reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

ząbki!!!

reklama
Patka, Daruś ma tylko 4 zęby. Następne będą górne "Dwójki" - widać już zmiany w dziąsłach. Czasami śmieję się, że pełna synchronizacja z mamą - 2 miesiące temu znowu odezwały się moje "ósemki". Żeby mając 32 na karku jeszcze ząbkować :szok: Ale przynajmniej mogę sobie wyobrazić, co czuje maluch, gdy idą mu dwa zęby, a nie jeden! Ból podwójny!

Nicole znam to moje osemki tez sa bardzo leniwe.....

Sluchajcie dzieciaczki coraz wieksze i coraz bardziej rozumne, no i zabkow coraz wiecej.
Chcialam napisac pare uwag dotyczycych ich czyszczenia...nie dzieciakow tylko zabkow oczywiscie;-)
Ktore dzieci chetnie daja sobie myc zabki sama woda to mozna dalej stosowac sama wode, bo mysle, ze z momentem wlaczenia pasty do zebow zacznie sie jej lykanie, a to mozna odwlec ile sie da.
Ktore dzieci nie olubia mycia zebow woda, czyli ogolnie nie lubia tej czynnosci powinny miec wlaczona paste jako zacheta smakowa;-).
Dzieci rozumieja juz bardzo duzo, i jak przegapimy solidnosc czyszczenia zebow nie nauczymy ich potem tego tak prosto, wiec slodki smak pasty do zebow moze byc dobra zacheta.
Moja Anula ma na razie tylko 2 zeby trzeci sie wlasnie pcha, i jak na razie cale mycie nie musi trwac dlugo i jakos daje rade sama woda, ale gdybym miala wyczyscic 8 zabkow, to nie wiem, czy starczyloby jej cierpliwosci, ale zpobaczymy.
Co tam jeszcze.......acha, mysle, ze pora najwyzszy oduczyc dzieciaki picia slodzonych napojow w nocy...oczywiscie jesli same tego chcecie w kazdym razie z mojego punktu widzenia jest to zdecydowanie szkodzace i dzieciaki, ktore pija slodkie herbatki albo soczki w nocy beda niestety mialy klopoty z prochnica w mleczakach a to nie jest przyjemne ani dla mam ani dla dzieci....ani dla dentystow:-(.

Atak na koniec to ciesze sie oczywiscie niezmiernie, ze te nasze zabki tak ajnie rosna:-) jeszcze rok temu chodzilysmy z brzuchami i zastanawialysmy sie nad olejkiem rycynowym i chodzeniem po schodach, kto by pomyslal, ze dzisiaj dzieciaki juz beda chodzic i myc swoje zabki:-)

Orzech, czytasz w moich myslach ;-)
dzis myslałam o Tobie i o zadaniu pytania asd. mycia zebów wodą/pastą.
moj ludek cieszy się na szczoteczkę, szczesliwie jeszcze sie nie zniecheciła do mycia wiec pasty póki co nie bedzie.
dziękuję.

Igo raczej lubi myć ząbki - ale cierpliwości mu starcza tylko na chwilę - później muszę się trochę nagimnastykować :-p a szczoteczkę mamy taką zwykłą dla maluchów od 4 miesiąca - Oral B - a pastę Chicco - bananową - używam jej dosłonie kapkę...

no i śpiewam przy myciu : "szczotka, pasta, kubek, ciepła woda tak się zaczyna wielka przygoda - myję zęby bo wiem dobrze o tym kto ich nie myje ten ma kłopoty itd." pamiętacie?

reklama
KOchana, z Twoich ust wszystko zniosę ;-) Ja nie oglądałam nigdy domowego przedszkola, pewnie dlatego nie znam. Pamiętam z tik-taka o mydle co wszysto umyje.

Do góry