reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Zadbane listopadóweczki :-)

Podobno najlepszą pozycją do spania dla dzidziusia jest albo na lewym boku albo na brzuszku... Ja osobiście uwielbiam spać na brzuszku ale w jaki sposób położyć się teraz na nim? Gdy leżąc na boku czasem odnoszę wrażenie, że mam piłkę małą w brzuszku to niech mi ktoś odpowie, jak spać "na piłce"?

reklama
nie wiem czy dobrze zrozumialam.. ale z tego co wiem w ciąży absolutnie nie mozna spac na brzuchu :szok: mozna zrobic krzywde dziecku, po za tym nie wyobrazam sobie tego.. no bo tak jak mowisz jak spac na taki ograglutkim brzuchu? ja zawsze spalam w polowie na brzuchu i teraz ciezko mi sie bylo odzwyczaic, ale po prostu odczuwam ze gniote dziecko jak tylko za bardzo sie na bok przekrece i od razu zmieniam pozycje.

Aniu - spanie na brzuchu w ciąży od pewnego momentu jest trudne, ale nie mozna w ten sposób zrobić krzywdy dziecku ... jest dobrze chronione, co najwyżej będzie mu niewygodnie to wtedy skopie mamusię żeby się przekręciła ... ja mam malutki brzuch i zdarza mi się czasem na nim poleżeć, a śpię na boku ale przekręcona do przodu więc tak częściowo śpię też na brzuszku.

nie no tak częsciowo to i ja na brzuchu sie klade z nogą jedna do gory zadartą, ale zeby calkiem na placek na brzuchu? naprawde mozesz klasc sie tak calkowicie? u mnie to nie ma takiej opcji

znalazlam cos takiego:

Im bardziej zaawansowana ciąża, tym trudniej znaleźć ci pozycję do spania. Mniej więcej w okolicach czwartego miesiąca, kobiety często pytają lekarzy: jak mam spać, żeby w żadnym wypadku nie zaszkodzić dziecku? Odpowiedź jest następująca: najlepiej spać na boku. Jeśli spisz płasko, na plecach, ciężka już macica może uciskać na aortę brzuszną. Powoduje to niedokrwienie macicy, a tym samym i dziecka. Spanie na brzuchu powoduje z kolei uciskanie macicy.

A ja ostatnio zrobilam z ciazowej poduchy takie koleczko (oponke) i sie polozylam tak ze brzuszek byl w tej dziurce i go nie przygniatalam :) ale polezalam tak tylko chwilke bo brakowalo mi lezenia na brzuszku :)

mi tez bardzo brakuje, szczegolnie takiego walnięcia sie na brzuchu na moim P. :D a on sie smieje ze moze to lepiej ze nie moge, bo teraz to bym go zgniotła :-D

a w ogole to zalamana jestem stanem mojej cery. Mam 56763579 milionow krost na brodzie.. nie moge sobie z nimi poradzic od kilku dni, ciągle wyskakują nowe ;( i to takie typowo trądzikowe :angry:

Ostatnia edycja:
Tak, nadal moge się położyc na brzuszku ... oczywiście nie na czymś twardym, ale na miękkiej kanapie jak najbardziej i nie mam wrażenia, że gniotę za bardzo, małe też się nie awanturuje :-), ale ja mam naprawdę mały brzuszek, pewnie niedługo to się skończy ... a co lekarz to inna opinia, jest gdzieś w necie też taka, że oczywiście nie na plecach, a tak to na boku czy brzuchu jak nie czuje się dyskomfortu

reklama
Mam taki problem, ze wyskoczylo mi pelno pryszczakow na posladkach.. nie wiem skad, bo nie zmienialam rodzaju bielizny, ani kosmetykow, ani proszku do prania.. posmarowalam kilka razy sudokremem i troszke pomoglo ale jak tylko przestane smarowac, zaraz wracaja.. ;/ wprawdzie dobrze, ze nie na buzi mnie wysypalo ale pupe tez bym chciala gladka :) moze jakies rady?

Do góry