać młodą w foteliku.
Powiem Wam że u nas na szkole rodzenia koleś opowiadał takie historie co sie może stać dziecku które podróżuje w gondoli kiedy jest wypadek że aż mnie ciary przechodzą..
Podziel się: