reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Zakupy -dla nas i dla lutowych pociech

Larkaa...kolor zupełnie nie ma znaczenia żadnego (chyba że zmienili przepisy:-D) ...oby tobie było wygodnie i nie był zbyt ciepły ...ja kupiłam sobie cieniutką bawełnę i z dość wąskimi rękawami ... to ułatwia karmienie... jak dla mnie ;-)
Co do materaca to ja mam taki za jakieś 130-150zł. moja teściowa mi kupiła w Polsce ale nie jest to gryka-kokos:no:...dlatego ,że w takie materace wchodzą( po jakimś czasie różne roztocza i robale) i mogą być niedobre dla alergików...ja mam jakiś nowy rodzaj pianki antyalergicznej ,która się dopasowywuje do ciężaru dziecka i nie odkształca się .. pianka jest dość twarda... no i ekspedientki bardzo doradzały na TAK .... ma też zdejmowany pokrowiec Moja teściowa taki mymyśliła:-) bo jest niby najlepszy :confused: No więc ja nie miałam szansy się wykazać ...bo pół wyprawki przysłali mi z Polski :-D

Łóżeczko mam z wyjmowanymi szczebelkami (trzema przednimi) to jest później bardzo korzystne jak dziecko zaczyna chodzić ..samo wyjdzie w ciągu dnia :tak:+ szuflada na dole ( zawsze tam coś chowałam niezbędnego ) więc to też na plus:-)

Mam kołderkę i płaską podusię + obijaki i przewijak na łóżeczko
Na początek na pewno będę miał rożek ...śpiworka nie kupuję bo uważam za zbyteczny;-)....
Ale każda z nas i tak wybierze co uważa za najlepsze dla siebie :-D;-)

reklama
no ja właśnie też słyszałam, że te gryka kokos są najgorsze, bo są najtańsze też :o i sama nie wiem, wszędzie spotykamy albo piankowo - kokosowe, albo kokosowe ale za 30 zł, które są tak cienkie, że się łamią, albo z kolei takie za 300 zł - a przecież tyle siana ciężko dać za materacyk :o
przydałby mi się wypośrodkowany za 150 zł jak Ty masz, ale nie mogę takich spotkać nigdzie:D

Po pierwsze Materace gryka kokos kosztuje w granicach 70-80 zl.
Po drugie te materace sa rewelacyjne, sprawdzone niedawno na mojej malutkiej siostrzyczce. Mala w ogole sie nie pocila na nim. A upały byly 30 stopni. Tylko na tym materacu miala suche plecki.
Po trzecie sa one naturalne! a nie zrobione z jakiegos sztucznego tworzywa.
Po czwarte po pewnym czasie na piance robią sie wglebienia.

Ostatnia edycja:
"Od urodzenia do 6 miesiąca życia dziecko śpi na stronie kokosowej, później można materac odwrócić na stronę gryczaną.

Właściwości łuski gryczanej:
- antyalergiczne
- antypotowe
- przeciwodleżynowe
- wspomaganie leczenia wad kręgosłupa i płaskostopia
Łuska gryki nie nagrzewa się od ciepła naszego ciała. Dzięki temu dziecko nie będzie się pocić używając materaca z łuską gryki. Daje to duże poczucie komfortu.
Taniny zawarte w łusce gryki hamują rozwój mikrofauny, która ma negatywny wpływ alergików. Chodzi tutaj o małe pajęczaki i roztocza. Także mikrofauna, taka jak pleśnie i grzyby jest skutecznie neutralizowana przez łuskę gryczaną."

Materace dla dzieci

a tutaj jest artykuł dlaczego te gryczane są dupowate, muszę jeszcze poszukać, bo w którejś książce albo czasopiśmie mam coś więcej na ten temat.

i serio, ostatnio pojechałam do lepszego sklepu, gdzie były 4 rodzaje materacy dla dzieci, i te gryczane były za 80 zł, a wszystkie inne za 300 zł
a od kiedy w Polsce to co najlepsze jest najtańsze?

tzn ogólnie my wszyscy spaliśmy na takich "materacach", że myślę, że to nie ma znaczenia, na słomie nasze dziecko też się wyśpi, ale jeśli już mamy wybierać to warto wiedzieć czy jest sens przepłacać, albo czy nie skrzywdzimy naszego dziecka oszczędzając na materacu

i proszę bez kłótni - ja książek nie pisuje, badań nie prowadzę, a o szkodliwości materacyków z gryki po prostu tylko słyszałam i czytałam:) :D

Co do materacyka to ja kupuję łóżeczko w ktorym już będzie materacyk- gryka, kokos i coś tam jeszcze- większość znanych mi dzieci spała na takich i rodzice chwalili..

Co do szlafroka to ja właśnie też zamierzam wziąć taki ciemno szary z froty- skrobnę mężowi:-D-bo teściowa chciała mi dać swój jakiś z polarku błękitnego ale ja np. wolę ciemny- stresuję się że moge poplamić.. i będzie nie ciekawie.. a tak to taki ciemno szary będzie ok;-)

Co do materacyka to nie mam pojęcia jaki to jest:zawstydzona/y::zawstydzona/y: był w komplecie z łóżeczkiem ale spisuje się świetnie bo ma już prawie cztery lat kacperek spał na nim długo i potem jego kuzyn też sypiał w łóżeczku no i teraz wrócił do nas w stanie praktycznie nie wskazuącym na użytkowanie. Żadnych zniekształceń wgnieceń i tego typu.
W łóżeczku też mam wyjmowane szczebelki i jest to REWELACYJNA sprawa

zapmarta
dziecko w pierwszych tygodniach zycia wcale nie widzi czarno i biało tylko najbardziej uderzają do niego niebieski i czerwony:-);-)

reklama
a my nabyliśmy wreszcie łóżeczko :))
JULIA - łóżeczko120x60 SUPER CENA!!! (503994530) - Aukcje internetowe Allegro

co do materaca to te kokos-gryka-pianka larkaa kosztują w granicy 100zł w sklepie, a czy są dobre czy złe, to średnio zaczynam mieć to wszystko gdzieś. skoro są na rynku to oznacza tyle, że są jakoś przebadane i można ich dla dziecka używać. robaki i roztocza są wszędzie, a chyba najwięcej ich za meblami a przecież nie odsuwamy ich codziennie aby posprzątać.

Do góry