reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Zakupy dla nas i dla dzieciaczkow - czyli to co kobiety lubia najbardziej :)

Na wiekszosci skarpetek - przynajmniej tych, ktore ja widzialam jest napisane w miesiacach, czyli 0-3, 3-6, 6-9,9-12
Podobne oznakowania widzialam na czapeczkach.

Ja niestety w niektorych sklepach widzialam rozmiary skarpetek np.13-15. Nie mam pojecia co oznaczaja, a poza tym to uwazacie ze warto jest kupowac takie cieple skarpetki, jesli nasz maluch przyjdzie na swiat w czerwcu? A co z rajstopkami?

reklama
Przedewszystkim to wszystko zalezy jak duze dziecko urodzimy. Moja bratowa urodziła synka 2,5kg i wszystkie ciuszki co były na 56 były za duze, moje dziewczyny wazyły 3,3-3,8 i te na 56 krotko nosiły. Skarpetki zawsze sie przydadza gdyz noworodki maja słabe krazenie krwi i czesto moga miec zimne stopy lub dłonie. Ja na wszelki wypadek kupie pare par rajstop nigdy nie wiadomo jaka pogoda bedzie. Z Zuzia jak chodziłam w ciazy to w maju były upały a jak ja urodziłam to w połowie lipca chodziłam w długim rekawie.

fotelik niestety musi być z najmniejsza waga starcza bardzo rożnie to zalezy jakie dziecko sie urodzi ale mysle ze rok to przesada My kupowaliśmy małej uzywany w komisie oczywiscie musi mieć atest i nienaruszone pasy-kazdy fotelik powinnien posiadac atest z data wazności potem jedzie sie na komisariat drogówki i życzliwy pan ogląda go czy jest zdatny czy nie Przynajmiej ja tak robiłam na śląsku ...Nasze jezdziły średnio do 6-7 miesiaca potem nogi wisiały poza fotelikiem Mozna kupić fotelik z wieksza wagą ale musi miec przynajmiej 3 pozycje ...czyli leżąca,pól leżąca i siedzaca dla starszego..

Co do skarpetek i czapeczek uwazam ze czapeczki wiązane pod brodą inne typu smerfetki zsuwają sie i odkrywaja uszy a to powazna sprawa u takiego maluszka Skarpetki najmniejsze z mozliwych rowniez ciepłe z frote dzieciaczki kopią a zimno idzie od nóg Rajstopki chyba bardziej dla dziewczynek do sukieneczek Oczywiscie lekarze zalecaja aby nie przegrzewac i maluszkom ubierać jedną warstwe wiecej niz sobie Czyli jezeli tobie jest ciepło w krótkim rekawie to maluszkowi zakładamy body z długim i okrywamy go czymś lekkim Jezeli tobie jest gorąco i duszno maluchowi wystarczy samo body Zwracajac uwage czy rączki stópki i nosek nie jest zimny lub gorący :)

Oczywiscie to moje zdanie i tylko ja sie nim kieruje Musicie podjąć decyzje same!!!

Bo ja widzialam takie malutkie niby napisane ze dla noworodkow, ale nie jestem pewna czy bedzie dobra. A jakie sa lepsze: z troczkami wiazane czy po prostu nakladane na glowke?
co do tego że czapeczka powinna być wiązana wszystkie moje koleżanki są zgodne w 100%, ale oczywiście każdy sam podejmuje decyzje.

Mój Misiek miał 3700 jak sie urodził, wszystkie ciuszki na 56 były za małe, do 6 m-ca, przybierał prwie po 1 kg na m-c, później mniej.Teraz kupuje ciuszki tylko na 62-68, co do czapeczek to lepsze sa te wiazane, bo te nakładane zsuwają się z główki jak maluszek leży.:-)

Niestety nie mogę pomóc. Ostatnio kupiłam czapeczkę na rozmiar 62 i Kalina powiedziała, że do szpitala będzie za duża :(.

Skarżypyta :-D:-D:-D

A co do czapeczki, to ja tę pierszą dla swojej Mysi miałam faktycznie ciupeńką - dzidźki, kiedy się rodzą naturalnie, mają nieco ściśnięte kości czaszki i przez to małe łebki.
Główki jednak szybko nabierają ludzkich kształtów i można zakładać większe czapeczki :tak:

Wiązana czapeczka nie będzie się przesuwała, ale sama się zastanawiam, czy chciałabym mieć coś zawiązanego w fałdkach szyi w czerwcu, kiedy jest gorąco ;-) Troczki można zawsze zostawić niezawiązane, albo obciąć ;-)

Co do fotelika to mozna kupic taki od 0 - 4 lat jesli nie bedzie sie bo montowac na wozek. Zdecydowanie najtanisza opcja.
KC11693_l.jpg

Jestem za nowym ze sklepu bo nikt nie jest w stanie nam powiedziec czy nie uczestniczyl ten fotelik w wypadku.

------------------------------

Jesli chodzi o czapeczki to ja jestem przeciwna wiazanym. Przed narodzinami Majeczki ogladalam wiadomosci jak mama zostawila dziecko w lekkiej bawelnianej czapeczce, wiazanej pod szyja do snu i maluszek sie udusil bo jakos dziwnie skrecil lebek i sznureczek sie naciagnal.
------------------------------------

Skarpeteczki frotowe to raczej na okolice wrzesien - pazdziernika lub przed badaniem krwi jesli pobieraja z pietki. Jak pieta jest cieplejsza maluszka mniej
boli a i krewka szybciej plynie.

No i to by bylo moje zdanie ;-)

Poprzygladam sie w warszawie czy znajde skarpetki 100% bawelny.

Bo ja musze sie wam przyznac, ze sie wogle na takich rzeczach nie znam. Poszlam ostatnio na zakupy i stalam posrod tych wszystkich ciuszkow i naprawde nie wiedzialam co kupic, co jest potrzebne. Oczywiscie wiem, ze body, pajacyki i spioszki, ale co wiecej to nie mam pojecia. :zawstydzona/y:

Jak bylam kilka dni temu w h&m to widzialam tyle roznych spodenek, ale jeansowych i tak mysle ze takie beda niewygodne dla malucha na poczatek. A dresik? Nie wiem sama co bedzie dobre, poza tym nigdy nie wiadomo jaka bedzie pogoda u nas w czerwcu i lipcu. Naprawde czuje sie tak zagubiona w temacie ubranek, nie wiedzialam ze to takie trudne, dlatego wszytskie wasze rady sa jak na wage zlota. :tak:

A to moja 1 zdobycz wylicytowana wczoraj na alegro-niemogłam sie powstrzymać:-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-)

Załączniki

• 546556808.jpg
    546556808.jpg
    7,5 KB · Wyświetleń: 28
  • 550438371.jpg
    550438371.jpg
    27 KB · Wyświetleń: 28
reklama
Z ciuszkow do dzidzi to ja mam narazie tylko takie na "niedziele" :-) tzn spodnie, sweterek, sukienka... Bo w domu to raczej w zaleznosci od temp bedzie body i pajac, albo sama pajac albo samo body. Te najpotrzebniejsze ciuszki dopiero kupie pozniej, moze ginka w przyblizeniu okresli czy dzidzia ma zadatki na grubaska ok 4 kg jak Stasiu czy raczej mniejsze...
A czapeczke to kupie taka 0-3 mc.Do Stasia mialam NEWBORN i byla za mala...zsuwala mu sie z glowki albo odciskala, takze jak tylko moglam wyjsc z domu to mu nowa kupilam.
Fotelik - na pocz mielismy takie nosidelko ktor mozna bylo do wozka zamontowac, ale juz tak od 9 mc zycia tamten byl wyraznie za maly i kupilismy wiekszy - 9-18 kg.
A to czy nie jest dzidzi za goraco to ja zawsze sprawdzalam kark i plecki - jak byly gorace - to rozbieranie, bo raczki czesto sa chlodniejsze niz reszta ciala. Ufff

Do góry