reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wyprawka

HappyBabyMama kompletowanie wyprawki to fajna sprawa, ale potrafi też stresować, zwłaszcza przy pierwszym dziecku:D Na szczęście teraz można w razie czego w parę minut coś dokupić, dlatego ja na Twoim miejscu np. z laktatorem bym się wstrzymała:) tzm. myślę, że dobrym pomysłem jest sobie w razie czego teraz upatrzyć konkretny model, żeby nie szukać na szybko, ale kupić dopiero jak będzie taka potrzeba, bo to jednak większy wydatek, a wielu dziewczynom jest na prawdę zbędny, a tak nawet Mąż Ci najwyżej z karteczką podskoczy do sklepu;) Co do leżaczków to my używaliśmy po 1 miesiącu, na matę też tak jakoś zaczęliśmy kłaść i karuzelką zainteresował się trochę później:)

reklama
Aha, mogę Wam jeszcze polecić tego allegrowicza Link do: Przedmioty użytkownika flaming24 - Allegro.pl Ma duży wybór akcesoriów dla niemowląt różnych firm w dobrych cenach. Zamawiałam u niego sporą część pierwszej wyprawki - butelki, szczotkę, proszek do prania, pieluchy itp.

dzięki za link, dobrze mieć sprawdzonych dostawców :)

Ale czopki dla bobasa czy dla mamy? Ja ta witaminę k i D kupiłam w takim psikaczu bo jest od pierwszych dni a te wszystkie inne po 2 tygodniu a przeczytałam ze powinno sie dziecku dawać te witaminy. Kurde nic nie wiem co i jak.
Ja juz raczej z rzeczy aptekowych i dla mnie mam chyba wszystko zamówione. Zamiast octanisept bede używać spirytus. Dziecku planuje tyłek wycierać wacikiem z woda ale do szpitala to chyba trzeba wziąsc te chusteczki tak czy inaczej. Chciałabym juz powoli skompletować wszystko bo potem wszystkich świętych, święta, 30-stka meza, sylwester a potem juz bobas:) Nie wiem co z tym laktatorem robic czy kupować czy nie. JesCze pomyśle. ZoabCymy tez co na szkole rodzenia powiedzą ale ide dopiero 29.11 wiec skończę kilka dni przed terminem porodu :)
Mysle ze takie rzeczy jak bujaczki, karuzelki, maty edukacyjne to po 3 mcu co? Jak myślicie?

ja z aptecznych nie mam nic oprócz listy :/ chciałabym dziecko pielęgnować jak najbardziej naturalnie czyli np tak jak piszesz woda z wacikiem do przemywania pupy i słyszałam że rewelacyjny jest olej kokosowy który można dodawać do kąpieli (ale nierafinowany, tłoczony na zimno), i masło shea jako balsam. Moim zdaniem im mniej tym lepiej. ale znowu koleżanka która urodziła w czerwcu używa od początku emolientów, które zaleciła jej położna, a o których czytałam, że powinno się używać tylko jak jest problem bardzo suchej skóry.

Jeśli chodzi o bujaczek też na razie się wstrzymuję, a matę edukacyjną udało mi się za grosze kupić w sh :) ale tak też bym czekała

1476265748403.jpg

Napisane na GT-I9515 w aplikacji Forum BabyBoom

Załączniki

• 1476265748403.jpg
    1476265748403.jpg
    80,6 KB · Wyświetleń: 336
Happy, dokładnie tak jak piszesz. W szpitalu (niestety) chusteczki mokre do tyłka, bo ciężko ogarnać coś innego. Ja, mimo chęci, nawet potem w domu używałam chusteczek, bo wydawało mi się zbyt skomplikowaną sprawą moczenie wacika w wodzie :D A laktatora bym nie kupowała, bo może sie okazać że się nie przyda. Ja też nie kupowałam, a jak się okazał potrzebny to po prostu męża wysłałam do apteki i kupił :) U nas mieścinie jest też możliwość wypożyczenia laktatora, jakoś 7zł za dzień - elektryczny Medela. Bujaczki, maty, karuzelki - jak napisałaś - ok 2-3 miesięcy :)

Malwi, bardzo popieram naturalną pielęgnację :)

Weronika, urocze :)

Dziewczyny, szukam kocyka, ciepłego, ale nie bardzo grubego, miękkiego, z naturalnych materiałów (nie polar). Coś polecacie?

Czoperka zajrzyj na strone Napiki.pl tam maja wybor w kocykach ;)

HappyBabyMama podobnie mysle jak dziewczyny bezsensu wydawac kase teraz na laktator, zobaczysz jak bedzie i tyle;)
Wybierz sobie model i spisz na kartke tak jak mowila dziewczyny;)

Czoperka ty polecalas chusteczki nawilzane ktore maja najmniej chemikali, z babydream jakis kolor mily te opakowania? Ktos przypomni? Wpisze sobie na liste;)

Kamisia albo dada to byly chusteczki niepamietam;) czekm na odswiezenie pamieci;)

Kochane a wy jakie pieluszki bedziecie kupowac? Bo ja myslalam o tych z Lidla...

Dziś przyszedł mi kocyk proofi. Wykonany jest super. Wyglada pięknie. Ale jest i ale. Jest z pewnością cięższy niż minky czy np.polarowy.
@weronika87 Ale udane łowy! Od razu samopoczucie idzie w górę!
Te chusteczki to chyba niebieskie miały być z rossmana, o ile dobrze kojarzę.
@Czoperka ten kocyk proofi jest polski, ciepły i z naturalnego materiału. Ale ciagle się zastanawiam, czy nie przesadziłam z ceną. Jest dużo tańszych kocykow, ale ten mi się tak podobał.

Ostatnia edycja:
reklama
a mi się wydaje że ktoś polecał babydreamy różowe bo id razu pojechałam je kupić. u nas dada akurat uczula tzn pieluchy. babydreamy dla mnie są sztywne i ich nie lubię dlatego i nas są pampersy ale też planuję te z Lidla sprawdzić.

minky kocyka ja nie polecam bo nie oddycha a laktator a też bym nie kupowała.ja kupiłam zaraz po porodzie bo był u nas niezbędny w szpitalu był taki wielki tylko się dokupowalo swoją końcówkę. mam trzy canpolu medeli i aventu i zdecydowanie najlepszy modeli.

Happy czopkow ja nie potrzebowałam dla siebie ale dziewczyny które że mną leżały miały problem i same sobie kupiły w szpitalu nie dali. dla dziecka dopiero koło miesiąca jak był problem z kupa ale to też rzadko.

Napisane na SM-G903F w aplikacji Forum BabyBoom

Do góry