reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Zakupy dla maluszka, przydatne adresy i nie tylko

info dla pierworódek;-)

nie wiem jak jest teraz ale za czasów madzi w szpitalu dawali prezent po porodzie: termometr do wody, mały sudocrem, małe skarpetki, parę broszurek i jeszcze parę drobiazgów:-D

potem oczywiście pocztą - bo w szpitalu wyraziłam na to zgodę - przysłali mi z nestle poradnik żywienia malucha z wyjaśnieniem co od którego miesiąca dawać...

myślę że teraz będzie podobnie:-D

sanya: jestem ciekawa tej listy wyprawkowej, możesz ją skrobnąć?

reklama
Korni, u mnie w szpitalu nie dawali, za to u pediatry co szczepienie to dostawałam jakąś torbę z gadżetami dla dziecka.

Abigaill - chusta dla osób z problemami z kręgosłupem? :szok: Chyba odwrotnie? Dziecko w chuście to niewygodny klops. Ja wytrzymałam jakoś 15 minut noszenia tobołka, wysiadł mi kręgosłup. :sorry2: Poza tym inna kwestia, że nie każde dziecko lubi noszenie w chuście wbrew pozorom, u mnie i znajomych raczej nie lubiły za bardzo...
Pierwszą chuste lepiej pożyczyć niż kupić... jak załapie to wtedy kupić

info dla pierworódek;-)

nie wiem jak jest teraz ale za czasów madzi w szpitalu dawali prezent po porodzie: termometr do wody, mały sudocrem, małe skarpetki, parę broszurek i jeszcze parę drobiazgów:-D
u mnie też tak było:tak::tak:dwie wielkie paki broszurek, poradników, próbek i innych gadżetów:tak::-)

W niemczech dali mi tyle probek kosmetykow ze do teraz ich mam troche:-D.

Sanya ja jako objaw ciazy mam krwawienie z nosa. Teraz mniej ale przy pierwszej to ciagle lazilam jak wampir. W pracy to az sie dziwnie na mnie patrzyli bo ciagle krwia umazana. Lekarka stwierdzila ze taka uroda.

Ja zamiast rogala mialam nowa duza poduche i na niej karmilam i mala sobie na niej spala. Tak ukladalam zeby byla pod katem.

Mialam tez taki ceratowy przewijak i mama kupila mi dwie powloczki flanelowe na poduszke ktore sluzyly jako pokrowiec. Teraz maja normalne zastosowanie.

Aniaklim mei tai bardziej uniwersalne i dobrze sie nosi dziecko dobrze przylega. Jak starsze to mozna na plecach tez nosic. Ta pierwsza dobra jak dzidzio maly i chce lezec potem najczeciej trzeba czekac az bedzie siedzialo. Ja planuje chuste narazie taka kolkowa mieka cos jak bebe lulu lulu lub hamalulu. Jak male bedzie chcialo to kupie chyba wiazana.

Mi się te chusty wogóle nie podobają jakieś takie zamotane :-)
Korni-jasne,nie wiem na ile ona może być przydatna ,każdy ma swoje widzimisię co do ilości ale oto lista (ostrzegam długa):
Ubranka:
4-5 bawełnianych śpiochów
4-5 bawełnianych kaftaników
2-4 body
4-5 bawełnianych koszulek
1-2 pajacyki
2-3 pary skarpetek
1 spodenki
4-5 ubranek dodatkowych związanych z porą roku narodzin dziecka ( np zima:kombinezon, rękawiczki, gruba czapka)
Karmienie:
wkładki laktacyjne
odciągacz pokarmu
butelka ze smoczkiem
szczotka do mycia butelek
Kąpiel i pielęgnacja:
wanienka
2-3 ręczniki
mydełko dla niemowląt
termometr kąpielowy
myjka
oliwka
krem do pupy
chusteczki nawilżające
waciki i patyczki kosmetyczne
szczotka do włosów
nożyczki
proszek do prania bez fosforanów
Apteczka:
70% roztwór spirytusu
jałowe gaziki
termometr
gruszka do nosa (aspirator)
sól fizjologiczna (lub morska)
Akcesoria:
wózek
łóżeczko
przewijak
fotelik samochodowy
lampka nocna
torba z przegródkami na spacer
Opuściłam część o pieluchach i pościeli mogę dodać jeśli chcesz.
To lista ze sklepu z akcesoriami dla dzieci i niemowląt więc jest aż nazbyt oczywista momentami :-) ale np skoro butelki to może i sterylizator?A tam nie wiem, nie znam się :-) Pewnie wyjdzie w praktyce jak już będzie bobo albo jak teściowa zajedzie za 2 tygodnie i zacznie mi sporządzać nową listę :-p:-p

reklama
Myśmy mieli takie nosidełko dla Kajka (Znacznie prostsze), jak tylko zaczął siedzieć. Hubert uwielbiał z nim śmigać. Wprawdzie wystarcza na jakieś dwa, góra trzy miechy, ale u nas się sprawdziło.. Np, blisko do sklepu, nie musisz tachać wózka...

A sterylizator dobry pomysł, można też po prostu wygotowywać butelki.

Do góry