Joweg on też nie jest fer wobec nas to dlaczego ja mam byc. Wypłata nie na czas i to najniższa krajowa, zero podwyżek, premia jest co miesiąc ale na lewo do ręki i z tego bierze 19% jak kiedyś była sprzątaczka to to szło na jej wypłatę, gdy ją zwolnili nadal nam odbierał ale już dla siebie( odciąga podatek) Sprzątamy firmę same, nie mamy sprzątaczki,m twierdzą że to nasz obowiązek a w cale tak nie jest. Na święta nic nam nie dał. Jest mobbing, zastraszają nas
reklama
D
Dzoana.a
Gość
Środowisko idealne dla kobiety w ciąży Marta nie przejmuj się, podpisuj umowę i jak najszybciej idź na zwolnienie. To nie jest dobry okres na denerwowanie się pracodawcą.Joweg on też nie jest fer wobec nas to dlaczego ja mam byc. Wypłata nie na czas i to najniższa krajowa, zero podwyżek, premia jest co miesiąc ale na lewo do ręki i z tego bierze 19% jak kiedyś była sprzątaczka to to szło na jej wypłatę, gdy ją zwolnili nadal nam odbierał ale już dla siebie( odciąga podatek) Sprzątamy firmę same, nie mamy sprzątaczki,m twierdzą że to nasz obowiązek a w cale tak nie jest. Na święta nic nam nie dał. Jest mobbing, zastraszają nas
-Lorelain-
Fanka BB :)
Marta - nie robisz nic przeciwko pracodawcy ... nie masz pewnej sytuacji i musialo by ci paść na mózg żeby teraz informowac... najpierw sie zorientuj jak wyglądasz z umową.... ja wiem na 100 % że ty nie masz obowiązku go informowac , a on nie ma prawa nawet sie ciebie zapytac czy jestes w ciazy. W ogóle nawet nie musisz sie z niczego tłumaczyc tym bardziej przed nami. Masz zrobić to co będzie najbardziej słuszne dla ciebie a jak dziecko jest w drodze to kazda kasa sie przyda i dume schowaj do kieszeni .... ot tyle ode mnie
ja przepraszam za mój ton ... ale w ciąży jestem strasznei wybuchowa eeeeeeh ide sobie zrobic herbatke z cytryną na wyluzowanie
ja przepraszam za mój ton ... ale w ciąży jestem strasznei wybuchowa eeeeeeh ide sobie zrobic herbatke z cytryną na wyluzowanie
marata sx- ja mobiing to na co czekasz do sadu z takim pracodawca!!!!!!
dzoana.d- ale potem jak podpisze umowe i szef sie kapnie ze go oszukala to poda ja do sadu i wtedy on wygra, ale juz sie nie wtracam nie jestem niczyim wrogiem ale radze sie poinformowac u adwkata najlepije zeby potem nie bylo!!!!!
dzoana.d- ale potem jak podpisze umowe i szef sie kapnie ze go oszukala to poda ja do sadu i wtedy on wygra, ale juz sie nie wtracam nie jestem niczyim wrogiem ale radze sie poinformowac u adwkata najlepije zeby potem nie bylo!!!!!
lori dziękuję
joweg tyle razy była inspekcja pracy i co ? niczego się nie doszukali a najśmieszniejsze jest to że zapowiedzieli się dwa dni przed i nikt z nami pracownikami nie rozmawiał nikt, a jak by przyszli to bym wszystko powiedziała a w sądzie pracy nic nie wskóram, sama to już na pewno a reszta się boi :/ i dupa
joweg tyle razy była inspekcja pracy i co ? niczego się nie doszukali a najśmieszniejsze jest to że zapowiedzieli się dwa dni przed i nikt z nami pracownikami nie rozmawiał nikt, a jak by przyszli to bym wszystko powiedziała a w sądzie pracy nic nie wskóram, sama to już na pewno a reszta się boi :/ i dupa
D
Dzoana.a
Gość
Żeby podać ja do sądu, to pracodawca musiałby mieć:marata sx- ja mobiing to na co czekasz do sadu z takim pracodawca!!!!!!
1. Dowody, że ona wiedziała
2. Podstawę prawną
Nie ma ani jednego ani drugiego. Nikt nikogo nie uważa za wroga, staramy się pomóc.
Marta, jeśli chcesz się upewnić, to w każdym dużym mieście, gdzie jest sąd, są darmowe konsultacje z adwokatami. Idź i sie spytaj, uspokoisz się I przypomniało mi się, że z PIP'y są infolinie, gdzie możesz się poradzić. Brat mojej koleżanki z pracy ma takie dyżury, nawet kiedyś dzwoniłyśmy, żeby spytać się czy możemy pójść do domu, gdy temperatura w biurze była za niska
Lorelain, kobietom w ciąży wszystko się wybacza:-)
Ostatnio edytowane przez moderatora:
ilona24
Podwójna mamuśka :*:*
przepisy jasno nie konkretyzują, kiedy kobieta powinna powiedzieć o ciąży, wielu prawników radzi, aby kobiety robiły to zawsze, kiedy otrzymają zaświadczenie lekarskie stwierdzające ich stan. Jest to ważne ze względu na to, że pracodawca zobowiązany jest od momentu otrzymania informacji o ciąży pracownicy zlecać jej mniej uciążliwe prace. Ponadto daje to także potencjalnemu pracodawcy ciężarnej więcej czasu na określenie zasad przydzielania obowiązków pozostałym pracownikom na wypadek, gdyby ciężarna pracownica musiała iść na zwolnienie lekarskie lub daje mu możliwość znalezienia zastępstwa za nią.
Nalezy poinformować szybko pracodawcę o ciązy gdy np pracuje sie w szkoldiwych warunkach itd ale ja także sie z tym nie zgadzam ze trzeba OD RAZU POINFORMOWAĆ , to jest sprawa indywidualna tak naprawde,ktoś chce od razu to ok ale nie ma takiego prawa !!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Wraz ze złożeniem zaświadczenia rozpoczyna się szczególna ochrona pracy kobiet w ciąży. Wówczas pracodawca jest zobowiązany do zmiany godzin pracy swojej pracownicy, jeśli pracuje ona nocą. Jeśli nie ma możliwości zapewnić jej pracy w ciągu dnia, jest zobowiązany wysłać ją na pełnopłatne zwolnienie. Zmianie ulegają także godziny pracy ciężarnej, które nie mogą przekraczać 8 godzin na dobę. Jeśli dotychczas kobieta pracowała na przykład 10 codziennie, to wymiar jej pracy musi się zmniejszyć, ale nie ponosi ona z tego tytułu żadnych strat finansowych. Ponadto kobieta w ciąży nie może pracować przed komputerem dłużej niż 4 godziny dziennie, więc z dniem przedłożenia zaświadczenia lekarskiego pracodawca musi wziąć to pod uwagę. Podobnie jest w przypadku wykonywania przez kobietę ciężarną pracy szkodliwej, o której mowa w ustawie. Jeśli pracodawca nie zmieni warunków pracy swojej podopiecznej na takie, które nie będą stanowiły zagrożenia dla zdrowia jej i dziecka, to musi udzielić jej pełnopłatnego zwolnienia z obowiązku wykonywania pracy.
Nalezy poinformować szybko pracodawcę o ciązy gdy np pracuje sie w szkoldiwych warunkach itd ale ja także sie z tym nie zgadzam ze trzeba OD RAZU POINFORMOWAĆ , to jest sprawa indywidualna tak naprawde,ktoś chce od razu to ok ale nie ma takiego prawa !!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Wraz ze złożeniem zaświadczenia rozpoczyna się szczególna ochrona pracy kobiet w ciąży. Wówczas pracodawca jest zobowiązany do zmiany godzin pracy swojej pracownicy, jeśli pracuje ona nocą. Jeśli nie ma możliwości zapewnić jej pracy w ciągu dnia, jest zobowiązany wysłać ją na pełnopłatne zwolnienie. Zmianie ulegają także godziny pracy ciężarnej, które nie mogą przekraczać 8 godzin na dobę. Jeśli dotychczas kobieta pracowała na przykład 10 codziennie, to wymiar jej pracy musi się zmniejszyć, ale nie ponosi ona z tego tytułu żadnych strat finansowych. Ponadto kobieta w ciąży nie może pracować przed komputerem dłużej niż 4 godziny dziennie, więc z dniem przedłożenia zaświadczenia lekarskiego pracodawca musi wziąć to pod uwagę. Podobnie jest w przypadku wykonywania przez kobietę ciężarną pracy szkodliwej, o której mowa w ustawie. Jeśli pracodawca nie zmieni warunków pracy swojej podopiecznej na takie, które nie będą stanowiły zagrożenia dla zdrowia jej i dziecka, to musi udzielić jej pełnopłatnego zwolnienia z obowiązku wykonywania pracy.
ilona24
Podwójna mamuśka :*:*
Jakoś ja zaszłam w ciąze od razu gdy podpisałam umowę i jakoś nic sie nie stało, nikt mnie do sądu nie podał, a pracowałam miesiąc i od razu poszłam na l4, wiadomo pracodawca moze być różny, jeden przymróży oko a drugi nie ale wątpie aby Marta miała nieprzyjemnosci z tego powody ze nie powiedziała OD RAZU O CIĄZY !!!!!!!!
BO nie ma takiego przepisu, a poza tym nie zawsze musi wiedziec o ciąży gdy podposuje umowę
Sorki ze post pod postem
BO nie ma takiego przepisu, a poza tym nie zawsze musi wiedziec o ciąży gdy podposuje umowę
Sorki ze post pod postem
reklama
Podziel się: