reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Zakupy dla nas i dla dzieciaczkow - czyli to co kobiety lubia najbardziej :)

Ja się teraz już mogę przyznać, że większość wyprawki już mam :zawstydzona/y:. Tak się złożyło, że Mała "odziedziczy" wózek, łóżeczko i wiele innych rzeczy po swoich siostrach ciotecznych:-).
Oczywiście jakieś ubranka nowe muszą być!

reklama
Mamusie, ja mam małe pytanie na które nie umiem sobie odpowiedziec: wiem ze rozmiar 56-62cm to taki mniej wiecej od 0-3 mieś.A jaki rozmiar dla maluszka jak będzie miał np. 6 mies czy 8 mies. Widze ze sa rozmiary 62 a potem od razu 68 cm. A co między? Czy 5 mies bobas to raczej 68 czy 62?Wiem ze głupie pytanie ale czasem sa rozmiary na allegro ciepłych rzeczy i nie umiem przewidziec czy beda dobre dla malucha ur. w czerwcu. Pozdrawiam:-)

Mamusie, ja mam małe pytanie na które nie umiem sobie odpowiedziec: wiem ze rozmiar 56-62cm to taki mniej wiecej od 0-3 mieś.A jaki rozmiar dla maluszka jak będzie miał np. 6 mies czy 8 mies. Widze ze sa rozmiary 62 a potem od razu 68 cm. A co między? Czy 5 mies bobas to raczej 68 czy 62?Wiem ze głupie pytanie ale czasem sa rozmiary na allegro ciepłych rzeczy i nie umiem przewidziec czy beda dobre dla malucha ur. w czerwcu. Pozdrawiam:-)

rozmiary zawsze są co 6 cm. nie opłacało by się kupować mniejszych bo okazało by się że co miesiąc czy dwa musisz zrobić nowe zakupy. znalazłam dla ciebie tabelkę z rozmiarami, trzeba jednek traktować te rozmiary niezbyt dosłownie, bo wiadomo że różnie dzieci rosną i się rozwijają. polecam bardzo pytać na allegro o dokladne rozmiary (długość rękawków itd) , bo różne firmy mają rózne rozmiary i to co u jednego jest 68 u drugiego jest 62.

Załączniki

• tabela.jpg
    tabela.jpg
    19,6 KB · Wyświetleń: 57
dee83, bardzo dziekuje za tabelkę . Okazało sie ze pokupowałam za duzo małych ciuszków.Musze sie przerzucic na wieksze rozmiary bo synus juz w sierpniu nie będzie miał w czym chodzic.Jesteście dziewczyny niezawodne!

Ostatnio edytowane przez moderatora:
ja od poczatku kupowałam tylko rozmiar 62. miałam dwie rzeczy 56 , wzięłam to do szpitala i praktycznie tylko ten jeden raz mały miał to ubrane bo już było małe a czapeczki w ogole nie dało się wcisnąć na główkę.
warto trochę większe kupować. podwinąć rękawki bo dzieciaczki rosną w mgnieniu oka.

Bo ja widzialam takie malutkie niby napisane ze dla noworodkow, ale nie jestem pewna czy bedzie dobra. A jakie sa lepsze: z troczkami wiazane czy po prostu nakladane na glowke?

reklama
A jak to jest z kupowaniem czapeczek i skarpetek? Na jaki rozmiar dla nowonarodzonego dziecka i na pierwsze 3 miesiace?

Na wiekszosci skarpetek - przynajmniej tych, ktore ja widzialam jest napisane w miesiacach, czyli 0-3, 3-6, 6-9,9-12
Podobne oznakowania widzialam na czapeczkach.

Ja mam dziewczyny natomiast inne pytanie odnosnie nosidelka/fotelika do samochodu dla noworodka. Jest na nich napisane, ze sa do 9 kg / niektore modele do 12 kg.
Pan w sklepie powiedzial nam, ze to znaczy, ze starczy na pierwszy roczek.
Tymczasem moja kolezanka ma coreczke, ktora ma niecale 4 miesiace (skonczy za kilka dni) i juz wazy 8 kg. Tak wiec kolejny kg to tylko kwestia tygodni.
Czy jakies doswiadczone mamusie moglbyby napisac jak mniej wiecej rozwija sie dzieco w kg i do ktorego miesiaca starcza taki fotelik / nosidelko jezeli pisze na nim, ze jest do 9 lub 12 kg?

Do góry