reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ząbkowanie

Dziś podczas wizyty u Pani Doktor poprosiłam, aby przy okazji oglądania gardła zobaczyła zęby, czy mi się dobrze wydawało z tymi czwórkami. I okazuje się że dobrze. Magda ma wszystkie cztery przebite, przy czym jedna już całkiem duża. I podobno to jest prawidłowo, bo trójki wychodzą w następnej kolejności, dopiero ok. 1,5 roku.

reklama
Dzisiaj zauwazylam ze przebija nam sie prawa dolna 4.Juz kawalek ząbka wyszlo.Tak jak u Madzi.Trojek tyz nie mamy ale widze ze trojkowe miejsca sa rowniez napuchniete.Ach i znowu problemy z jedzeniem:szok:

Zosia ma osiem ząbków ale ostatnio jest trochę marudka i budzi się w nocy z płaczem no i strasznie sobie w buzi grzebie. Czy myślicie że to mogą być trzonowe? Czytałam że wychodzą koło 12 miesiąca dolne ale zupełnie nie wiem które to. Może piątki?

Efilo-oczywiscie ze to mogą byc trzonowe.U nas akurat wychodzą dolne czworki.Ale zabki trzonowe rosna powoli i niekoniecznie muszą sie teraz przebic(mam na mysli 5) co powoduje bole dziaselek i moze Zosia poprostu odczuwa to i stad marudkowanie:tak:

To czwórki mogą już teraz rosnąć? Czytałam że dopiero po trzonowcach?
No ale faktycznie u każdego dziecka może to przebiegać inaczej.

Efilo, ja się ostatnio pediatry pytałam, bo tak mi się właśnie wydawało że czwórki poszły. No i właśnie lekarka mi powiedziała że wszystko w normie, bo w tym wieku właśnie na czwórki czas, a trójki wychodzą dopiero później, gdzieś ok. półtora roku. Co do piątek to nie wiem czy po czwórkach czy po trójkach. Natomiast najgorsze są szóstki bo to pierwsze zęby stałe, czyli tak naprawdę najstarsze zęby. A np. Weronika ma już wszystkie 4. Mam nadzieję że nie zaczną się jej za szybko psuć.:baffled:

Mój Masiek ma śliczne 6 ząbków i kolejne dwa w drodze. I tak właśnie się zastanawiam, może wiecie, kiedy się dzieciom lakieruje ząbki?

Z tego co wiem to lakieruje się zęby stałe, ale pewna nie jestem :baffled:

Wiem na pewno, że lakuje się stałe szóstki :tak:

reklama
Wydaje mi się, że też coś słyszałam o lakierowaniu mleczaków - dorotko help! ;-)
A pamiętacie może, którą pastę dorotka polecała? Bo coś nie mogę się dokopać :zawstydzona/y:

Do góry