reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

zajść w ciążę po antykoncepcji...

Witam :)
Jestem tu nowa i mam nadzieję, że nie okrzyczycie mnie, że piszę w złym miejscu :)
2 miesiące temu odstawiłam tabletki i obecnie znajduję się w drugim portabletkowym cyklu.
Konkretnie 8 dzień i odczuwam ból w lewym jajniku (miesiąc temu w prawym). Jak to jest... z tymi bólami.
No i jeszcze kilka pytań, mam nadzieję, że ktoś się pokusi o odpowiedź :)
Jakie są szanse na szybkie zajście w ciąże- zakładając oczywiście, że wszystko fizjologicznie jest OK, dwa miesiące po odstawieniu pigułek (brałam 8 lat z wieloma przerwami w ciągu ostatniego roku)?

Jak to jest z tym śluzem płodnym itd. Kiedy od pojawienia się płodnego robić dzidziusia i który to w końcu jest płodny bo zgłupiałam od lektur podręczników.

No i teraz takie żenujące pytanie- czy to prawda czy mit, że po stosunku powinnam leżeć z zadartymi nogami? I czy orgazm ułatwia zajście?

reklama
sugar_and_spice witam ciepluteńko!!!
i życze szybkiego i pięknego zafasolkowania:tak:

postaram się odpwiedzieć na twoje pytania, a przynajmniej na czesc z nich:-)
bóle w jajnikach, szczególnie te naprzemienne, są prawdopodobnie oznaką wzrostu pęcherzyka i następnie owulacji. zyli owulacja powinna być z tego jajnika, po której stronie cię boli. nie kazda kobieta odczuwa ten ból. ale zarówno odczuwanie jak i nie odczuwanie bólu owulacyjnego jest fizjologią.

szanse na zajscie w ciąże są spore, a nawet na ciąze np bliźnaiczą:-D. czasami zdarza się ze kobietom popigułkowym cykle i hormony wariują, ale nie musi tak być w twoim przypadku. i prawdopodobnie szybciutko zafasolkujesz:tak:

książkowy śłuz płodny, to taki, który jest rozciągliwy, śliski, przeźroczysty, o konsystencji białka jaja kurzego. taki śluz pojawia sie około połowy cyklu. owulacj awystepuje w ostatnim dniu wystepowania takiego śluzu. pisze u oczywiscie o wzorowym przykładzie śluzu owulacjnego. w żciu moe to wylądac baaardzo różnie. a dzidziusia najlpiej robić jak jet ochota na sexik. jesli nie znasz swoich naturalnych cykli (pigułkowe się nie liczą), to współżyjcie jak najcześciej.

pozycje ułatwiające zajście w ciążę? każda jest dobra, byle by się podobała idawała przyjemnosc :-). a nogi możesz zarzucić facetowi na ramiona;-) . są w necie artykuły na temat pozycji ułatwiających zajscie w ciąze.
ja osobiscie przez pewien czas praktykowałam te nogi na ścianie, ale nic nie pomogło:baffled:
orgazm? fajna sprawa:-D wyluzowuje i ponoc macica po orgaźmie lepiej wciąga chłopaków.

Elżbietka :tak: Dziękuję Ci Słoneczko serdecznie ;-) Pytałam i pytałam i nikt nie chciał odpowiedziec, zaczyna mi się podobac to Forum :-D
Ciąży bliźniaczej się nie boję, a co tam, dwie kiełbaski przy jednym ogniu :laugh2:

Kurcze teraz nie wiem co i jak. Mam dziś 8dc. Wczoraj wieczorem był maluśki a dziś zdecydowany ból, taki jaki odczuwałam zazwyczaj w połowie cyklu. Zrobiłam 2 godziny temu test owu i pojawiła się druga kreseczka, ale taka blada względem kontrolnej. Śluzu brak, ale co z tym testem- pozytywny czy negatywny :confused:

czesc sugar_and_spice:-)
zapraszamy na pogaduchy na watek glowny!
tam jest nas wiecej
co do testu owu- jesli 2 kreska wyszla bledsza to tescik raczej jest negatywny, ta druga powinna byc ciemniejsza albo 2 takie same. zapewne za dzien, dwa wyjdzie ci pozytywny tescik:tak:
zycze udanych staranek!
a najlepiej to sie wyluzuj i nie mysl tak bardzo o tym, czy juz jest owu czy nie i kiedy jest najlepszy czas na przytulanie;-) po prostu, robcie to dla przyjemnosci!:tak:

W sumie racja :)
Mam trochę wrażenie, że te testy to trochę ściema. Bo skoro jest druga kreska... tak czy inaczej dzisiaj rano była tylko jedna.

Gdzie ten wątek główny, czy ciemnogród zwany sugar_and_spice może poprosić o linka?

https://www.babyboom.pl/forum/stara...-cz-2-do-zwyciestwa-potrzeba-nam-odwagi-6007/

testy najlepiej robic o tej samej porze dnia i raczej nie rano
blada kreska swiadczy o tym, ze stezeniu hormonu luteizujacego nie jest jeszcze wysokie. Na 12-24 godziny przed owulacją następuje maksymalny wzrost jego stężenia i jest to tzw. pik LH. Pod jego wpływem uruchomione są mechanizmy doprowadzające do pęknięcia pęcherzyka, z którego wydostaje się dojrzała komórka jajowa

Witam Was wszystkie;-)
Mam 24 lata i od września 2006 jestem szczęśliwą mężatką.
Odkąd pamiętam zawsze miałam problemy z miesiączkami-niestety odziedziczyłam po mamusi :-(Około rok temu brałam przez 1 rok tabletki antykoncepcyjne na uregulowanie miesiączki i owszem była ona regularna przez pierwsze parę miesięcy po zaprzestaniu brania tabletek ale potem niestety wszystko wróciło do "normy". W sierpniu zeszłego roku poszłam zrobić sobie badania i wyszedł mi za niski poziom LH a za wysoki Progesteronu, wiec ginekolog powiedziała że jest tylko jeden taki lek który może uregulować moją gospodarkę hormonalną-Diane 35. Brałam te pigułki przez 3 m-ce i teraz z mężem postanowiliśmy postarać się o dzidzi:-). Powiedzcie Mi proszę, ile czasu potrzebuje mój organizm po stosowaniu przez te 3 m-ce Diane 35 by doszedł do "normy" i bym mogła zajść w ciążę???Wiem że nie są to silne hormony, ale może znacie odpowiedź na moje pytanie? Pozdrawiam i dziękuję!!!

Megi każdy kobiecy organizm jest inny,nawet lekarz nie jest w stanie powiedziec ci kiedy po odstawieniu tabletek mozesz zajść w ciąże,ja osobiscie brałam ponad 5 lat,odstawiłam tabletki i po 3 @ poszlam do ginekologa z takimi samymi pytaniami jak ty masz,po 4 @ byłąm już zafasolkowana,pozdrawiam i życze szybkiego zafasolkowania:-)

Wow! Czyli wszystko przede mną:) tak się cieszę, zresztą czytałam na różnych stronach , że już w pierwszym cyklu po odstawieniu tabletek można zajść w ciąże(pisał lekarz), wiec jestem dobrej myśli:) Wielkie dzięki Dorotko za odpowiedź i podtrzymanie na duchu:) A tak apropo "zafasolkowania", może znacie jakieś metody na córcie? Słyszałam-również od lekarzy-że współzycie 1-2 dni przed owulacjią i 1 dzien po niej może przynieść córę?
W każdym razie: DZIęKUJę I POZDRAWIAM!!!! Wszystkiego dobrego!

reklama
Dzięki Dorotko za wspaniałe informacje:)Czytałam trochę już informacji na necie i lekarze generalnie piszą, że można zajść w ciąże już w pierwszym cyklu po odstawieniu tabletek, wiec wszystko przede mną :) A tak apropo, może macie jakieś sprawdzone sposoby na córcie? Wiem tyle że lekarze zalecają współżycie 1-2 dni przed owulacja lub dzień po niej, ale u Mnie jest ten problem że mam strasznie nieregularne cykle i nie wiem czy jestem w stanie "utrafic".
Jeszcze raz wielkie DZIęKI i dużżżżżooooo miłości..... Pozdrawiam!

Do góry