reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Zachcianki?:):):):):)-Wszystko o jedzonku:)

lody w bulce?mniam, brzmi jakos zachecajaco, ale nie chce mi sie isc do sklepu hehe
a wlasciwie co to jest bulka maslana?
o kurcze, my wczoraj nie zrobilismy chruscikow :(
a dzisiaj to mnie boli cala buzia po wizycie u dentysty i nie wiem co by zjesc, moze jednak te lody by pomogly ;)

reklama
Asiu jesli mieszkasz w Polsce to nie ma problemu, choc w Anglii jeszcze wiekszego nie ma bo tam jest bardzo duzo takich produktow.
U nas musisz znalezc sobie sklep ze zdrowa zywnoscia gdzie bedziesz miala produkty bezglutenowe z przekreslonym klosem. Jedz bez ograniczen ryz, kasze gryczana, ziemniaki, mozesz kupic sobie make kukurydziana i panierowac w niej rybke czy miesko do smazenia, mozna kupic bulke tarta bezglutenowa, wafle ryzowe, mnostwo rzeczy.
Polecam zajrzec na strone "bezglutkow" i na forum gdzie mnostwo masz rad gdzie, co i jak oraz przepisy.
http://www.celiakia.pl/
Polecam sklep internetowy z zywnoscia bezglutenowa. Ja zamawiam tam wieksza paczke i sie bardzo oplaca bo maja przepyszne rzeczy w korzystnej cenie.
http://www.bezgluten.pl/
Jak cos jeszcze wiecej bedziesz chciala sie dowiedziec to napisz wiadomosc na priva bo nie bedziemy dziewczyn zameczac "bezglutkami" ;)
Na dzieciatko nie ma zadnego wplywu jesli zastosujesz diete bezglutenowa. Jest to choroba genetyczna, czegos brak w 6 chromosomie, wiec istnieje prawdopodobienstwo przekazania dziecku, ale jeszcze nic nie jest pewne. Pediatrzy i tak mowia ze do 10-12 miesiaca zycia dziecku nie wolno podawac produktow z glutenem np. biszkopt czy skorka z chleba. Potem mozna zaczac wprowadzanie glutenu do pokarmu. Generalnie dzidzia moja rosnie prawidlowo bo w warzywach i owocach glutenu nie ma przeciez ;D ;D ;D

Calo dzięki za pomoc!

Poczytałam trochę i stwierdziłam że zacznę od zrobienia testów RAST lub CAP RAST (może po porodzie nie wiem czy w ciąży można i ile to kosztuje ???), zobaczę co jest dostępne w mojej okolicy, a napewno będę buszować w sklepach ze zdrową żywnością ;D

Pozdrawiam Cię bardzo serdecznie!

Ja jem tylko razowe pieczywo, graham, pełnoziarniste chlebki...
Ostatnio zajadamy się z Klaudysią owocami zalanymi jogurtem - mniam!..ewentualnie zbozowe batoniki- pychotka!

ja uwielbiam batoniki mousli, znalazlam kiedys takie tanie ale pyyyszne i codziennie je jadlam :D

a dzisiaj bylismy w chinskiej dzielnicy, w azjatyckim supermarkecie i wlasnie zjedlismy zupe kokosowa z kurczakiem.....PYYYYCHOTA!!!! Polecam sprobowac, ja ja poprostu uwielbiam i nawet nie wiedzialam, ze umiem sama ugotowac ;D
a tak wygladaly nasze zakupy:
P1010105.jpg

jeszcze dodam, ze ceny powalaja, ale tym jakie sa niskie!
np. 500ml mleka kokosowego kosztuje 95centow, a w zwyklym supermarkecie.........250ml kosztuje 2,5 EURO!!!!

Jak byłam w Anglii to piłam mleko ryżowe lub sojowe, bo normalne mnie uczula ale nigdy niestety nie zaszłam do sklepów w chińskiej dzielnicy chociaż tamtędy chodziłam do pracy. A szkoda bo jeśli tam też taniej to można było duzo zaoszczędzić. Teraz w Polsce w tym moim 'miasteczku' takich delicji nie dostanę ;D

Oj Agataje a za mną jak na złość chodzi od miesiąca chińskie jadełko ;D ;D ;D ;D ale jakoś nie mam w pobliżu sprawdzonej knajpki więc na razie muszę obejść się smakiem. A swoją drogą smażony makaron z warzywkami śni mi się po nocy

Ja mam obsesję na punkcie śledzi w śmietanie Lisnera. Poprostu nie mogę się bez nich obejść. Od początku tylko kwaśne ,słone no i te kochane rybki...to było pewne że u mamusi w brzuszku rośnie chłopiec hehehe ;D

ja mam smaczki na wiele rzeczy... ale niestety jestem na granicy zatrucia ciążowego :( z wieloma smakolykami obchodze sie z wielkim trudem, lecz daje rade :).... natomiast najgorsza jest codzienna wizja zjedzenia obiadku- bez soli, takich jalowych dan w zyciu nie jadalam( poza okresem niemowlectwa)...no coz mija mi tak juz tydzien...

reklama
Madziu - ja wszystkie warzywka gotuje sobie i swojemu mężowi bez soli - nawet ziemniaczki do obiadu i robię to z własnego wyboru, bo tak zdrowiej. Ale troszkę przy tym oszukuję, bo gotuję je na parze - na dno garnka daję 2-3 stołowe łyżki wody, warzywka do koszyka i na to przykrywka. nastawiam na mały gaz na 15-20 minut, a potem gaszę i nie podnosząc przykrywki trzymam jeszcze 15 minut. I są super!! Wcale nie czuć, że nie są słone. Nawet uraczyłam takimi warzywami moją rodzinę i im smakowało, a musze nadmienić, że mój tata to wielki miłośnik soli - on nawet zwilża paluszki i wkłada do pojemnika z solą, bo orginalnie mu tej soli za mało!

Ale tak gotowane warzywa są na prawdę super!! Spróbuj - może Ci bardziej podejdzie papu w ten sposób zrobione. A jak mięska też nie możesz solić, to polecam smażyć na mocno rozgrzanej patelni teflonowej bez grama tłuszczu i posypane ziołami - ja najbardziej lubię prowansalskie. Też wtedy brak soli nie kłuje w język... Miałam kiedys problemy z nerkami i byłam na bezsolnej diecie, więc takie sztuczki mam opanowane do perfekcji :)

Do góry