reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wyprawka

HappyBabyMama kompletowanie wyprawki to fajna sprawa, ale potrafi też stresować, zwłaszcza przy pierwszym dziecku:D Na szczęście teraz można w razie czego w parę minut coś dokupić, dlatego ja na Twoim miejscu np. z laktatorem bym się wstrzymała:) tzm. myślę, że dobrym pomysłem jest sobie w razie czego teraz upatrzyć konkretny model, żeby nie szukać na szybko, ale kupić dopiero jak będzie taka potrzeba, bo to jednak większy wydatek, a wielu dziewczynom jest na prawdę zbędny, a tak nawet Mąż Ci najwyżej z karteczką podskoczy do sklepu;) Co do leżaczków to my używaliśmy po 1 miesiącu, na matę też tak jakoś zaczęliśmy kłaść i karuzelką zainteresował się trochę później:)

reklama
Aha, mogę Wam jeszcze polecić tego allegrowicza Link do: Przedmioty użytkownika flaming24 - Allegro.pl Ma duży wybór akcesoriów dla niemowląt różnych firm w dobrych cenach. Zamawiałam u niego sporą część pierwszej wyprawki - butelki, szczotkę, proszek do prania, pieluchy itp.

dzięki za link, dobrze mieć sprawdzonych dostawców :)

Ale czopki dla bobasa czy dla mamy? Ja ta witaminę k i D kupiłam w takim psikaczu bo jest od pierwszych dni a te wszystkie inne po 2 tygodniu a przeczytałam ze powinno sie dziecku dawać te witaminy. Kurde nic nie wiem co i jak.
Ja juz raczej z rzeczy aptekowych i dla mnie mam chyba wszystko zamówione. Zamiast octanisept bede używać spirytus. Dziecku planuje tyłek wycierać wacikiem z woda ale do szpitala to chyba trzeba wziąsc te chusteczki tak czy inaczej. Chciałabym juz powoli skompletować wszystko bo potem wszystkich świętych, święta, 30-stka meza, sylwester a potem juz bobas:) Nie wiem co z tym laktatorem robic czy kupować czy nie. JesCze pomyśle. ZoabCymy tez co na szkole rodzenia powiedzą ale ide dopiero 29.11 wiec skończę kilka dni przed terminem porodu :)
Mysle ze takie rzeczy jak bujaczki, karuzelki, maty edukacyjne to po 3 mcu co? Jak myślicie?

ja z aptecznych nie mam nic oprócz listy :/ chciałabym dziecko pielęgnować jak najbardziej naturalnie czyli np tak jak piszesz woda z wacikiem do przemywania pupy i słyszałam że rewelacyjny jest olej kokosowy który można dodawać do kąpieli (ale nierafinowany, tłoczony na zimno), i masło shea jako balsam. Moim zdaniem im mniej tym lepiej. ale znowu koleżanka która urodziła w czerwcu używa od początku emolientów, które zaleciła jej położna, a o których czytałam, że powinno się używać tylko jak jest problem bardzo suchej skóry.

Jeśli chodzi o bujaczek też na razie się wstrzymuję, a matę edukacyjną udało mi się za grosze kupić w sh :) ale tak też bym czekała

1476265748403.jpg

Napisane na GT-I9515 w aplikacji Forum BabyBoom

Załączniki

• 1476265748403.jpg
    1476265748403.jpg
    80,6 KB · Wyświetleń: 339
Happy, dokładnie tak jak piszesz. W szpitalu (niestety) chusteczki mokre do tyłka, bo ciężko ogarnać coś innego. Ja, mimo chęci, nawet potem w domu używałam chusteczek, bo wydawało mi się zbyt skomplikowaną sprawą moczenie wacika w wodzie :D A laktatora bym nie kupowała, bo może sie okazać że się nie przyda. Ja też nie kupowałam, a jak się okazał potrzebny to po prostu męża wysłałam do apteki i kupił :) U nas mieścinie jest też możliwość wypożyczenia laktatora, jakoś 7zł za dzień - elektryczny Medela. Bujaczki, maty, karuzelki - jak napisałaś - ok 2-3 miesięcy :)

Malwi, bardzo popieram naturalną pielęgnację :)

Weronika, urocze :)

Dziewczyny, szukam kocyka, ciepłego, ale nie bardzo grubego, miękkiego, z naturalnych materiałów (nie polar). Coś polecacie?

Czoperka zajrzyj na strone Napiki.pl tam maja wybor w kocykach ;)

HappyBabyMama podobnie mysle jak dziewczyny bezsensu wydawac kase teraz na laktator, zobaczysz jak bedzie i tyle;)
Wybierz sobie model i spisz na kartke tak jak mowila dziewczyny;)

Czoperka ty polecalas chusteczki nawilzane ktore maja najmniej chemikali, z babydream jakis kolor mily te opakowania? Ktos przypomni? Wpisze sobie na liste;)

Kamisia albo dada to byly chusteczki niepamietam;) czekm na odswiezenie pamieci;)

Kochane a wy jakie pieluszki bedziecie kupowac? Bo ja myslalam o tych z Lidla...

Dziś przyszedł mi kocyk proofi. Wykonany jest super. Wyglada pięknie. Ale jest i ale. Jest z pewnością cięższy niż minky czy np.polarowy.
@weronika87 Ale udane łowy! Od razu samopoczucie idzie w górę!
Te chusteczki to chyba niebieskie miały być z rossmana, o ile dobrze kojarzę.
@Czoperka ten kocyk proofi jest polski, ciepły i z naturalnego materiału. Ale ciagle się zastanawiam, czy nie przesadziłam z ceną. Jest dużo tańszych kocykow, ale ten mi się tak podobał.

Ostatnia edycja:
reklama
a mi się wydaje że ktoś polecał babydreamy różowe bo id razu pojechałam je kupić. u nas dada akurat uczula tzn pieluchy. babydreamy dla mnie są sztywne i ich nie lubię dlatego i nas są pampersy ale też planuję te z Lidla sprawdzić.

minky kocyka ja nie polecam bo nie oddycha a laktator a też bym nie kupowała.ja kupiłam zaraz po porodzie bo był u nas niezbędny w szpitalu był taki wielki tylko się dokupowalo swoją końcówkę. mam trzy canpolu medeli i aventu i zdecydowanie najlepszy modeli.

Happy czopkow ja nie potrzebowałam dla siebie ale dziewczyny które że mną leżały miały problem i same sobie kupiły w szpitalu nie dali. dla dziecka dopiero koło miesiąca jak był problem z kupa ale to też rzadko.

Napisane na SM-G903F w aplikacji Forum BabyBoom

Do góry