reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Zakupowo Wyprawkowo Mamusiowo Dzidziusiowo

Miałam nie wychodzić z domu... :zawstydzona/y:
Zobacz załącznik 433968Zobacz załącznik 433970Zobacz załącznik 433971Zobacz załącznik 433972

Czy u Was też te wszystkie ciuszki mają różowy kolor, czy tylko mój monitor tak przekłamuje? Bo one oprócz tej tuniki i spodenek wcale nie są różowe...

No to babcia poszalała :-D
Oj jskie cudenka, a ten zestawik gerty i sukienusia boskie:tak:. ( u mnie tez rozowo widac)

Oj jak wam dobrze kobity ze juz wiecie co tam wam w brzuszkach buszuje i mozecie szlec z zkupkami, ja ciagle unisex kupuje;-).

reklama
Ciuszkowe cudeńka!!:-D

Ja w sumie cieszę się, że dużo rzeczy czeka na mnie po bratanicach męża, ale przez to mam opory w kupowaniu, żeby nie było za dużo a tak mnie korcą niektóre ubranka!! ehh...chyba pójdę jednak coś kupić;-)

Słodkie te ciuszki, ja kupiłam pare jeszcze w pl, a potem zostałam zasypana więc juz koniec kupowania jeszcze dwie osoby mają dzieci powyżej roku i się spytały czy zbierać mi ciuszki po nich, więc się już nie martwię. Teraz łózeczko, pościel itp. Dziś jeszcze dostałam podgrzewacz tt i kuzynka zaoferowała mi wózek po synku Jane więc muszę tylko gondole dokupić.

Maćku mnie też wyglądają na różowe... poza tym wydaje mi się, że miałaś nic nie kupować na razie;-):rofl2:
No wiem...:zawstydzona/y:

Ciuszkowe cudeńka!!:-D

Ja w sumie cieszę się, że dużo rzeczy czeka na mnie po bratanicach męża, ale przez to mam opory w kupowaniu, żeby nie było za dużo a tak mnie korcą niektóre ubranka!! ehh...chyba pójdę jednak coś kupić;-)

Słodkie te ciuszki, ja kupiłam pare jeszcze w pl, a potem zostałam zasypana więc juz koniec kupowania jeszcze dwie osoby mają dzieci powyżej roku i się spytały czy zbierać mi ciuszki po nich, więc się już nie martwię. Teraz łózeczko, pościel itp. Dziś jeszcze dostałam podgrzewacz tt i kuzynka zaoferowała mi wózek po synku Jane więc muszę tylko gondole dokupić.
Ja też mam sporo ciuszków od siostry, ale że to po chłopcu to mam pretekst do kupowania :-D

mnie zakup wózka przeraża. Mam nadzieje iż odkupie od znajomych - jak nie to będe chyba losowac i zdam się na slepy los.

A łóżeczko będe miała pozyczone. Materacyk tylko nowy ,usze kupić. Jakie polecacie?

ja mam pytanie do doświadczonych mam - chodzi mi o odpowiedni rozmiar czapeczki do wieku i tak samo bucików bo dla mnie to czarna magia :eek: jeszcze jak gdzieś podadzą wiek dzieciątka np.0-3 mc to ok ale te rozmiary... poratujcie niedoświadczoną koleżankę

Wybór materaca jest troszkę łatwiejszy niż wybór wózka. Musisz zdecydować ile na to kasy chcesz przeznaczyć. Generalnie są piankowe - do du..., z ziarnami chyba gorczycy, sprężynowe i lateksowe. czasem niektóre z nich maja gdzieś jeszcze dodany kokos.
Piankowe najtańsze ale się odkształcają, są generalnie cienkie.
Sprężynowe no to jak uważasz, często też mają kokos.
Kokos podobno działa przeciwgrzybiczo.
Lateks jest podobno najlepszy ale oczywiście najdroższy i taki materac w miarę rozsądnej cenie z lateksu znalazłam za ok 180 zł, w ikei po 300, w innych sklepach tylko drożej.
Wątpliwości czytałam nt tych ziaren, że nie wiadomo co to, że odpad produkcyjny itd. Wydaje mi się, że nawet jeśli odpad, to nie znaczy, że nie można tego używać. Jakieś przecież próby przechodzi.

Dla mnie najważniejsze, żeby mial zdejmowaną poszewkę do prania, żeby mógł się odwracać na drugą stronę.
Niektóre mają tak, że z jednej kokos, z drugiej ziarna i jedna strona jest dla noworodka, a druga po paru miesiącach.
takie rozwiązanie mi się nie podoba, materac trzeba przekładać regularnie, żeby się nie odkształcił. I wietrzył.

I tak zawsze trzeba mieć taką matę, żeby materac się nie zmoczył, więc dziecko nie śpi jakoś bezpośrednio.

Bobo VIP Memory, cena od: 189.00 z

ja mam pytanie do doświadczonych mam - chodzi mi o odpowiedni rozmiar czapeczki do wieku i tak samo bucików bo dla mnie to czarna magia :eek: jeszcze jak gdzieś podadzą wiek dzieciątka np.0-3 mc to ok ale te rozmiary... poratujcie niedoświadczoną koleżankę

Wprawdzie nie jestem doświadczona mamą, ale moje własne przemyślenia:
Malutki rozmiar: 56.
Masz szansę założyć zaraz po urodzeniu. Dziecko jest dość pokurczone więc zanim się rozprostuje. Albo po prostu nie będzie zbyt duże. Moja siostra mówiła, że u dwójki swoich dzieci nie miała szans założyć 56 bo było za małe.
Ja kupiłam parę bodziaków, resztę będę zawijać :-)

Dalej rozmiar 62 teoretycznie na 0-3 miesiące - wg tesco;)
Najwięcej rzeczy mam z tego rozmiaru. Dziecku nie będzie przeszkadzać troszkę za duże, wydaje mi się, iż na początku zakładanie jest i tak problematyczne i upierdliwe więc po co sobie jeszcze zwiększać problem rozmiarem zbyt małym.
Czapeczki też kupiłam na 62 ja mam dość duży garnek więc jak się dziecko w mamusię wrodzi to masakra :sorry:
W razie czego jakieś 2 czapeczki zawsze można skoczyć do sklepu i kupić nawet w szpitalu.

Zbyt często słyszałam teksty matek: oj, już dziecko wyrosło a jeszcze ani razu nie założyliśmy:szok:

Ostatnio chyba w h&m widziałam rozmiar 40 ale to już było, że na tiny baby więc na wybitne wcześniaczki. A tego nie przewidzisz.

Pozdr:-)

MsMickey dziękuję
mnie głównie chodziło o czapeczki i buciki bo w reszcie to się już jakoś odnalazłam ale chyba rzeczywiście czapeczki mają rozmiary jak ubranka
no ale co z bucikami?

reklama
Do góry