reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Zakupowo - Wyprawkowy

reklama
Osobiście nie znam żadnego dziecka powyżej 7r.ż., które jeździłoby w foteliku.Dziesięcio czy dwunastolatka w foteliku to już sobie całkiem nie wyobrażam. Wszystkie znane mi dzieci ok. 6r.ż. przesiadały się na podkładki. Nawet nie wiem czy wzrostowo foteliki do 36kg wystarczają do 12 lat, bo większość dzieci w pewnym momencie zwyczajnie nie chce już w nich jeździć.

Nie sądzę by moje dziecko w wieku 5-6 lat osiągnęło wagę 36 kg ale może się mylę....
Poczekamy, zobaczymy.

[h=3]"Jaka powinna być średnia waga dziecka w zależności od wieku i wzrostu[/h]DZIEWCZĘTA
Wiek dziecka -2 lata - średni wzrost dziecka - 80-89 cm - średnia waga dziecka - dziecka - 10-14 kg
Wiek dziecka 4 lata - średni wzrost dziecka - 94-105 cm - średnia waga dziecka - 14-18 kg
Wiek dziecka 6 lat - średni wzrost dziecka - 106-120 cm - średnia waga dziecka - 17-24 kg
Wiek dziecka 8 lat - średni wzrost dziecka - 117-132 cm - średnia waga dziecka - 21-30 kg
Wiek dziecka 10 lat - średni wzrost dziecka - 128-144 cm - średnia waga dziecka - 25-40 kg
Wiek dziecka 12 lat - średni wzrost dziecka - 142-156 cm - średnia waga dziecka - 34-50 kg
Wiek dziecka 14 lat - średni wzrost dziecka - 152-168 cm - średnia waga dziecka - 45-63 kg
Wiek dziecka 16 lat - średni wzrost dziecka - 154-170 cm - średnia waga dziecka - 47-67 kg
CHŁOPCY
Wiek dziecka 2 lata - średni wzrost dziecka - 83-91 cm - średnia waga dziecka - 12-15 kg
Wiek dziecka 4 lata - średni wzrost dziecka - 97-108 cm - średnia waga dziecka - 15-19 kg
Wiek dziecka 6 lat - średni wzrost dziecka - 109-122 cm - średnia waga dziecka - 18-24 kg
Wiek dziecka 8 lat - średni wzrost dziecka - 120-134 cm - średnia waga dziecka - 21-30 kg
Wiek dziecka 10 lat - średni wzrost dziecka - 130-145 cm - średnia waga dziecka - 25-37 kg
Wiek dziecka 12 lat - średni wzrost dziecka - 140-156 cm - średnia waga dziecka - 30-46 kg
Wiek dziecka 14 lat - średni wzrost dziecka - 154-170 cm - średnia waga dziecka - 40-60 kg
Wiek dziecka 16 lat - średni wzrost dziecka - 165-182 cm - średnia waga dziecka - 50-72 kg...."

zresztą wg mnie to wszystko też zależy od konstrukcji fotelika, czy można na tyle wysunąć w górę, aby to miało ręce i nogi :)
a druga sprawa.... moje dziecko nie ma nic do chcenia.... chodzi o bezpieczeństwo, więc jeśli w fotelik mieścić się będzie, to będzie w nim jeździło...

Wydaje mi się, że podkładki nie są aż tak bezpieczne, więc też póki się da to moje dziecko będzie jeździło w foteliku.

Kaniu to nie tylko kwestia wagi, ale też wzrostu a u starszego dziecka również chęci.
Moja córka 36 kg osiągnie chyba około 18r.ż., więc powinnam ją do tego czasu wozić w foteliku? :-D Raczej nie bardzo. Wartości podawane przez producentów są orientacyjne. Najmniejsze foteliki 0-9kg niektórym dzieciom starczają do roku a innym już dużo wcześniej trzeba je wymieniać na większy, bo wystają im główki. Podobnie jest z kolejnymi fotelikami. Przy starszych dzieciach dochodzą jeszcze kwestie ich chęci (Skoro wszystkie koleżanki/koledzy jeżdżą na podkładkach, to ja też chcę, bo nie jestem już dzidziusiem). Nie chciało mi się przy każdym wyjeździe awanturować z córką, skoro mogłam ją posadzić na podkładce i mieć święty spokój :tak: Moim zdaniem podkładki są równie bezpieczne jak foteliki, jeżeli dziecko jest odpowiednio duże. Skoro nam wystarczają pasy, dużemu dziecku też wystarczą, pod warunkiem, że podkładka zapewni właściwe ich zapięcie.

Ostatnia edycja:
Aniawa rozumiem, ale uważam że bezpieczeństwo jest najważniejsze więc jak długo będzie opcja jeżdżenia w foteliku tak długo będziemy jeździć. Dlatego podałam średnią wagę i średni wzrost dla dziewczynek i chłopców.
Każde dziecko jest inne, inaczej się rozwija, rośnie w górę czy wagowo. Nie ma co porównywać tylko kierować się zdrowym rozsądkiem i bezpieczeństwem.

No cóż :) Wszystko wyjdzie w praniu, niby Cybexy są do max 150cm i 36kg, czy będzie chciało jeździć to też się okaże, w każdym razie będę robiła wszystko, żeby jednak w tym foteliku posiedział jak najdłuzej się da :)

reklama
Wiadomo, że każdy stara się, by dziecko jak najdłużej jeździło w foteliku. Bez przesady by drobnego, niskiego 5-latka przesadzać na fotelik, bo ma taki kaprys :happy2: Chodziło mi tylko o to, że nie ma co się nastawiać, że fotelik wystarczy nam do 12 r.ż., bo tak napisał producent. Po prostu większość dzieci dużo wcześniej przestaje jeździć w foteliku a nie wierzę by wszyscy rodzice mieli w nosie bezpieczeństwo swoich pociech :tak:
Kaniu zgadzam się w 100%!

Do góry