reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ząbki i objawy ząbkowania ;)

Hubek tez myje elmexem dla dzieci:tak:
boje sie juz teraz zmieniac pastę na smakową, żeby wrócic potem do lemexu, bo tą mam juz sprawdzona ze go po niej niewysypuje:sorry2:

reklama
A co obgryzania paznokci to mi nic na ten temat nie mowcie....Jula nic nie ma....
nie mam co obcinac.....a i gorzki aluszek nie pomaga:wściekła/y:

Wlasnie jakis czas temu zauwazylam,ze Milenka zaczyna gryzc paznokcie,ale tylko przy kciukach. Na szczescie robi to zadko (zauwazylam,ze wtedy jak sie bardzo wstydzi albo nad czyms mysli).

A swoją drogą, to jestem zdziwiona, że tak małe dzieci mogą już obgryzać paznokcie :confused:

Ja też jestem w szoku:szok: Nie myślałam, że tak szybko mogą popaść w taki nałóg:confused: A skąd się to bierze u takich Maluchów? Łapią to od osób, z którymi przebywają czy tak samoistnie pod wpływem jakichś emocji? Zastanawia mnie to, bo sama miałam z tym kiedyś problem i to dość duży. Nic estetycznego:baffled:

ja też nie wiem skąd to się u Ali wzięło,ale zauważyłam,że zbiegło się to z wyżynaniem dwóch 5 na raz,a trwało to chyba z 1,5 miesiąca zanim się przebiły.jak już są,to ona nadal,bo wychodzą dalej i pewnie ją dziąsła swędzą;(.u mnie też gorzki paluszek nie pomógł;(((

ja też nie wiem skąd to się u Ali wzięło,ale zauważyłam,że zbiegło się to z wyżynaniem dwóch 5 na raz,a trwało to chyba z 1,5 miesiąca zanim się przebiły.jak już są,to ona nadal,bo wychodzą dalej i pewnie ją dziąsła swędzą;(.u mnie też gorzki paluszek nie pomógł;(((
a moze ona nieobgryza celowo tylko popros´tu podczas jak wklada paluszki do buzi i przygryza aby wymasowac dziasla a wiadomo mokre paznokcie latwiej sie lamia:confused: mozna tez kupic w aptece lakier taki specjalny jest prawdopodobnie ochydny w smaku ale czy tak male dzieci moga to miec to niewiem

irtasia, może tak było na oczatku,ale teraz pakuje paluchy do buzi i słyszę jak obgryza,wrrr...lakier wypróbowałam,nic z tego;(.dostaje po łapach,a uwagę zwracam jej chyba 200 razy dziennie.mimo wszystko,myślę,że to przez te wychodzące 5,tylko jak jej to zostanie?aa,zapomniałam dodać,że mój mąż lubi skubać skórki przy paznokciach i pewnie mała to podpatrzyła.mąż też dostaje po łapach;)))

Bibinka, myślę, że "dawanie po łapach" nie pomoże, a wręcz zaszkodzi. Mała zrobi się nerwowa i z tej nerwowości będzie dalej obgryzała paznokcie, może jeszcze bardziej.

reklama
ja też bym nie dawała po łapach :no: może warto jej odwracać uwagę czymś innym może :confused: albo kup jej coś do masowania dziąseł są takie jak szczoteczki do zębów gryzaki może nie dla takich dużych dzieci jak nasze ale może jej to złagodzi ból od zębów a paznokcie zostaną całe

Do góry