reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Zakupowe szaleństwo

koncza sie wyprzedaze wiec zaszalalam i kupilam spodniczke na gumce, ktora sobie juz wczesniej upatrzylam
:D
poza tym zakiecik szary z wysokim stanem, tak ze brzuszek calkowicie sie miesci :D
jak sie ciesze, bo mialam dosyc chodzenia w jednych dzinsach i tego ze wszystkie sweterki podjezdzaja mi mniej wiecej pod pachy ;)

no a do tego jeszcze mega super stanik, ktory jak wlozylam to szczeka mi opadla, ze tak idealnie lezy!
taki brudnorozowy z koronkami i solidnym podparciem :D
premiere planuje na slubie ;D

reklama
Agaciulka28 pisze:
Tutaj są te wózki peg perego i to wyjątkowo niedrogo, to jest głęboki ze spacerówka komplet http://www.sklep-bambino.pl/index.php?cPath=29_31&sort=2a&filter_id=27 ,
a tutaj sa te wózki ROY http://www.implast.com.pl/ , a kupic je mozna w sklepie bambino, którego tez podałam stronke  :)
Dzięki :) ja już siedzę i oglądam to wszystko z tych sklepów netowych i wiem że nic nie wiem :( głupieję - ciężko żyć w dzisiejszych czasach osobie która by chciała wybrać perfekcyjnie - rozważyć wszystkie opcje i wybrać najlepszą :) można się rozchorować z nadmiaru informacji :) Przerabiałam to już przed ślubem... ostatnio przy remoncie łazienki...a teraz znów :D nie powiem żeby to nie było przyjemne - oglądanie wózków, łózeczek, ciuszków....ale pochłania naprawdę mnóstwo czasu i energii!!

Pędzę się pochwalić, co kupiliśmy naszej Maleńkiej - skoro już wiemy, że to dziewczynka, stwierdziliśmy, że musi dostać jakieś "dziewczyńskie" ciuszki :) Takie słodkie rzeczy oglądaliśmy, że mogłabym pół sklepu wynieść, ale obiecałam sobie, że na razie nie będę szaleć z zakupami. Tak po troszku, a poważniej już pod koniec.

No, ale wklejam, co Ola dostała od tatusia i mamusi...

momdadjpg6ik.jpg

i jeszcze to...

serce3yu.jpg

a to kupiliśmy jeszcze zanim się okazało, czy będzie chłopiec, czy dziewczynka...

koszulkazmisiemjpg2qi.jpg

I co Wy na to?

wow:)) to my na to:))))) ja dostane ubranka po chrześniaczce- więc na razie w nic się nie zaopatruję- w przypadku chłopczyka- pewnie troszkę dokupię, a dziewczynki to nie będzie sensu,dostanę mnóstwo ubranek, których moja chrzesniaczka nawet nie zdażyła raz założyć, a wiadomo co odwiedziny znajomych to nowa kolekcja ubranek:)), a co do wózka i łóżeczka- to mają się tym zająć przyszli dziadkowie i babcie :))) jak ja trafię już na salę-uważam, że doświadczeni rodzice wybiorą najlepiej, a po drugie na pewno sprawi im tą dużą frajdę:) Ja tymczasem mogę się skupić na urządzaniu mieszkanka- jeszcze sporo zostało do zrobienia- i oczywiście finansowo troszkę odetchnać- bo wiadomo maleństwo to spory wydatek- a jeszcze większy jak już będzie dorastać.

Śliczne te twoje ubranka, a jakie rozmiary kupujesz i jaki rozmiar skarpeteczek?? :)
Ja też chwale sie swoimi ostatnimi zakupami, tatus wybierał :D hahaha :laugh:

a ja wcale nie mam ochoty na zakupy to chyba przez ten ciągły ból ręki miało być z dnia na dzień lepiej ale wcale nie jest- dzisiaj w nocy znowu osiągnąl apogeum...mam już czasami wszystkiego dosyć..co do wózka to jego zakup planujemy jak zdejmną mi gips wóczas będę bez przeszkód mogła go wypróbować i kupić - być może na początku kwietnia uwolnią mnie z niego...ciuszki to już mam - kupiłam większość cudownych takich " męskich"na allegro wielką pakę są cudowne.....mam też część po córci ale musiałam odłóżyć sporo ..wiecie w róż€ jakoś nie widzę mego synka hihihi :)

Oj, Olu, strasznie mi Ciebie żal... Ale z każdym dniem bliżej końca męki... Trzymam kciuki, żeby Cię bardzo nie bolało...

Agaciulka, ubranka kupuję rozmiar 56, 62... Słyszałam, żę mniejszych nie ma sensu, bo Maleństwo ponosi tydzień i do szafy. A jak będzie lekko lużne, to dramatu nie będzie, a na dłużej starczy. I dziecko latem nie będzie takie poobciskane... A skarpeteczki to kupuję w ogóle na 3-4 miesiące (niestety rozmiaru w cm teraz nie pamiętam, ale postaram się na jutro sprawdzić, jak nie zapomnę) - one są elastyczne, więc zjechać z nóżki nie zjadą, a Małej będzie wygodniej. Poza tym dzieci moich koleżanek ostatnio rodziły się z takimi dużymi maleńkimi stókami, że te pierwsze rozmiary to chyba na jeden palec by sie dało założyć :)

A Wy jakich rozmiarów szukacie?

Olus...trzymaj sie dzielnie..jeszcze troszeczkę i po wszystki..a za pare miesiecy Dzidzius wszystko wynagrodzi:)!

Aniu i Aniulko- ciuszki świetańskie:)
Ja tez kupiłam ostatnio body dwie pary - z krótkim i długim rękawkiem. Rozmiary to tak jak piszesz AniuS- 56/62..Mam podobne zdanie. Dzidziusie tak szybko rosną..a te 56 wcale nie bedzie tak wielkie- ba nawet moze być akurat:):)- ja i mąż jestesmy wysocy:) i choc to nie reguła, na malutką kluseczkę (52cm:) sie nie nastawiam:)

reklama
Wyprawka dla noworodka :) zerknijcie:)

Zacznijmy od pomieszczenia w którym będzie przebywało maleństwo. Początkowo, ze względów praktycznych, warto jest łóżeczko dziecka postawić w pokoju rodziców. Obok łóżeczka powinien znaleźć się kącik do przewijania. W pokoju, w którym będzie spało dziecko, warto zamontować lampkę nocną, aby nie rozbudzać niemowlęcia w trakcie nocnego przewijania. Należy również pamiętać aby nigdy nie zostawiać dziecka bez opieki na stoliku do przewijania. Nawet jeśli jest to noworodek, który nie wydaje nam się na tyle ruchliwy, żeby spaść. Już wiemy jak powinien wyglądać pokój, przejdźmy więc do wyposażenia. Najlepiej sporządź listę potrzebnych Ci rzeczy:

1. Łóżeczko - to bardzo ważna inwestycja, będzie służyło Twojemu dziecku do około trzeciego roku życia. Może to być łóżeczko drewniane, z regulowanym poziomem. Powinno mieć ATEST.
2. Materac - dopasowany wymiarami do łóżeczka, zaopatrzony w zdejmowany pokrowiec, który można prać. Również powinien posiadać ATEST.
3. Kocyk i kołderka - nadające się do prania w pralce.
4. 3 prześcieradła i 3 poszewki.
5. Wanienka i termometr do sprawdzenia temperatury wody.
6. Wózek głęboki lub uniwersalny - powinien być obszerny, dobrze amortyzowany, koniecznie z ATESTEM.
7. Fotelik samochodowy - oczywiście jeśli masz samochód. Powinien być dostosowany do wieku i wagi dziecka, aby zapewnić dziecku wygodną, bezpieczną jazdę i oczywiście nie zapłacić mandatu. Należy również pamiętać o tym, że fotelik, w którym będzie przewożony noworodek powinien być zamocowany tyłem do kierunku jazdy. W przypadku malutkiego dziecka ma to bardzo duże znaczenie, gdyż główka noworodka w proporcji do reszty ciała jest dość duża i na dodatek dziecko nie jest w stanie jej samo utrzymać. Podczas nagłego hamowania główka bezwładnie leci do przodu, co może doprowadzić to tragedii. Jeśli jednak fotelik zamontowany jest tyłem do kierunku jazdy, sytuacja taka nie zaistnieje.
8. Ubranka - wybieraj raczej te z włókien naturalnych, na początek rozmiar 62, ale pamiętaj, że noworodek bardzo szybko rośnie, więc nie kupuj zbyt wielu ubranek w jednym rozmiarze.
Przykładowe ubranka:
o pieluchy tetrowe - 40szt (mniej jeśli chcesz używać jednorazowych)
o pieluchy flanelowe - 5szt
o koszulki lub body - 4-6szt
o kaftaniki - 4-6szt
o śpioszki lub pajacyki - 4-6szt
o luźne skarpetki (zakończone ściągaczem) - 4 pary
o czapeczki - 2 cienkie, 1 gruba
o śpiworek z kapturem
o sweterek
o śliniaczki frotte lub flanelowe + 1 nieprzemakalny
o ręczniki kąpielowe - 2szt

Pamiętaj aby przed pierwszym użyciem wyprać ubranka w bezzapachowych płatkach mydlanych i wyprasować.
9. Kosmetyki - wszystkie z napisem 'dla niemowląt':
o mydło lub płyn do kąpieli
o oliwka
o krem przeciw odparzeniom
o zasypka
o miękką szczotkę do czesania niemowlęcia
Może się okazać, że Twoje dziecko jest uczulone na kosmetyki danej firmy, nie przerażaj się tym. Zmień kosmetyki i uważnie obserwuj skórę dziecka podczas każdego przewijania czy kąpieli. Jedna dobra rada, zanim przystąpisz do zakupów, zapytaj przyjaciół, znajomych, rodzinę czy nie mają schowanych niezniszczonych ubranek po swoich dzieciach, wanienki, wózka lub innych drobiazgów, które chcieli by Ci podarować. Może się okazać, że przyszła babcia przygotowała już całą wyprawkę, a Ty w efekcie będziesz miała 4 wanienki, 2 wózki i ubranka dla trojaczków.
Co zabrać do szpitala? (niekoniecznie w dniu porodu, ale na pewno w dniu wypisu ze szpitala):
• kaftanik
• śpioszki
• czapeczkę
• pieluszkę jednorazową
• 2 pieluszki tetrowe
• kocyk do zawinięcia dziecka
• rożek (becik) lub inną rzecz do której włożysz niemowlaka
Pamiętaj wszystkie rzeczy muszą być dostosowane do pory roku.

Do góry