reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Zachowanie "kolkowych" niemowlaków i opieka nad nimi

Witam wszystkie Panie!!
Ja po raz pierwszy na tym forum...postanowilam tu zajrzec i poszukac pomocy, bo moze ktos ma podobny problem jak ja i uporal sie z nim lub moze cos poradzic... No ale od poczatku...

Jestem mama 6 tyg. Ali. Kocham ja nad zycie, jednak czasem po prostu sama nie wiem co mam robic. Alicja wogole nie chce spac w dzien, marudzi, placze i nic nie pomaga. Nosze ja na rekach, bujam, wkladam do chusty i chodze z nia po domu.... zasypia na chwile jednak jest to taki czujny sen, np. jak nosze w chuscie i usiade to zaraz sie budzi i zaczyna jeczec, z kolei jak trzymam na raczkach to co chwila sie wybudza i marudzi. Nie potrafi po prostu spokojnie zasnac i odpoczac.
Dodam ze probowalam rowniez metody odkladania do lozeczka przy pierwszych symptomach sennosci, ale niestety proby spelzly na niczym bo mala potrafila nieprzerwanie plakac przez 2 godz. (nie liczac przerw kiedy wchodzilam do pokoju i bralam ja na rece zeby uspokoic).
Nie wiem co moze byc przyczyna takiego stanu. Zaczelam stosowac kropelki sab simplex 3razy dziennie po 7kropli, bo podejrzewalam kolki, ale powiem szczerze ze nic sie nie polepszylo...mala dalej beczy.
Jestem zalamana, nie mam kompletnie na nic czasu - caly dzien zajmuje mi uspokajanie malej. Juz nawet ostatnio na spacerach zaczela marudzic, mimo ze wczesniej ladnie spala.
Ala miewa gazy, ale nie wydaje mi sie zeby to bylo powodem marudzenia przez caly dzien.
Dodam ze karmie piersia i uwazam na to co jem..

JUZ SAMA NIE WIEM CO MAM ROBIC, TRACE SIŁY, MAM WRAŻENIE ŻE SOBIE NIE RADZĘ. WSTYDZE SIE POWIEDZIEĆ O TYM BLISKIM, CZĘSTO POPŁAKUJĘ.

Porazcie cos drogie kolezanki, napiszcvie czy u waszych pociech tez takie cos mialo miejsce i kiedy ewentualnie minelo...

Czekam na wiesci

reklama
co prawda moja corcia nie ma kolki tak mi sie wydaje bo nie ma brzuszka twardego ale maruda byla ciagle na rekach i placze a ja za cholere nie wiedzialam co jej jest bo najedzona,pampers zmieniony,wyspana itd
powiem ci co u mnie pomoglo pakuje moja mala w taki kokon , gdzie wyglda jak mumia i o dziwo to dziala,wyglda jak dla mnie dziwnie ale jak dzialo to ok.sa takie kocyki pomagajce przy kolce ja kopiłam na alegro, podchodzilam do tego sceptycznie bo glupi kocyk nie moze rozwiazac plączącego i marudzacego dziecka ale o dziwo pomogl.

Moja Lena może tak często nie płakała ale też mało spała.Pediatra powiedział ze moge jej podawać przez pare dni Viburcol(czopki na niepokój u niemowląt,kolki).Wcale jednak to nie pomagało.Inny lekarz powiedział ze dziecko po prostu nie potrzebuje tyle spać.Niektóre niemowlęta śpią dużo inne mniej.Lena ma 5,5miesiąca i pare razy zdarzyło jej sie przespać w dzień 2h a takto drzemie sobie po 20min.

MartaZiolko nie wiem czy Cię pocieszę, ale ja mam to samo z moim 3 miesięcznym synem Dawidem. Od samego urodzenia jest marudny, płaczliwy, nie chce spać. W dzień posypia po 5 - 10 min. Cały dzień spędzam na noszeniu go na rękach i uspokajaniu. Jak leży sam cały czas krzyczy. To są podobno kolki i Dawid ma dodatkowo skazę białkową. Ja już walczę z tym dość długo, żadne leki na to nie pomagają . Wszyscy każą uzbroić się w cierpliwość i czekać aż kolki przejdą. Ale chyba zanim przejdą ja totalnie wysiądę. Najgorsze są wyrzuty mojej teściowej - że nic nie robię żeby go uspokoić, a ja przecież nic innego tylko cały dzień walczę żeby nie dostał kolejnego spazmu.
Obserwuj dziecko uważnie bo kolki mogą być wstępem do alergii tak jak było to u nas.
I trzymaj się. Jeśli chciałabyś pogadać na ten temat moje gg 1221235 - chętnie pogadam z kimś kto ma podobne problemy.

Podaję stronę o kolce - poczytaj - Kolka niemowl

Dzieki dziewczyny za odpowiedzi.
Kocyk...hmm musze wyprobowac, zreszta szukam juz jakiegokolwiek rozwiazania, bo czasem po prostu mam juz dosc (ale nie dziecka tylko sytuacji...chociaz pewnie na dziecko to sie tez przeklada). Moze ten kocyk cos poskutkuje? A czy jak zaczelas stosowac ten kocyk, to dziecko zaczelo samo spac w dzien?
U mnie poki co najbardziej sprawdza sie ta chusta, choc juz mi kregoslup siada, bo mala wazy 4,5kg a jak sie nosi caly dzien to potrafi dac sie we znaki...

A powiedzcie dziewczyny - jesli to sa faktycznie kolki, to czy moge liczyc na to ze po 3 m-cu to przejdzie, lub chociaz sie uspokoi?? :-( Bo juz sama nie wiem jak sie pocieszac... Teraz siedze przed kompem, mala w chuscie lezy i caly czas stęka wiec co chwila musze wstac z nia zeby pochodzic i wtedy sie uspakaja...
To jest strasznie trudne...jak to pokonac?? Powoli sie zalamuje...

Jesli chodzi o Viburcol, to mi lekarz tez polecal stosowac po pol czopka 2x dziennie i wlasnie od dzisiaj probuje tego...zobaczymy czy poskutkuje....choc powiem szczerze stracilam juz nadzieje :(

przepraszam ze tak lakonicznie odp. ale wlaczyl sie autoalarm i musiala dawac butle
powiem ci ze ku mojemu zaskoczeniu jak ja wsadzam w ten kocyk to ona sie uspokaja i spi mi w dzien nawet 2 godziny. co prawda biore ja na rece i przykrywam glowe pieluszka bo tak lubi ale jak ja odkladam to juz sie nie budzi i spi sobie spokojniutko. nie musisz kupowac kocyka mam taka plyte jak uspokajac niemowlaka i tam jest pokazane jak zawijac z normalnego kocyka wiec jak chcesz to postaram ci sie to przeszlac na poczte a kocyk z allegro wyglda tak
SwaddleMe - otulacz z Polaru od 0-3m Kiddopotamus (320382700) - Aukcje internetowe Allegro
gdzies wyczytalam ze dziecko czuje sie w tym bezpiecznie i sie uspokaja

Ja stosuje sab simplex 3 x dziennie po 7 kropli i powiem szczerzez, ze nie pomaga. Moze zle dawkuję?? Napiszcie jak stosujecie te kropelki.

Moja mala ma takie kolki, ze potrafi caly dzien nie spac, np. dzisiaj to moze ze dwie drzemki po 20 min zaliczyla na moich rekach, a tak to nie potrafi zasnac. Najgorzej jest wieczorami, bo nic nie jest ja wtedy w stanie ukoic....a mnie sie serce kraja.

reklama
Do góry