reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

zabobony , przesądy i wrózenie płci z kształtu brzucha

ja mialam problemy z cera na poczatku ciazy (ale tak z rok przed ciaza tez mialam problemy - pozniej zniknely). W drugim trymestrze problemy z cera jak reka odjal, wszyscy mowili ze bedzie chlopak bo tak dobrze wygladam - a ja sie upieralam ze dziewczynka (bo tak czulam i tak chcialam). Na usg okazalo sie ze dziewczynka i tak wszyscy sie upierali ze to na pewno pomylka. Slodyczy nie jadlam przed ciaza - w ciezy tez nie mam na nie ochoty (przynajmniej jak do tej pory). Upodobania kulinarne wogole mi sie nie zmienily i nie milama zadnych zachcianek. Od poczatku ciazy czuje sie bardzo dobrze: zadnych mdlosci, hustawek nastrojow, zapachowstretu. Mialam juz 3 usg i na kazdym dziewczynka.
Ja nie wierze w te wszytskie zabobony i przepowiednie ;)

reklama
no wlasnie kochane jakie znacie przesady o ciazy wszystkie tu jestesmy z wielu czesci polski i swiata i napewno wszedzie jakis sa i napewno wiele slyszalyscie ja na przyklad znam takie
1- w ciazy niewolno nosic lancuszkow ani zadnych naszyjnikow bo dziecko owinie sie pepowina
2- jak kobieta sie przestraszy to jesli zlapie sie za jakas czesc ciala to dzieckobedzie mialo tam znamie
3-jesli kobiete w ciazy pod koniec strasznie meczy zgaga to znaczy ze dziecko urodzi sie z bujna czupryna (bedzie mialo duzo wlosow)

musze przyznac ze u mnie 2 ostatnie sie sprawdzily do 1 podchodze z przymrozeniem oka :-) ciekawa jestem jakie sa przesady u was w waszych regionach i krajach

Mi zabroniono się patrzeć na nutrie, bo dziecko będzie podobne do szczura:szok::szok::szok::szok::szok::szok::szok: a skad tu nutrie wziaść:-D:-D:-D
Zakaz patrzenia na chore dzieci, ludzi...bo widaomo i to urodzi się wtedy chore
nie wolno mi się przestraszyć bo to juz nie wiadomo czym grozi..nawet się nie pytałam

A ja słyszałam dwie (poza wyżej wymienionymi):
1. Jak sie kobieta opaży, dziecko w tym samym miejscu będzie mieć znamię
2. Kiedy rodzi się dziewczynka, to jakaś osoba z rodziny umiera
To drugie usłyszałam jakiś miesiąc temu od babci mojego męża, która jest przekonana, że ją okłamujemy, że teraz urodzi nam się córcia i że ona przez nas umrze :szok::-D

jejku..co za brednie...
u mnie babcia marudzi, że za często chodzę do lekarza...bo jak ona była 4 razy w ciąży to tylko z dwójką była na kontroli u położnej. 2 razy rodziła w domu.

aaaa! i broń boże kupować coś z wyprzedzeniem. no przecież można wszystko kupić jak się dziecko urodzi. jaką miałam prawie awanturę jak w 6 miesiącu byliśmy oglądać łóżeczka z mężem.

i jeszcze była oburzona jak moja kuzynka urodziła córeczkę i zanim ją ochrzcili poszli na spacer...bo przed chrztem to wg niej to nie wolno wychodzić na spacer...

Ja spotkałam się z wszystkimi wyżej wymienionymi zabobonami, ale w żaden z nich nie wierzę bo ogólnie jestem osobą twardo stąpającą po ziemi i uważam że jak coś ma się stać to i bez żadnych zabobonów i myślenia o nich sie stanie. Ja jeszcze poza tymi wymienionymi słyszałam żeby włosów nie obcinać w ciąży bo dziecko będzie głupie :-) :-D Ale co mi tam... obcięłam włosy już 2 razy i planuję jeszcze 3 zanim urodzę :-D

1. Jeśli kobieta w ciąży wygląda pięknie, to urodzi chłopca, a jeśli niekorzystnie – dziewczynkę.
2. Nie można zobaczyć zmarłego w trumnie bo dziecko będzie blade;-)

ja osobiście nie wierzę w żadne przesądy

1.wieszania prania, zasłonek na linkach itp. zakaz trzymania rąk w górze nawet jak się śpi bo wszystko się naciąga, i to jest nie bezpieczne,
2. zakaz farbowania włosów
3. trzeba wyrzucić koty z domu jak się jest w ciąży

Jak coś mi się jeszcze przypomni to dopiszę, ale to co wy pisałyście to część też słyszałam.

1.wieszania prania, zasłonek na linkach itp. zakaz trzymania rąk w górze nawet jak się śpi bo wszystko się naciąga, i to jest nie bezpieczne,
2. zakaz farbowania włosów
3. trzeba wyrzucić koty z domu jak się jest w ciąży

Jak coś mi się jeszcze przypomni to dopiszę, ale to co wy pisałyście to część też słyszałam.

Hmm, nie nazwałabym ww. zabobonami...

Ad. 1) długotrwałe unoszenie rąk w zaawansowanej ciąży grozi omdleniem i/lub naciągnięciem wiązadeł macicy
Ad. 2) śmierdzące farby mogą być szkodliwe dla płodu, zwłaszcza w I trymestrze, kiedy kształtują się organy (ja osobiście farbuję włosy, ale farba nie ma drażniącego zapachu)
Ad. 3) koty roznoszą toksoplazmozę, ciężarnej bezwzględnie nie wolno czyścić kuwety po kocie

reklama
Z zabobonów znam jeszcze takie:
- nie nosić paska, bo dziecko będzie pępowiną owinięte
- dotknięcie brzuszka ciężarnej przynosi szczęście... ale też jest zaraźliwe:)
- wrażenie, że ma się włosy w gardle - dziecko będzie miało bujną czuprynkę
- ciężarna ma niespokojny sen w nocy (rzuca się w łóżku) -dziecko będzie miało ADHD

Ostatnia edycja:
Do góry