reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wyprawkowo ;-)

Meble +dodatki
*łóżeczko
-materac
-ceratka
-ochraniacz (opinie są różne, ja kupiłam na pół łóżeczka i jestem zadowolona)
-kołdra
-pościel (min 2 komplety)
-prześcieradła (min 2szt)
na początku jednak lepszy i bezpieczniejszy jest rożek i śpiworek
*przewijak dostanę od siostry :)
-mata do przewijania

*wanienka
-myjka(lepsza niż gąbka)

-ręczniki kąpielowe (min 2szt najlepiej z kapturkiem)

*monitor tzn elektryczna niania, jeśli dziecko w innym pokoju niż rodzice

Tekstylia
-rożek
-kocyk
-pieluchy tetrowe (min 10szt)
ewentualnie
-poduszka do karmienia

Inne
-butelki (min 1szt)
-smoczek
-laktator (plus min 1pojemnik,najlepiej ze smoczkiem i lejkiem)
-gruszka( nie używałam, odradzano mi zresztą bo może uszkodzić delikatną śluzówkę noska dzieciaczka)
-frida do noska
-miękka szczoteczka do główki( dobrze jest masować główkę ale można to też robić ręcznikiem po kąpieli, łatwiej zapobiec ciemieniusze w ten sposób)

-termometr
-nożyczki do paznokci(z zaokrąglonymi czubkami)

Poród, szpital
-staniki do karmienia
-koszula do karmienia
-koszula do porodu
-matki siatkowe
-podkłady poporodowe (min 20sztuk)- potem wygodniejsze duże podpaski
-wkładki do stanika
inne przydatne:
-krem do brodawek
-nakładki silikonowe na sutki (genialny wynalazek) dostanę nieużywane od siostry :)
-matki na materac w razie odejścia wód płodowych (nie kosztują dużo a jakiś komfort dają choć o skuteczności nie umiem powiedzieć bo całe szczęście wody odeszły mi dopiero w szpitalu;)

Kosmetyki dla Dziecka
-olejek badź balsam
-sudokrem, bephanten (super kremy na podrażenia, sudokrem na potówki również spradza się znakomicie, oba polecam)
-coś do pępka(octenisept)
-płyn do kąpieli/ mydło
-szampon (to przy bujniejszej czuprynce)
-chusteczki nawilżone
-pieluchy
-torby na zużyte pieluchy

Ciuszki (zestaw minimalny)
-body (min7 szt)
-pajacyki( min 6szt)
-śpioszki (min 3szt)
-kaftaniki (min 3szt)
-spodnie/sukienki/spódniczki (min 2szt)
-swetry (min 2-3szt)
-czapeczki bawełniane (min 2-3szt)
-łapki niedrapki (min 2szt)
-skarpetki (min 3szt)
-śliniaczki (na początku u nas lepiej się pieluszki tetrowe sprawdzały)
-kombinezon (ja miałam 2 jeden ciepły drugi lżejszy i mimo, że generalnie tu cieplej to przydały się)

wózek i fotelik samochodowy

To co na niebiesko to mam a to co na czerwono to nie kupuję :)
Ale rożek jeszcze jeden nowy dokupię :)

Ostatnia edycja:
reklama
Fakt droga to "zabawka", ale ja jestem zdecydowana na ten zakup, bardzo to dla mnie ważne. Ale chcę móc używać monitora oddechu wszędzie nie tylko w łóżeczku więc pewnie zdecyduję się na monitorek firmy snuza. ;)
Ostatnio też pomyślałam, że zażyczę sobie pod choinkę taki prezencik ;)
o, nie wiedziałam, że są takie 'przenośne', tylko czy maluch się tym za bardzo nie będzie interesował.
Ja jestem na razie zdecydowana na AngelCare, chyba, że w międzyczasie coś innego się przypląta ;)

o, nie wiedziałam, że są takie 'przenośne', tylko czy maluch się tym za bardzo nie będzie interesował.
Ja jestem na razie zdecydowana na AngelCare, chyba, że w międzyczasie coś innego się przypląta ;)

Ja też nie wiedziałam, że są przenośne, ale koleżanka mi poleciła i po przemyśleniach i przeczytaniu setek opinii zdecydujemy się na Snuza Halo. Wcześniej też myślałam o AngelCare ;)

Ja tam uważam, że lista jest całkiem niezła, choć pewnie coś by mi się jeszcze przypomniało.
Ad rzeczy wykreślonych to tak moim zdaniem:
-meble no to zależy co się ma i ile miejsca się ma... my kupiliśmy komodę z przewijakiem, łóżeczko i fotelik dla mnie do karmienia i to dla mnie wystarczające ale niezbędne;
-ceratka pod prześcieradło dla mnie niezbędna i to 2 takie nie jednorazowe a do prania. U nas pieluszka co prawda może raz czy dwa przesiąknęła ale za to Wiki wiele razy wymiotowała w łóżeczku i materac bez tego pewnie byłby do wymiany;
- śpiworek w sumie dla mnie też niezbędny nie jest. Za to kocyki na początku mieliśmy 2 - jeden cieńszy, a drugi grubszy a w końcu skończyliśmy z 4 po dwa takie i takie bo rzeczywiście kołdra się przydaje dopiero może jak dziecko ma jakieś pół roku a u mnie było lato więc rożek za ciepły i najwygodniej było małą zawinąć w kocyk. Ale teraz może rożek się bardziej przydać bo to zima;
- monitor dla mnie też zbędny. Za to niania do niezbędnych rzeczy się nie zalicza (chyba że ma się dom i śpi na innym piętrze niż dziecko bo uwieżcie, że szczególnie na początku to każdy ruch dziecka z pokoju obok się słyszy;) ) ale za to później jak się gdzieś wyjeżdża itp to jednak jest to przydatna rzecz;
- poduszka do karmienia - ja miałam taką długą poduchę 190cm składaną w połowie jak się chciało do spania w ciąży i potem do karmienia rewelacja - siadałam w foteliku, kładłam taką złożoną poduchą na kolana i na to na ramieniu małą... I raz że wygodniej a dwa, że jednak mimo, iż mała pięknie spała między posiłkami to jednak zdarzało się, że przy karmieniu (które u nas trwało częst godzinę) oczy się zamykały a dzięki poduszce wiedziałam, że nawet jak coś takiego się zdarzy to dziecko wygodnie leży i na pewno nie spadnie. Ale fakt - niezbędne to nie jest - tak raczej dla wygody;
- laktator to już była o tym tu dyskusja - mi się przydał i byłam bardzo szczęśliwa, że go kupiłam choć fakt, że może być całkowicie zbędny a jednak tani nie jest;
- gruszkę rzeczywiście bym wykreśliła za to frida moim zdaniem jest niezbędna;
-matki w razie odejścia wód nie miałam i nie będę kupować (choć odeszły mi na sali przedoperacyjnej i nie było to przyjemne, ale i tak nic bym tam ze sobą nie wzięła;
- torby na zużyte pieluchy czyli tzw. paklanki dla mnie są świetnym i niezbędnym wynalazkiem. Oczywiście nie na wszystkie pieluchy - tylko na te z nr 2;)
- niedrapki u nas się nie sprawdziły bo mała od razu je sciągała ale i tak uważam, że warto je mieć a wydatek to duży nie jest.

Jeżeli chodzi o dodane rzeczy to zgadzam się z grubszą czapeczką, kilkoma pieluchami flanelowymi i tą podstawową apteczką - szczególnie to ostatnie niezbędne. Leżaczek też uważam za fajną rzecz ale ja bym poczekała aż maluszek skończy chociaż 2 miesiące (choć tak było u nas a z kolei koleżance dziecko tylko w takim leżaczku zasypiało więc może warto od razu). A jeżeli chodzi o nawilżacz to też się trochę przy pierwszym maluchu zastanawiałam ale jednak nie kupiłam i teraz też nie planuję...

Mam nadzieję, że też troszkę pomogę;)

Lista jest na prawdę niezłą i na chwilę obecną nic dodatkowego nie przychodzi mi do głowy ale jakby co to będę pisać;)

Lista super :) Co do niani to właśnie my mamy jednorodzinny domek trzypiętrowy ( a raczej tak trzy piętra po pół piętra trudno to wytłumaczyć) i u mnie jest niezbędna :) a już zwłaszcza jak ze starszakiem będę chciała podczas snu maluszka trochę czasu w piaskownicy spędzić.

I nie żałowałaś że nie kupiłaś tego nawilżacza? Wydaje mi się że ręczniki na grzejnik powinny wystarczyć. bo się dużo o jakiś grzybach czy coś naczytałam.

Ja mam taką listę którą robiłam dla kuzynki bo była ciekawa ile trzeba pieniędzy mieć na dziecko i ona wpisywała mi rzeczy co by kupiła a ja szukałam z jakiej firmy i plus minus ile kosztuje. Wyszła ładna sumka :) Ale tez trochę rzeczy bym jej wykreśliła ale jak tak chciała to tak miała :) Jak chcecie mogę poglądowo wrzucić :)

Dużo właśnie zalezy od tego jakie ma się mieszkanie i czy dzidziuś będzie spał z rodzicami czy w swoim pokoiku :)

A cz któraś z Was decyduje się na zakup monitora oddechu dla dzidzi?

Ja nie bo MAluszek będzie z nami w sypialni i z Antkiem miałam bardzo czuły sen i jak się ruszył to ja już nie spałam.

Szczebiotka śliczne dzięki,
Deizzi na pewno każdy coś doda lub wykreśli, grunt że Szczebiotka nam tu solidne fundamenty zaserwowała:)

Wiadomo każda ma inne piorytety i zapotrzebowania :) Ale fundament jest i to się liczy :)

tak jak w glownym watku, najwazniejszy zakup za nami (wozek w domu)

jotka mam tak samo, juz mi sie udalo wygrac pare aukcji na allegro ubranek dla chlopca ;)

Szczebiotka, basieniak - bardzo Wam dziękuję! Ratujecie mnie i pewnie kilka innych dziewczyn, które są - jak ja - kompletnie zagubione.

U mnie niania się przyda na pewno.

kiniusia detektor oddechu u mnie będzie na pewno, chyba bym nie usnęła wiedząc, że coś takiego jest a ja tego nie mam :) czy coś takiego jest razem z elektr.nianią?

Od 3 dni poszukuję wózków i czytam o nich opinie. Na razie wybór stanął na Maxi Cosi Mura 4 z fotelikiem CabrioFix. Któraś z mam miała do czynienia z tym wózkiem i mogłaby coś o nim napisać? Z tego co wyczytałam, to maxi cosi ma najlepsze foteliki (przechodzą one różne crash testy i są najwyżej oceniane) a dużo jeżdżę i na foteliku nie mam zamiaru oszczędzać. Nad wózkiem się zastanawiam, ale na razie kandydat nr 1 jw.

Królowa wrzucę Ci linki do dwóch według mnie najlepszych:
Ten może być w zestawie z nianią (oczywiście trochę droższy jeśli z nianią od razu): ANGELCARE AC300 MONITOR ODDECHU 2 PŁYTKI + GRATISY (2601598850) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
A to ten na który ja się decyduje, bez niani, ale w mieszkaniu 55m niania mi niepotrzebna, ale jest mobilny można go używać nie tylko w łóżeczku, a to ważne dla mnie: Snuza Halo Monitor oddechu + GRATISY - WYSYŁKA 24H (2645244191) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

reklama
Szczebiotka, basieniak - bardzo Wam dziękuję! Ratujecie mnie i pewnie kilka innych dziewczyn, które są - jak ja - kompletnie zagubione.

U mnie niania się przyda na pewno.

kiniusia detektor oddechu u mnie będzie na pewno, chyba bym nie usnęła wiedząc, że coś takiego jest a ja tego nie mam :) czy coś takiego jest razem z elektr.nianią?

Od 3 dni poszukuję wózków i czytam o nich opinie. Na razie wybór stanął na Maxi Cosi Mura 4 z fotelikiem CabrioFix. Któraś z mam miała do czynienia z tym wózkiem i mogłaby coś o nim napisać? Z tego co wyczytałam, to maxi cosi ma najlepsze foteliki (przechodzą one różne crash testy i są najwyżej oceniane) a dużo jeżdżę i na foteliku nie mam zamiaru oszczędzać. Nad wózkiem się zastanawiam, ale na razie kandydat nr 1 jw.

Są są :)

Do góry