reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

zabkowanie

reklama
Zastanawiam się jak to będzie z zębami mojego Miśka. Łapki pakuje do buzi już drugi miesiąc, gryzie wszystko co tylko uda mu się złapać, ale całkiem przestał się ślinić. Jak miał 3,5-4 miesiące, to lało mu się z buzi litrami, a teraz jedynie odrobinka i to jak leży na brzuszku. Dziąsła normalne. Mam nadzieje, że w końcu coś się zacznie dziać z ząbkami, bo już się zaczynam nerwowa robić...

rety, juz od miesiaca mamy masakre zzebami,ale jeszcze żaden sie nie pokazal,
rozmawiam wczoraj z kolezanka jej synek jest prawie 2 miesiace mlodszy od mojego a juz 2 zębole mu wylazły szok!

rety, juz od miesiaca mamy masakre zzebami,ale jeszcze żaden sie nie pokazal,
rozmawiam wczoraj z kolezanka jej synek jest prawie 2 miesiace mlodszy od mojego a juz 2 zębole mu wylazły szok!
Niby zęby idą genetycznie;)U mojej Gai w buzi jest kropka biała ale nie wiem jak wychodzi ząb czy zaczyna się od kropki póxniej kreska czy jak??

na górnej dwjce fifi ma kropę już z misiąc albo dłużej, a wylazły dolne jedynki, najpewniejszy zak to ta kreska na dziąśle, jak jest to lada dzień wychodzi ząb

Dziewczyny, nie stresujcie się :) Podobno im później zęby wyjdą tym lepiej, bo są wtedy bardziej zmineralizowane i mniejsza szansa, że złapią próchnicę. Nasza mała też nie ma jeszcze żadnego zęba, ślini się niemiłosiernie od dłuzszego czasu, pakuje namiętnie paluchy i wszystko co się da do buzi, ale póki co to żadnej kreseczki nie widać.

A jeśli chodzi o wkładanie wszystkiego do paszczy, to myślę że to może nie koniecznie mieć związek z zębami, a tym, że małe dzieci poznają fakturę przedmiotów nie przez dotknięcie ich łapką, a językiem :)

Niby zęby idą genetycznie;)U mojej Gai w buzi jest kropka biała ale nie wiem jak wychodzi ząb czy zaczyna się od kropki póxniej kreska czy jak??

zwykle od razu jest kreseczka wtedy przeswituje brzeg sieczny przez dziąsełko, kiedy wyrzynaja sie kły czyli trójki jest kropka, bo zamiast typowego brzegu siecznego maja guzek (ale do kłow został nam prawie rok;)),
ale tą keseczke widac tuż przed wyrznieciem zebów, mozna ją nawet przeoczyc, a wczesniej oprócz oczywiście ślinienia widać bardzo zaczerwienione i obrzęknięte dziąsełko, które piekielnie swędzi

Dziewczyny, nie stresujcie się :) Podobno im później zęby wyjdą tym lepiej, bo są wtedy bardziej zmineralizowane i mniejsza szansa, że złapią próchnicę. Nasza mała też nie ma jeszcze żadnego zęba, ślini się niemiłosiernie od dłuzszego czasu, pakuje namiętnie paluchy i wszystko co się da do buzi, ale póki co to żadnej kreseczki nie widać.

A jeśli chodzi o wkładanie wszystkiego do paszczy, to myślę że to może nie koniecznie mieć związek z zębami, a tym, że małe dzieci poznają fakturę przedmiotów nie przez dotknięcie ich łapką, a językiem :)

to prawda, tak podaja podreczniki, ze zęby im dłuzej siedza w kości tym lepiej, bo sa bardziej zmineralizowane
dodatkowo u wczesniakow zęby wyrzynaja se najczesciej ok. miesiac później
a fluor opóźnia wyrzynanie zębów
sprawdzalam najwieksza ilosc fluoru wsród mlek modyfikowanych ma nan

ja niestety ledwie sobie radze z wlasnym dzieckiem, az mi sie smiac z tego chce, bo tyle razy ludziom tłumaczyłam co robic przy bolesnym ząbkowaniu, a wiedza niewiele mi pomaga,to po prostu trzeba przezyc, przeczekac....eh

Ostatnia edycja:
reklama
Iga znowu się ślini, trze dziąsełka ale w buzi nic nie zapowiada ząbka, dzisiaj nawet jedno poliko miała rozpalone i czerwone, może z nienacka nas zaskoczy zębol

Do góry