Wybór materaca jest troszkę łatwiejszy niż wybór wózka. Musisz zdecydować ile na to kasy chcesz przeznaczyć. Generalnie są piankowe - do du..., z ziarnami chyba gorczycy, sprężynowe i lateksowe. czasem niektóre z nich maja gdzieś jeszcze dodany kokos.
Piankowe najtańsze ale się odkształcają, są generalnie cienkie.
Sprężynowe no to jak uważasz, często też mają kokos.
Kokos podobno działa przeciwgrzybiczo.
Lateks jest podobno najlepszy ale oczywiście najdroższy i taki materac w miarę rozsądnej cenie z lateksu znalazłam za ok 180 zł, w ikei po 300, w innych sklepach tylko drożej.
Wątpliwości czytałam nt tych ziaren, że nie wiadomo co to, że odpad produkcyjny itd. Wydaje mi się, że nawet jeśli odpad, to nie znaczy, że nie można tego używać. Jakieś przecież próby przechodzi.
Dla mnie najważniejsze, żeby mial zdejmowaną poszewkę do prania, żeby mógł się odwracać na drugą stronę.
Niektóre mają tak, że z jednej kokos, z drugiej ziarna i jedna strona jest dla noworodka, a druga po paru miesiącach.
takie rozwiązanie mi się nie podoba, materac trzeba przekładać regularnie, żeby się nie odkształcił. I wietrzył.
I tak zawsze trzeba mieć taką matę, żeby materac się nie zmoczył, więc dziecko nie śpi jakoś bezpośrednio.
Bobo VIP Memory, cena od: 189.00 z