reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Zabawy naszych maluszków

Podbijam temat bo już kończą mi się pomysły na zabawy:)
U nas dużym zainteresowaniem cieszy się komputer, sam go sobie włącza potem wspina się na krzesło i jest w siódmym niebie:-)uderza w klawiaturę i pstryka myszką wlepiając wzrok w monitor jak rasowy informatyk :) .
oprócz tego to pilot, komórka- typowy facet:-)
Najbardziej uwielbia zabawy w chowanego, ganianego ,łaskotki, zabawy w wodzie i oczywiście samochody brrrrrrr:D
Lubi też wywalać, rozlewać rozsypywać buszować po szafkach
A i zapomniałabym uwielbia oglądać książeczki i żeby mu mówić co to jest albo najlepiej wydawać dźwięki naśladowcze

reklama
W kwestii zabaw u nas królują:
- chowany-ganiany (uwielbia!!)
- książeczki (pokazuje paluszkiem różne postaci, przedmioty, wydaje odgłosy, albo my opowiadamy mu co jest na obrazku)
- klocki (czasem i godzinę buduje i rozbiera swoje budowle)
- płyty cd 100szt na tym sztylu, zabawki tego typu są na nie, ale płyty potrafi tak układać i rozwalać dość długo.
- kuchenne przedmioty, np. miska, kilka tych ustrojstw na jajka na miękko, drewniana łyżka i gotuje, aż się kurzy ;)
- oglądanie filmików na iPhonie, czasem sam do mnie przychodzi, siada na kolanach i czeka aż mu pokażę, zwykle to dzieje się rano i ja wtedy oglądam rodzinkę.pl, a Kubin filmiki na telefonie, czyli pół godzinny seans mama i synek
- bardzo lubi grać w piłkę, rzucać albo kopać i sam nas zachęca do włączenia się w zabawę z nim
- jeździk, mamy taki samochodzik Bobby Car, robi furrorę :)
- tor przeszkód z poduszek i kołder, oj szaleństwo :)
- Kuba lubi wszelkie zabawy i zabawki, przy których można kombinować manualnie.
- na szczęście tv nie jest jakoś w centrum jego zainteresowań, lubi piosenki na mini mini, ale nie ogląda bajek i raczej tv traktuje olewczo, ja się cieszę :)

Z racji tego ze ja mam dwojke dzieci i musze kabinowac tak zeby Marika i Fabian byl zadowolony i zadne z nich nie poszkodzone to u nas kroluja zabawy takie jak :
- chowanego, Fabianek jeszcze nie bardzo wie o co chodzi i zakrywa swoje oczy i mysli ze go nie widac i wtedy ja sie smieje a Marika go poucza ze i tak go widac:)
- malowanie farbami - moga tam malowac godzinami, pozniej duza sprzatania ale dla tego spokoju przez pewien czas warto
- ukladanie klockow - tez dobrze im idzie ale jak robia to oddzielnie
- "domki" z kocy, krzeselek, stol;ika - wtedy to jest czad
- wykelajanki -0 rwe kawalki papieru a pozniej naklejamy je na kartke papieru
- zabawa z pilka, moze to byc meczyk, kopanie, turlanie, rzucami - nie wazne co wazne ze pilak:)
- oczywiscie wszystkie garnki, miski, kubeczki, luzki itp nasze prawdziwe bo oczywiscie swoimi bawic sie nie chca
- mamy telefon FP ktory wydaje dzwieki zwierzat, liczy, lub spiewa i tutaj tez potrafia sie zajac ladnie
- wywalanie zabawek z kosza i robienie totalnej rozpierduchy - to jest najfajniejsza chyba zabawa, a pozniej sprzatanie tym zapawek spowrotem i znowu toi samo haha
- turalnie sie, skakanie po lozku
- tance hulance porzy muzyce

No i ogolnie duzo takich ruchowych zabaw:)

U nas rządzi zabawa w chowanego
Oprócz tego słuchanie piosenek z telefonu, naklejanie naklejek, wkladanie klocków do sortera, jezdzenie na bambim (Emila ma taką wielką sarne, która ma pasek na szyi i ona na niej siada woła bambi brrr i każe się ciągnąć za ten pasek po podłodze)
Oprócz tego gonienie się z kotem, zabawa w nie ma-jest (czyli chowamy coś i wyciagamy), Emilka też lula do snu lalki i miski, lubi też zabawę gdzie masz oczko, gdzie nosek itp. , gra na bębenku i na gitarce, śpiewa dużo i tańczy
Ogólnie Emilka bardzo ładnie się bawi sama i z nami

Kota behemota u nas też bajki traktowane są olewczo , czasami tylko na reklamy rozwala dzioba i pokazuje , że ludzie też mają włoski tak jak on i mama), ale ogólnie tez się cieszę , że nie zwraca szczególnej uwagi na tv. Lubi tylko piosenki z teledyskami wtedy na chwilę nie ma Damianka najbardziej ulubione to: Puszek okruszek(jest zachwycony dużym pieskiem w filmiku), kaczka dziwaczka(pokazuje jak kaczki były zmartwione), tik tak (lubi powtarzać tik tak) i jadą misie. Ostatnio też po przeczytaniu posta Frei o piosence The Little Indians ściągnęłam ją i ta piosenka jest numer jeden - fajnie naśladuje ha ha ha

Propozycja zabawy manualnej no może bardziej dla starszaków, ale niekoniecznie. Maluch może brać czynny udział w zadaniu, oczywiście pod nadzorem :) Może pomagać, obserwować i świetnie sie przy tym bawić

Malowanie/kolorowanie ryżem

Bibułę rwiemy na kawałki, wkładamy do miseczki. Zalewamy gorącą wodą i czekamy aż sie zabarwi. Potem wyławiamy bibułe a do zabarwionej wody wrzucamy surowy ryż. Czekamy ok 20 min aż ryż przejdzie kolorem. Następnie kolorowe już ziarenka ryżu suszymy. Gotowe ! Jakiś tam wzór na kartce np kwiatek smarujemy klejem a następnie przyklejamy ryż. Ważne- kolor po kolorze. Tak powstaje oryginalny obrazek ;)

Załączniki

• IMG_1634.jpg
    IMG_1634.jpg
    38,8 KB · Wyświetleń: 97
  • IMG_1622.jpg
    IMG_1622.jpg
    35,7 KB · Wyświetleń: 100
  • IMG_1626.jpg
    IMG_1626.jpg
    37,2 KB · Wyświetleń: 101
  • IMG_1645.jpg
    IMG_1645.jpg