reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wzrost i waga naszych dzieci

reklama
przedwczoraj byliśmy u lekarza

4 miesiące i tydzień- 7100kg

Słyszałyście o zmianach żywieniowych?! Teraz produkty glutynowe mają być wprowadzane jeszcze podczas karemienia piersią !!!(po 25latach postanowili zmienić) Najlepsze jest to że firmy produkujace żywność dla dzieci jeszcze nie wprowadziły na rynek produktów glutynowych (ALBO JA JESTEM ŚLEPA I NIE ZNALAZŁAM). Lekarz powiedziała mi żebym zaczęła podawać już teraz...kiedy spytałam o konretne produkty (firmy) ..zadrwiła ze mnie: że tu nie chodzi o reklamę firmy tylko że takie są teraz zalecenia:dry: A jak niby zrobić kaszę manną, skoro trzeba ją gotować (nawet ta błyskawiczną)?:dry:
Faktycznie chyba nie ma jeszcze nowych oznaczeń na produktach. Z tego co wyczytałam o przygotowaniu posiłków to po prostu trzeba do pierwszych zupek jarzynowych, kaszki ryżowej, deserków lub mleka modyfikowanego dodawać 2-3g produktu glutenowego (tj. 1 płaska łyżeczka kaszki pszennej BoboVita od 9 m-ca lub 2 płaskie łyżeczki mlecznej kaszki manny BoboVita od 9 m-ca). Akurat mam broszurę tej firmy ale myślę, że to chodzi głównie o przestrzeganie proporcji a nie o firmę (chociaż fakt, że łatwiej dozować wg konkretnych przepisów). Nie trzeba tak więc zwracać w tym wypadku uwagi, że na produkcie jest podany wiek 9-10 m-cy tylko pilnować proporcji: 2-3g glutenu na 100ml posiłku.

Jejuuu Michaśka ja chyba ukradnę Twojej córce te włosy po prostu!! są wypas!

No a jeśli chodzi o gluten to to fakt, są kaszki bobo vita pszenne i manna, ale nie wie mczy bezmleczne też, bo ja mam mannę na mleku (dla Ignaca)

No ale nie iwem Baba Jaga czemu problem jest z gotowaniem manny? Można ją zrobić rzadką na wodzie i potem wsypać odpowiedniąilość łyżeczek mleka modyfikowanego albo gęstszą i po ugotowaniu dolać ściągniętego pokarmu. Albo po prostu taką gotowaną na wodzie kaszkę dorzucić tak jak pisze Michaśka.

Ja iwem że niby lepsze są kasze ale Igiemu dawałam okruszki z chleba jak sama jadłam i w ten sposób miał też gluten od ok. 5-6 miesiąca, bo mi się za bardzo nie chciało czekać, on się dopominał jak ktos coś jadł strasznie! A poza tym właśnie wtedy jużcyztałam że podawanie glutenu między 4-6 miesiącem zmniejsza ryzyko pojawienia się celiakii czy jak to tam się nazywa.

Aga

Mały waży dziś 6 kg, a powinien 6,6 - nie mam pojęcia jak oni to liczą:baffled:, ale na pewno biorą pod uwagę wagę urodzeniową

reklama
Do góry