reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Zakupowe szaleństwo

A ja dzisiaj przeglądałam ubranka po moim Bartku i przeraziłam się. To niemozliwe że dzidzia po urodzeniu jest taka malunia. Ratunku one wygladają jak dla lalki. Bartek ma teraz większe pluszaki ???
Ciekawe czy przypomnę sobie " instrukcję obsługi noworodka"

reklama
hihi, ja ostatnio ciagle jakies maluchy widze, wiec wielkosc moge sobie wyobrazic, ale tez nie moge sobie przypomniec jak to sie "obslugiwalo" noworodka!
a na pewno majac 14lat przewijalam mojego malego brata i na spacery z nim chodzilam, przebieralam go i w ogole! a to juz tak daaaawno bylo!maly niedlugo 11lat skonczy.
jedyne czego nigdy nie robilam to kapiel takiego malenstwa, ale mysle ze dam rade!

w nastepna srode bede przegladac rzeczy po moim rodzenstwie, wiem, ze czesc jest sliczniusia
np granatowy, welurowy spioszek z bialym kolniezykiem marynarskim i jakims kroliczkiem(chyba firmy lapin)
pare rzeczy z tej serii zostalo w domu, bo sa poprostu urocze.

Ja tak się bałam dotykać maleństwa po urodzeniu, że jak rozwinęłam pampersa i zobaczyłam w nim "przesyłkę" to...................

zawinęłam go w tą samą pieluche i pobiegłam po pomoc do położnej ;D ;D ;D ;D

przeszło mi dopiero jak połozne powiedziały mi że takiemu maleństwu naprawde ciężko zrobić krzywdę. Wbrew pozorom jest bardzo eleastyczne.

a i chciałam przegryżć aortę każdej pielęgniarce która robiła mojemu maleństwu szcepienie ;D

hihi :D
my sobie dzisiaj zartowalismy z mycia dzidzi przy przewijaniu......w koncu najlatwiej byloby takiego malucha poprostu oplukac w wanience pod bierzaca woda jakos.....ale potem przypomnialy mi sie takie nawilzane chusteczki ;D

Ja tez zaczynam o tym myslec powoli, zwlaszcza ze wczoraj u bratowej zobaczylam juz pokoik i wszystko gotowe na wyprawe do szpitala na 8 lutego. Te rzeczy maciupenkie, przyrzady, przewijak, lozeczko, karuzela z muzyczka nad lozeczkiem i mase innych cudnych rzeczy  :) Zastanawiam sie, ze w sumie przy cesarce szkola rodzenia mi nieptrzebna, a pielgnacje noworodka moge sie nauczyc na zywym okazie jak bratowa juz urodzi  ;D Zawsze to lepiej, co myslicie?

Acha, jeszcze to jakby sie komus przydalo :)
Wyprawka dla malucha
Ubranka
• 5 sztuk kaftaników z długimi rękawami (wiązanych z boku)
• 5 sztuk body zapinanych na zatrzaski z boku
• 4 bawełniane pajacyki
• 2 cieplejsze pajacyki
• 4 bawełniane koszulki bez rękawków (do zakładania pod pajacyki)
• 5 par śpioszków
• 3 - 4 pary skarpetek bawełnianych
• 2 ciepłe bluzy lub sweterki zapinane z przodu
• 2 cienkie czapeczki bawełniane zawiązywane pod brodą
• gruba czapka, szaliczek i rękawiczki (dla dziecka urodzonego w chłodniejszych miesiącach)
• kombinezon – śpiwór (dla dziecka urodzonego w chłodniejszych miesiącach)

Kosmetyki i artykuły higieniczne
• mydło lub płyn do kąpieli
• myjka
• oliwka pielęgnacyjna
• krem na odparzenia (np. Sudocrem, Linomag)
• zasypka (puder, można też używać mąki ziemniaczanej – będzie ona też przydatna do zrobienia delikatnego krochmalu (do kąpieli) w przypadku podrażnień skóry maluszka
• miękka szczoteczka do włosków
• nożyczki do obcinania paznokci z zaokrąglonymi końcami
• płatki kosmetyczne (przydatne do obmywania twarzy dziecka i okolic oczu)
• miseczka na wodę do obmywania twarzy malucha
• patyczki do uszu (specjalne dla dzieci)
• gumowa gruszka do oczyszczania noska
• proszek do prania przeznaczony dla niemowląt
• chusteczki pielęgnacyjne nawilżone
• zestaw do przemywania pępka (70% spirytus lub Gencjana, gaziki, patyczki jednorazowe)
• sól fizjologiczna do przemywania oczu lub czyszczenia noska
• termometr do mierzenia temperatury dziecka
• wkładki laktacyjne dla mamy

Inne
• 2 ręczniki kąpielowe
• wanienka (bardzo wygodna jest wanienka ze stelażem)
• termometr do sprawdzania temperatury wody
• pieluchy tetrowe (ilość zależna od tego, jakich pieluch będziesz używać do przewijania malucha, jeśli zdecydujesz się na tetrę, to kup ok. 40 sztuk)
• pieluszki jednorazowe
• 2-3 pieluchy flanelowe
• wózek (pamiętaj o folii przeciwdeszczowej, parasolce i osłonce z siateczki przeciwko owadom – szczególnie przydatna latem). Nie zapomnij również o torbie podręcznej, w którą zpakujesz rzeczy potrzebne poza domem.
• fotelik samochodowy
• łóżeczko, deska do przewijania
• materacyk
• kołderka, poduszka (wybierz takie, które można prać w pralce)
• 2-3 zmiany bawełnianej pościeli i 3-4 prześcieradła (ewentualnie ceratka do podłożenia pod prześcieradło)
• kocyk, rożek
• 1-2 butelki i smoczki w razie konieczności wprowadzenia mleka modyfikowanego
• 3-4 śliniaczki
• podgrzewacz do butelek (nie trzeba kupować od razu, gdyż nie wiadomo, czy będzie potrzebny)
• termos do butelek
• szczotka do mycia butelek
• smoczek uspokajacz, jeśli chcesz go wprowadzić do użytku
• laktator (dla mamy)

Pamiętaj, by nie kupować na początek zbyt wielu rzeczy, bo dziecko po urodzeniu może okazać się większe niż przypuszczałaś (standardowo kupujemy ubranka w rozmiarze 56 – 62 cm). Wybieraj rzeczy wyłącznie z naturalnych materiałów. Najlepsza jest przewiewna bawełna, frotte lub trykot, a z grubszych tkanin – dzianina, flanela i polar. Ubranka dla noworodka muszą być miękkie, przewiewne i nie krępować ruchów dziecka.

tak jak obiecałam ..wkleję kilka ubranek, ktore już są w Dzidziusiowej garderobie;)
obraz0020aq.jpg

obraz0048jq.jpg

heh..jakieś same zimowe ubranka wkleiłam...a przecież Dzidzia przyjdzie na swiat latem..Jak znajdę czas, wyszukam co jeszcze mamy:)

Calo, dzieki za liste, ja swoja wlasnie wczoraj zrobilam i zaczelam dopisywac ceny, jeszcze nie skonczylam ale na oko z wozkiem, fotelikiem i meblami to wyjdzie mi gdzies 6-7 tysiecy, nie mala sumka nie?? Moja lista jest bardzo podobna, dopisalm sobie jeszcze meble, wozek i lezaczek-bujaczek - zeby juz wszystko bylo.

Chyba zaczne kupowac juz w marcu, zeby jakos na raty rozlozyc.
u marcoweczek dziewczyny masowo kupuja posciel i lozeczka i pieluszki na stronie:
http://www.dla-dzieci.pl/

ja sie chyba tez skusze, bo ceny maja konkurencyjne. Myslalam zeby kupic tam lozeczko -Radek VII, Klupusia, pileluszku tetrowe i flanelowe, posciel, materac, wypelnienie poscieli i ceratke i chyba rozek - na razie tak wymyslilam, to bez chodzenia do sklepow i ogladania na zywo
Co do ubranek to mi sie barzdo podobaja w H&M i tam je kupie, pewnie wiekszosc.

Rusaleczko sliczne rzeczy, szczegolnie podoba mi sie ten kombinezon/spodnie rozowe i kurteczka niebieska
Ja na razie mam tylko skarpetki, zrobie zdjecie i wkleje.

HIHI Rusalko moja mama kupila mi taki sam ciuszek dla malenstwa (ten bawelniany pajacyk, bialo-niebieski)

reklama
heh:)- wychwyciłam promocję;)

dziewczeta mam pytanie - kiedy zamierzacie kupic wózeczek, łóżeczko?..
bo my myslimy o lutym/marcu..
i poki co decydujemy sie na wózek - mikrus alu sprint

Do góry