reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ząbkowanie

Magda'87

Zaciekawiona BB
Mam 10tygodniową córeczkę. Wkłada do buzi co popadnie, głównie swoją rączkę. Mało śpi i ciągle płacze. Zastanawiamy się czy może to być ząbkowanie. Nie za wcześnie? Po podaniu paracetamolu śpi przez kilka godzin.

Ostatnia edycja:
reklama
Rozwiązanie
Zabkowanie to indywidualna sprawa, u mojego synka pierwszy ząbek pojawił się w 4 miesiącu. Odnośnie paracetamolu porozmawiaj z pediatrą, bo to silny lek dla maluszka i rzeczywiście się go podaje, ale zawse należy sprawdzić plusy i minusy. Może spróbuj jakieś preparaty na ząbkowanie, masuj dziąsełka, dawaj schłodzone gryzaki i zobacz, czy to sprawia ulgę.
Jakie polecasz preparaty? ☺️
Jeżeli faktycznie tak nisko zeszły to jest szansa że przebija się. Chociaż u nas potrafią ostro podejść nawet do samej krawędzi i proces zatrzymuje się [emoji55] na samo przebicie ostatnio czekaliśmy z miesiąc.. jeżeli schodziły mały był nerwowy, jak już zatrzymały się w miejscu było lepiej, ale sama końcówka to u nas około tygodnia przeżywania [emoji16][emoji16] Pytalas się co zrobić.. my dajemy paracetamol w czopkach, wcześniej dawałam ibuprofen w syropie, ale stwierdziłam że czopki są o wiele bezpieczniejsze i sama substancja także. W dzień męczymy się, jeżeli wieczór jest tragiczny to dostanie czopa , ale też staram się unikać. My mamy już pokarmy stałe pełna parą i przy zabkach dostaje kaszkę jako deserek na zimno lub inne potrawy na zimno bo lepiej wchodzą, jak był jeszcze mały to dawałam ciut chłodniejsze mleko niż zawsze i czasami lepiej wypijał, ale nie zawsze [emoji6]
Ps. Znam dziecko u którego jako pierwsze wyszły trójki, to zdarza się , nie tak często ale jednak[emoji6]
No tak, ale wkłada i płacze przy tym. Te dziąsełka też są napuchnięte, to nie to samo co na zdjęciu. Wtedy to było dziecko idealne w porównaniu do tego co jest teraz. Wysyłam zdjecie z internetu, dodam że trójki mamy całe biale do samego dołu, wielkie i nabrzmiałe.

reklama
No i jest! Jedna jedynka! A druga w natarciu! O matko, co to były za dwa tygodnie 🤯
Nic nie działa, ani żel na dziąsła, ani Viburcol, ale pierwszą przetrwałam to i kolejne też 💪
Dobrze, że noce są spokojne i przespane 😅
A tak poza tym dziąsła u mojego dziecka nie wyglądały w ostatnim czasie jakby miały wyrzucić zęby na wierzch, nie były czerwone no może trochę podpuchnięte. A marudzenia przy tym, że o matko! Lekarz 2 tygodnie temu na szczepieniu stwierdził, że nie ida zęby, a tu bach i jest!

No i jest! Jedna jedynka! A druga w natarciu! O matko, co to były za dwa tygodnie 🤯
Nic nie działa, ani żel na dziąsła, ani Viburcol, ale pierwszą przetrwałam to i kolejne też 💪
Dobrze, że noce są spokojne i przespane 😅
A tak poza tym dziąsła u mojego dziecka nie wyglądały w ostatnim czasie jakby miały wyrzucić zęby na wierzch, nie były czerwone no może trochę podpuchnięte. A marudzenia przy tym, że o matko! Lekarz 2 tygodnie temu na szczepieniu stwierdził, że nie ida zęby, a tu bach i jest!
Hej 🖐️
Moj synek też ząbkuje. Miesiąc temu na szczepieniu dr mówiła, za ida górne i dolne. Na razie jakoś dramatu u nas nie ma. Poza tym, że nie pozwoli na chwilę siasc (nawet do jedzenia) tylko ręce i ręce 🤪 I bywają noce, że zapłacze przez sen. Na dole widzę pod dziaselkiem ząbek, więc pewnie najgorsze przed nami 🙉

Hej 🖐️
Moj synek też ząbkuje. Miesiąc temu na szczepieniu dr mówiła, za ida górne i dolne. Na razie jakoś dramatu u nas nie ma. Poza tym, że nie pozwoli na chwilę siasc (nawet do jedzenia) tylko ręce i ręce 🤪 I bywają noce, że zapłacze przez sen. Na dole widzę pod dziaselkiem ząbek, więc pewnie najgorsze przed nami 🙉
U mnie to samo, rączki lekiem na całe zło 😅
Bardzo współczuje dzieciaczkom takich przeżyć, ale cóż... Dobrze, że u nas teraz rozszerzanie diety weszło. Przynajmniej coś zje, bo ciągnąć ze smoczka nie za bardzo chce

U mnie to samo, rączki lekiem na całe zło 😅
Bardzo współczuje dzieciaczkom takich przeżyć, ale cóż... Dobrze, że u nas teraz rozszerzanie diety weszło. Przynajmniej coś zje, bo ciągnąć ze smoczka nie za bardzo chce
Mój synek ma 10mcy, więc też już je inne pokarmy. I o dziwo ładnie je poza najgorszym momentem jakim jest wsadzenie go do krzesełka 🙄Oprócz tego cały czas by chciał ciumkać cyca, ale nie żeby zjeść, pewnie tak mu jest lepiej. No i kupki poszły w stronę zaparć a nie biegunek ☺️

Mój synek ma 10mcy, więc też już je inne pokarmy. I o dziwo ładnie je poza najgorszym momentem jakim jest wsadzenie go do krzesełka 🙄Oprócz tego cały czas by chciał ciumkać cyca, ale nie żeby zjeść, pewnie tak mu jest lepiej. No i kupki poszły w stronę zaparć a nie biegunek ☺️
No i poszło! Druga jedynka na wierzchu i idzie górna jedynka, taśmowo! Niedługo nas wygryzie, a ma dopiero 24 tygodnie 😅
U nas zaparcia po kleiku ryżowym, ale mój syn preferuje....ziemniaka i brokuła nad owoce i kleiki 😁 więc zaparć mało u nas 🙂

reklama
No i poszło! Druga jedynka na wierzchu i idzie górna jedynka, taśmowo! Niedługo nas wygryzie, a ma dopiero 24 tygodnie 😅
U nas zaparcia po kleiku ryżowym, ale mój syn preferuje....ziemniaka i brokuła nad owoce i kleiki 😁 więc zaparć mało u nas 🙂
Haha 😂 to się mały rozpędził! U nas pod dziaselkiem widać ząbek, ale jeszcze sobie czeka na lepszy czas ;) Z pewnością wtedy, kiedy męża nie będzie i w najgorszym momencie matka zostanie sama 😂 a jak! 😁

Do góry