reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Zakupy dla mam i naszych skarbow

reklama
dziewczyny super sprawa z tym kontem zamiast prezentow, zamiast dostawac co raz jakies maskotki pieniazki by dzieciaczki konkretne mialy..
my mamy zalozony fundusz inwestycyjny z mysla o Julci, wplacamy tam po 250 zl miesiecznie, i przez 5 lat musimy wplacac regularnie, potem jak chcemy i potem sie wyplaca po 25 latach ( tak sie najbardziej oplaca) mozna oczywiscie wczesniej, ale chcemy dociagnac do tych 25, no chyba że Julcia bedzie potrzebowala predzej na jakies mieszkanko , ale 25 lat to akurat koniec studiow wiec moze tyle uda sie przetrzymac te kaske. Nie znamm sie na tym zupelnie ale z tego co nam doradzca mowil to to jest fajna sprawa bo wplaca sie po 250 zl przez 5 lat a po tych 25, nawet bedzie mozna za to mieszkanie kupic ( zalezy od ich inwestycji). :happy:

Olu to zadna tajemnica wiec napisze na forum;-) ...za urodzenie dziecka dostajesz jednorazowo ok 36 tys koron wiec to jest ok 18 tys zlotych..takze pieniazki sa bardzo duze..pozniej do ukonczenia pierwszego roku dostajesz co miesiac ok 1tys koron czyli ok 500zl...Potem od roczku do 3 lat 3 tys koron ok 1500zl i od 3 lat do ukonczenia 16 roku zycia chyba 1500 koron ale tego dokladnie nie wiem..Tutaj jest socjal bardzo dobry i naprawde dbaja bardzo o socjal dla dzieci..oczywiscie zeby dostac te pieniazki to trzeba byc tutaj legalnie....najlepsze jest to ,ze ja dostalam te pieniazki jeszcze przed urodzeniem Wikuni wiec zaufanie jest tutaj bardzo duze....no i tez opieka lekarska jest super ostatnio bylam z Wiki na kontrolnej wizycie i od razu dostal szczepionke przeciw Pneumokoka i to za darmo a w Polsce z tego co wiem to koszt jest wysoki btakiej szczepionki..naprawde jesli chodzi o opieke i socjal to jestem bardzo zadowolona:-)

Więc WIKI,tylko pozazdrościć,naprawde wspaniały kraj,skoro tak się opiekują matkami i ich dziećmi,my to nawet za 100 lat tak nie będziemy miały w Polsce! Taka jest rzeczywistość,o tym marnym becikowym trąbili jakby ósmy cud swiata powstał,smiech na sali poprostu!:wściekła/y: :no: :cool2: :-(
kaaala,super taka lokata,u nas po ustabilizowaniu sie naszej sytuacji z pracą tez pomyslimy o czyms takim!

O rany, kipe kasy dostajecie w tej Norwegii. Tutaj niestety nie daja nic:no: Tylko mleczko dostajemy za darmo, ale i to trzeba odnawiac co 6 miesiecy. Moj maly nie dostaje prezentow, bo nie ma od kogo, a wiadomo jak przyjda znajomi to kupia jakies ubranko, albo zabawke. Ale my i tak zalozylismy mu konto i co tydzien, od kazdego czeku wplacamy 20 USD, moze to niewiele, ale nie wybieram mu na nic. Pieluszki i cala reszte i tak mu kupuje, z tam juz sie troszke uzbieralo. No i jak by jakas kaske od kogos dostal, to tez na to konto pojdzie:tak: A mij maly tez juz sie kapie z nami, tak jak u Wioli, ktores z nas wlazi do wanny i sie z nim kapie, bardzo mu sie to podoba, a jak juz bedzie ladnie siedzial, to dopiero bedzie zabawa:-D

A u nas system socjalny jest do d.u.p.y. Doastajemy okolo 300PLN miesiecznie, a mozecie sobie wyobrazic ze przy tutejszych cenach to jest kwota dwoch paczek pampersow. Zadnego "becikowego" nie ma:( Pozatym przedszkola, jak pisalam w makabrycznej cenie CHF100 za DZIEN, no chyba ze zapisalas swoje dziecko do przedszkola "gminnego" piec lat przed jego urodzeniem, bo takie kolejki. No wiec prawie wszystkie mamy siedza w domu bo inaczej sie po prostu nie oplaca, chyba ze taka mama jest pania dyrektor i stac ja na przedszkole albo gdy znajdzie jakas tania opiekunke do dziecka no albo jest zapobiegawcza i uda jej sie "zalapac" do takiego gminnego przedszkola. Beznadzieja. A oni tu narzekaja ze przyrost naturalny taki niski, narzekaja narzekaja ale panstwo nic nie robi. Z tego co wiem w Niemczech byly teraz jakies reformy i pojawilo sie "kindergeld". Moze Krecik napisze, bo ja nie wiem jak to dokladnie wyglada. Ciekawe tak porownac sobie opieke socjalna.
No ale Skandynawia zawsze slynela z super systemu socjalnego, no gdyby jeszcze nie te podaaaaatki to bylby pewnie raj, nie WIKI?:)

Jagusiu to prawda podatki zabijaja tutaj 36% to jest poprostu kupe kasy:-( ...no ale dzieki temu wlasnie moga sobie pozwolic na taki socjal dla dzieci...podatki i mandaty sa baaaaardzo wysokie,wiem cos o tym bo juz dostalam mandacik:szok: ...6500koron ponad 3tys zl za przekroczenie szybkosci o 22km wiec do tej pory splacam bo rozlozyli mi na raty...
za przedszkole trzeba zaplacic ok 700zl mc ale jest szansa na tlumacza dla dziecka 2 razy w tygodniu po 2 godz takze tez nie jest zle...ogolnie jest super no gdyby nie podatki,mandaty i reszte pare innych rzeczy to byloby calkiem przyjemnie...ale i tak mi sie teskni do Polski i to bardzo:-)

hej dziewczynki, mam pytanko.Jesteśmy właśnie na etapie kupienia małej krzesełka do samochodu bo z obecnego juz wyrosła i nie chce w nim siedzieć.Byliśmy w sklepie i dostalam oczopląsu tyle tego wszystkiego jest:eek:. Chcielibysmy kupic juz jakies porządne krzesełko,żeby na jakis czas jej służylo. Może mogłybyście coś doradzić? Znacie jakieś godne polecenia kresełka?Byłabym bardzo wdzieczna bo naprawde nie chcialabym kupić jakiegoś badziewia:baffled::confused:

reklama
Asiu,spójrz na Maxi Cosi, ma rewelacyjne opinie,my mamy Cabrio i jest super tyle,że tez juz troche ciasnawy....chwalą tez Deltim,duzo na ten temat pisały czerwcówki,mają tam taki wątek o fotelikach samochodowych,zerknij sobie,ja kilka dni temu kupiłam gazete Olivia Baby,tam jest ocena i opis mnóstwa fotelików,napewno się zorientujesz! Powodzonka!

Do góry