reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wyrok trybunału ws aborcji - opublikowane uzasadnienie

wydaje mi się, ze jedynym powodem utrudnienia dostępu do antykoncepcji bądź zabiegów stałej antykoncepcji jest to, ze państwo polskie staje się państwem kościelnym/religijnym a wręcz fanatycznym... ludzie którzy mają władzę to zwykli fanatycy, stawiający wiarę ponad wszystko. Przykre..
Wiesz, to jest tak jak któraś z dziewczyn przed chwilą pisała; nie tylko Ci u władzy są kościelni i fanatyczni. W naszym społeczeństwie jest masa takich ludzi, również młodych. Nie wiem czy u Was to tak widać, ale na Podlasiu, gdzie mieszkam jest masa ludzi, którzy są wpatrzeni w kościół...

reklama
Wiesz, to jest tak jak któraś z dziewczyn przed chwilą pisała; nie tylko Ci u władzy są kościelni i fanatyczni. W naszym społeczeństwie jest masa takich ludzi, również młodych. Nie wiem czy u Was to tak widać, ale na Podlasiu, gdzie mieszkam jest masa ludzi, którzy są wpatrzeni w kościół...

Zgadzam się, niestety właśnie jest spora część młodych osób (sory za słownictwo) z wypranymi przez zasady kk mozgami, młodych kobiet([emoji2356]) które wprost mówią że aborcja to zlooo nawet w przypadku zagrożenia życia! Kobiety. No bo przeciez kobieta jest po to by rodzic dzieci, chciane czy nie, chore czy zdrowe, 1 czy 10(najlepiej jak najwięcej bo przecież zabezpieczanie się to też zło) , z gwałtu (tu oczywiście wina kobiety bo na pewno kusiła świadomie czy nie, nie wazne[emoji57]) no i przecież jak ma umrzeć rodząc to trudno, ważne że płód przeżyje.
Jesli pójdzie to w tą stronę to tak jak pisałyśmy wcześniej, za jakiś czas możemy za poronienie pójść siedzieć.

To niestety prawda że nasz kraj staje się krajem kościelnym. Doszło już do tego że banda fanatyków dostaje kasę zamiast ładować ja tam gdzie jest naprawdę potrzebne. Rydzyk dostał ostatnio kolejne 150 mln złotych ( może na kolejne super auta?) które miały iść na psychiatrię dziecięca. No ale okazuje się że luksusy starego dziada który pedofila nazywa męczennikiem są ważniejsze od zadbania o dzieci które już na świecie są. Policja spisuje ludzi w restauracjach ale jak ojciec dyrektor zrobił imprezę na niewiadomo ile osób, bez maseczek, bez dystansu bo urodziny Radia to wszystko jest spoko. Dopóki nie będzie rozdziału państwa od kościoła to nadal będzie tylko gorzej.

nie trzeba byc "fanatykiem kk" jak to okreslilas aby uwazac ze aborcja jest zla; wiele osob niewierzacych rowniez tak uwaza, bo aborcja dotyka kwestii zycia i smierci a ona jest uniwersalana wsrod wszystkich ludzi niezaleznie od wyznania; ja sie z takimi pogladami jak piszesz wsrod osob przeciwnych aborcji nie spotkalam a sporo tego czytalam, wrecz przeciwnie, zawsze podkrelane jest ze chodzi tylko i wylacznie o aborcje eugeniczna czyli dziecko z wadami; natomiast sa oczywiscie kobiety ktore zycie wlasnego dziecka cenia wyzej niz wlasne i nawet w przypadku zagrozenia wlasnego zycia ciazy by nie usunely (ja na ten przyklad); takze kobiety zgwalcone rowniez nie wszystkie ciaze usuwaja , bo owszem , dziecko jest gwalciciela, ale jest tez ich; niezaleznie od decyzji te dwie sytuacje po pierwsze sa wyjatkowo rzadkie jesli chodzi o procent wszystkich aborcji, a po drugie, tak jak pisalam, bardzo wiele osob pro life uznaje jak najbardziej prawo kobiety do usuniecia ciazy w takiej sytuacji; takze mysle, ze mozesz byc spokojna, nie , nie pojdzie to w tym kierunku,
Nie ma czegoś takiego jak aborcja eugeniczna. Masz zapewne na myśli aborcję na podstawie przesłanki embriopatologicznej.
Nie ma czegoś takiego jak eugenika, jeśli już to funkcjonuje to jest to teoria pseudonaukowa. I nie ma nic wspólnego z aborcją płodów obciążonych wadami.

@thelma333.3 Ale obecny rząd i większość jego wyborcow to totalni fanatycy kk i niestety zamiast zadbać o rozwój Polski tylko nas cofają. Czytałaś opinię przeciwników aborcji, a czy chociażby raz w życiu ROZMAWIAŁAŚ z rodzicem dziecka niepełnosprawnego, które właściwie nie żyje, a wegetuje?
Wy przeciwnicy macie myślenie, że nikt nie może zrobić aborcji bo twierdzicie, że to ZUO bo..'po prostu to ZUO i już! Bo ja bym nie usunęła to inny też nie może'. I to jest koniec waszej argumentacji. Duzo czytacie ale widać, że macie problem z czytaniem ze zrozumieniem.
My, którzy walczymy o legalna aborcję nie negujemy decyzji kobiet.. Nie chce urodzić chorego dziecka - oczywiście zrozumiałe. Chce urodzić - oczywście, to jej decyzja, trzeba spróbować zapewnić jej i dziecku odpowiednią pomoc. A wy macie gdzieś kobiety i te dzieci, mało kto z was chociażby wyciągnie pomocną dłoń do takiej osoby.
Aaa i dzięki rozwiniętej diagnostyce prenatalnej można wykryć wady już u zarodka ale teraz dzięki wam taką diagnostykę i dalszy jej rozwój można roztrzasnąć o kant d**y. I przypomnę płód to jeszcze nie jest człowiek, życie zaczyna się z momentem narodzin.. A życie jak roślina to nie życie, a wegetacja.

@thelma333.3 Ale obecny rząd i większość jego wyborcow to totalni fanatycy kk i niestety zamiast zadbać o rozwój Polski tylko nas cofają. Czytałaś opinię przeciwników aborcji, a czy chociażby raz w życiu ROZMAWIAŁAŚ z rodzicem dziecka niepełnosprawnego, które właściwie nie żyje, a wegetuje?
Wy przeciwnicy macie myślenie, że nikt nie może zrobić aborcji bo twierdzicie, że to ZUO bo..'po prostu to ZUO i już! Bo ja bym nie usunęła to inny też nie może'. I to jest koniec waszej argumentacji. Duzo czytacie ale widać, że macie problem z czytaniem ze zrozumieniem.
My, którzy walczymy o legalna aborcję nie negujemy decyzji kobiet.. Nie chce urodzić chorego dziecka - oczywiście zrozumiałe. Chce urodzić - oczywście, to jej decyzja, trzeba spróbować zapewnić jej i dziecku odpowiednią pomoc. A wy macie gdzieś kobiety i te dzieci, mało kto z was chociażby wyciągnie pomocną dłoń do takiej osoby.
Aaa i dzięki rozwiniętej diagnostyce prenatalnej można wykryć wady już u zarodka ale teraz dzięki wam taką diagnostykę i dalszy jej rozwój można roztrzasnąć o kant d**y. I przypomnę płód to jeszcze nie jest człowiek, życie zaczyna się z momentem narodzin.. A życie jak roślina to nie życie, a wegetacja.
Tak godz 9.00 istota w macicy nie jest życiem, godzina 9.05 istota wyciągnięta z macicy jest ŻYCIEM.

Magiczna sprawa.
Dlaczego wmawiacie sobie tą śpiewke o płodzie, które jest niczym?

nie trzeba byc "fanatykiem kk" jak to okreslilas aby uwazac ze aborcja jest zla; wiele osob niewierzacych rowniez tak uwaza, bo aborcja dotyka kwestii zycia i smierci a ona jest uniwersalana wsrod wszystkich ludzi niezaleznie od wyznania; ja sie z takimi pogladami jak piszesz wsrod osob przeciwnych aborcji nie spotkalam a sporo tego czytalam, wrecz przeciwnie, zawsze podkrelane jest ze chodzi tylko i wylacznie o aborcje eugeniczna czyli dziecko z wadami; natomiast sa oczywiscie kobiety ktore zycie wlasnego dziecka cenia wyzej niz wlasne i nawet w przypadku zagrozenia wlasnego zycia ciazy by nie usunely (ja na ten przyklad); takze kobiety zgwalcone rowniez nie wszystkie ciaze usuwaja , bo owszem , dziecko jest gwalciciela, ale jest tez ich; niezaleznie od decyzji te dwie sytuacje po pierwsze sa wyjatkowo rzadkie jesli chodzi o procent wszystkich aborcji, a po drugie, tak jak pisalam, bardzo wiele osob pro life uznaje jak najbardziej prawo kobiety do usuniecia ciazy w takiej sytuacji; takze mysle, ze mozesz byc spokojna, nie , nie pojdzie to w tym kierunku,

To że ty nie słyszałaś o takich osobach nie oznacza że nie istnieją. Przeczytaj o tej dziewczynie. Patrząc na polubienia które oznaczają ze ludziom podoba się ten film, jej zdanie i najzwyczajniej zapewne je popierają to jednak trochę ich jest bo ponad 24 tysiące.
I tak, najwięcej osób którzy tak krzyczą o obronie życia to właśnie osoby które wierzą bo od malego były im wpajane takie a nie inne poglądy, że to dusza jest najwazniejsza i najważniejsze urodzić(nie ważne że będzie w cierpieniu odchodzić przez jakiś okres czasu) bo trzeba przecież ochrzcic.
Co do aborcji w przypadku zagrożenia życia matki, chcesz to nie usuwaj. Ja w przypadku zagrożenia życia wolałabym usunąć bo mam w domu dzieci którym jestem potrzebna najbardziej.
Ciąża z gwałtu tak samo, nie chciałabym rodzic dziecka kogoś kto zniszczył mi życie. A wiesz czemu aborcje w przypadku gwałtu są tak rzadkie? Bo gwałty nie są zgłaszane. Kobiety radzą sobie zazwyczaj w takich sytuacjach same żeby nikt ich palcami nie wytykał (i nie mówię tu tylko o gwałtach w ciemnej uliczce przez jakiegoś obcego typa ale też o gwałtach w związku, to częste sytuacje ale o nich się nie mówi praktycznie i są prawie że nie do udowodnienia.)

To jest chore ze żyjemy w takim kraju. Większość świata jakoś potrafi do tego tematu podchodzić zupełnie inaczej i nie wpieprzać się innym w życie.

PS. Sorry ze chyba dość chaotycznie odpisalam ale pisze z doskoku.

Może
Tak godz 9.00 istota w macicy nie jest życiem, godzina 9.05 istota wyciągnięta z macicy jest ŻYCIEM.

Magiczna sprawa.
Dlaczego wmawiacie sobie tą śpiewke o płodzie, które jest niczym?
Może Inaczej.. dla mnie zycie zaczyna się wraz z pierwszy oddechem.
Z biologocznego punktu zarodek to zarodek, płód to płód czyli organizm rozwijający się w macicy kobiety. Z emocjonalnego punktu widzenia ten zarodek czy płód to oczywiście moje dziecko, którego stratę osobiscie bym przezywala. Ale nie zgadzam się aby odbierać mi możliwość decydowania za siebie! Medycyna, w tym ginekologia i położnictwo jest oparte na nauce, a nie na emocjach.

reklama
Może
Może Inaczej.. dla mnie zycie zaczyna się wraz z pierwszy oddechem.
Z biologocznego punktu zarodek to zarodek, płód to płód czyli organizm rozwijający się w macicy kobiety. Z emocjonalnego punktu widzenia ten zarodek czy płód to oczywiście moje dziecko, którego stratę osobiscie bym przezywala. Ale nie zgadzam się aby odbierać mi możliwość decydowania za siebie! Medycyna, w tym ginekologia i położnictwo jest oparte na nauce, a nie na emocjach.

Ale wiesz, że są dorośli za których oddycha aparatura, czyli mają sztuczkie dostarczany tlen i żyją? Płód również ma dostarczany tlen tylko, że przez organizm matki.
Żyją, choć nie oddychają samodzielnie i w sposób odmienny niż reszta człowieczeństwa.

Do góry