reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Zakupy dla maluszka, przydatne adresy i nie tylko

hehehe, jakaś zacofana jestem, może dlatego że wózek mam po madzi, łóżeczko mam po madzi, nosidełko też itd itd...
ciuszki w większości po madzi, i po dziecku szwagierki które w styczniu miało roczek, więc na razie zakupy mi nie w głowie... choć na pewno mnie ruszy jak poznam płeć, bo wczoraj oglądałam body z przeceny, i chętnie bym wzięła ale były z samochodami, a jak będzie dziewczynka to co?;-):-D

ciekawe kiedy mnie ruszy na zakupy?:-D

co do prania, to madzi ciuszki prałam najpierw w loveli a potem też w normalnym proszku, nawet z naszymi, ale nie pamiętam jaka już była duża, w każdym razie chyba każda pralka już płucze parę razy, dwa minimum... nie ma co przesadzać, jak wyjdzie dziecku uczulenie to wiadomo ze trzeba jednak prać osobno...

i mała dopiska do ewy:

ja używałam mydełka dla noworodka a potem natłuszczałam ciało oliwką jonsona

gruszki nie używałam, choć kupiłam bo miałam z nią problem, wolałam przeczyścić nosek patyczkiem...

smoczki z nuka - ok, ja kupowałam tylko silikonowe, jakoś te żółte źle mi się kojarzą....

a co do ubranek, to 4 zmiany w rozmiarze 56 to wystarczy w zupełności... najlepiej kaftanik+śpioszki... madzia nawet w tym zestawie sypiała, bo to wierzgała była i żaden śpiworek nie miał szans powodzenia, becik użyłam ze dwa razy;-)

pieluchy tetrowe - ja miałam 20sztuk wystarczy... i faktycznie do tej pory np po kąpieli madzi włosy w nie wycieram, dodatkowo służyły podczas ulewania do podkładania pod dziecko, czy na poduszkę....

reklama
Witam drogie mamusie,

aleście się rozpisały, jak byłam w szpitalu. Ja niestety nie pomogę w zakupach bo nie mam żadnego doświadczenia.

Dla mnie ciuszki ważne żeby bawełniane nie sztuczne, a kosmetyki ponoć Nivei bo inne ponoć bardziej uczulające.

A wózek dla mnie ważne parametry to jego waga i wielkość żeby dzidziuś miał wygodnie i nie był ściśnięty.

Pozdrawiam serdecznie

Witaj Abigaill!
Czy już wszystko ok??
Ja jeszcze chciałam napisać, że tutaj jest troszeczkę inaczej z rozmiarami; pierwszy jest newborn, drugi od 0 do 3 miesięcy, trzeci 3-6, dalej 6-9, 9-12 i tak dalej. Trochę to ułatwia sprawę:)

z kosmetykami to różnie bywa...
podobno najlepszy penaten,
ja używałam jonsona i bambino, zresztą zwykle to co dostałam od kogoś, bo prezentów było co niemiara... nivea średnio mi podchodziła, jakoś mi źle się smarowało małą oliwką, wolałam właśnie jonsona, bambino miał za mocny zapach dla odmiany...

ja używałam jonsona i bambino, zresztą zwykle to co dostałam od kogoś, bo prezentów było co niemiara... nivea średnio mi podchodziła, jakoś mi źle się smarowało małą oliwką, wolałam właśnie jonsona, bambino miał za mocny zapach dla odmiany...

A może coś z APTEKI typu /; Mustella, Klorane, Olilatum...

Ja myślę, że nie ma jednego właściwego rodzaju kosmetyków dla dzieci i nie da się powiedziec , które są najlepsze :no: skóra kazdego dziecka ma inne wymagania podobnie jak skóra każdej z nas. Dla mojego szymonka Nivea Baby nadaje się wyśmienicie :tak::tak:, a po J&J i po Hippie dostał strasznego uczulenia:-(. Zreszta nawet mnie oliwka J&J podrażnia:dry::dry:

ja do pielęgnacji skóry, twarzy, pupci używałam i używam kosmetyków z apteki: emolium (krem do twarzy i emulsja do ciała), bepanthena (lotion i maść do pupy), linomag (olejek do kąpieli) jak dla mnie rewelacja!!!!
aaa... jedynie mydełka z nivei używam... johnson julie uczulał

Wow musiałam się wdrożyć bo zasuwacie ostro:) jeden poranek tu nie zaglądałam a tu tyyyle postów:)
I same dobre rady, super dziewczyny dzięki wielkie :-):-):-)
aniam- z kosmetykami AA próbowałam i wiesz co się okazało? Że jestem na nie uczulona:-D podobnie jak na aloes który mało kogo uczula a wręcz ma zbawienne działanie. Jak nie daj boziu młodzian odziedziczy skóre po nas to jestem ugotowana :-)
Anastazja- ja się wolę jak to ładnie określiłaś pieścić ze sobą niż potem smarować maściami zawierającymi sterydy. Z alergiami nie ma żartów, szczególnie teraz kiedy wszystko zaczyna się budzić do życia.

EWAII- to ja może przerzucę się na Lovellę?:) Lubię jak ładnie pachnie :-D:-D

reklama
Dziewczyny dzięki , nawet nie wiecie jak cenne jest to co piszecie , teraz mam ogólny pogląd na sytuacje i będę wiedziała co kupowac , bo tyle tego że można zwariować ...
Anastazja - wszyscy wiedzą o istnieniu mestelli ale zwykle mijają ją bokiem ze względu na cenę ..:)) przyznaj sama że nie są to rzeczy dla przeciętnego " zjadacza chleba ". zresztą są polskie rzeczy równie dobre i tanie .. ktoś pisał o ziaji.. dla mnie firma rewelacja i za grosze mam nadzieję że dla dzieci równie doba..

Anaklim - coś już wiem o tych twoich rozmiarach .. w ciucholandach takie kupuje :))

Nie wiem czy moge polecić ( bo w sumie nie mogę ) ale już kilka osób mi o tym mówiło zresztą zobaczcie same :
PODUSZKA do karmienia MALUSZKA ___ ROGAL ___ HIT (331959599) - Aukcje internetowe Allegro
podobno rewelacja, szczególnie jak kogoś często bolą plecy a i potem podobno też bardzo się przydaje ... ale pewnie wy już to wiecie :))

Do góry