reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ząbkowanie

Magda'87

Zaciekawiona BB
Mam 10tygodniową córeczkę. Wkłada do buzi co popadnie, głównie swoją rączkę. Mało śpi i ciągle płacze. Zastanawiamy się czy może to być ząbkowanie. Nie za wcześnie? Po podaniu paracetamolu śpi przez kilka godzin.

Ostatnia edycja:
reklama
Rozwiązanie
Zabkowanie to indywidualna sprawa, u mojego synka pierwszy ząbek pojawił się w 4 miesiącu. Odnośnie paracetamolu porozmawiaj z pediatrą, bo to silny lek dla maluszka i rzeczywiście się go podaje, ale zawse należy sprawdzić plusy i minusy. Może spróbuj jakieś preparaty na ząbkowanie, masuj dziąsełka, dawaj schłodzone gryzaki i zobacz, czy to sprawia ulgę.
Jakie polecasz preparaty? ☺️
reklama
Odnośnie ząbkowania- to sprawa bardzo indywidualna. Mój synek początek zabkowania zaliczył w 8 tygodniu, teraz kończy 12 tydzień i wyraźnie widać 2 górki w miejscu zębów. Oczywiście od 8 tygodnia jest marudny, ślini się i pcha raczki do buzi.
Czekam z utęsknieniem na te dwa ząbki w nadziei, że przestanie marudzić.

Ee gdzie tam 🤷‍♀️ Na razie cisza. Rączki dalej pcha i wszystko co mu w nie wpadnie, gryzie dziaselkami. A jego marudzenie zwalam na zabkowanie 😁 Chociaż dziś teściowa stwierdziła, że już niedługo. No zobaczymy czy miała rację 😁
A coś widać na dziąsełkach? Pytam, bo szukam nadziei na forach, że to już niedługo 😅
Moja teściowa też prorokuje, że jeszcze chwilka, ale chyba bardziej chce mnie pocieszyć 😂

Nic nie widać 🤷‍♀️ Przynajmniej ja nie widzę, bo teściowa to widziała, że ma inne dziąsła 🤔
U nas tak to wygląda, takie groszki na dziąsłach i przekrwione dziąsełka od strony ust.

Załączniki

• 20201227_101534.jpg
    20201227_101534.jpg
    388,1 KB · Wyświetleń: 109
Ojjj żebym mogła tak spojrzeć swojemu synkowi do buźki 🙄 Co Ty masz za anioleczka? 🤗 Ja jak sie zbliżam do mojego ze sliniakiem to dostaje białej gorączki, a gdzie tam jeszcze go ubrać 😁 Że ma zęby pewnie przekonam sie na cycusiu 😁
Z ubraniem i my mamy problemy. Kombinezon to jak tortura dla niego i dla nas 😅
Ale fakt, lubi jak go smyram po ustach lub delikatnie po dziąsłach 🥰

reklama
Do góry